Dynia - warzywo uniwersalne

Przydatna nie tylko podczas Halloween. W kuchni spisuje się świetnie! Piotr Kucharski, w Dzień Dobry TVN, przygotował dyniowy sernik, przecier dyniowy, sałatka w dyniach, polędwiczki wieprzowe na purée dyniowo-pomarańczowym oraz piklowaną dynię.

Dyniowy sernik

Spód:

300 g ciastek digestive

100 g masła

0,5 łyżeczki cynamonu

Nadzienie:

400 g przecieru z dyni

250 g kremowego serka

Przecier z dyni

120 g cukru pudru

3 jajka

2 szczypty tartej gałki muszkatołowej

2 łyżki kwaśnej śmietany

2 cukry waniliowe

2 łyżki mąki

1 żółtko

0,5 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Ciastka bardzo dokładnie rozkruszyć, wymieszać z cynamonem. Masło rozpuścić i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Otrzymaną masą wyłożyć tortownicę o średnicy około 22 cm. Serek dokładnie wymieszać trzepaczką aż będzie gładki. Dodać przecier z dyniowy, jajka, żółtko, śmietanę, cukier puder, cukier waniliowy, przyprawy i mąkę. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Masę wylać na spód, wyrównać wierzch i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na około 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Najlepiej następnie wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia.

Przecier dyniowy

1 dynia (około 5 kg)

2-3 słoiki

Sposób przygotowania:

Dynię przekroić na ćwiartki. Wydrążyć pestki. Kawałki dyni ułożyć na blasze do pieczenia skórą do góry. Wstawić na 30-40 minut (lub do momentu aż będzie miękka, można to sprawdzić wbijając widelec w dynie)do rozgrzanego piekarnika do 180ºC. Wyjąć z piekarnika i łyżką zeskrobać miąższ do miski, następnie zmiksować w robocie kuchennym lub przy pomocy dobrego blendera na gładką masę. Następnie przecedzić przez sitko aby pozbyć się grudek. Purre przełożyć do wyparzonych słoików i zapasteryzować. Purre zimą można używać jako bazy do zupy lub jako dodatek do ciast.

Sałatka w dyniach

Składniki:

2 korzenie pietruszki

2 dynie piżmowe

2 marchewki

2 buraczki

1 czerwona papryka

oliwa z oliwek

sól i pieprz

świeży tymianek

olej z pestek dyni

pestki dyni

Przygotowanie:

Odciąć grubszą część z dyni, obrać i wydrążyć pestki (tak aby powstały miseczki). Skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć na blasze do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na 5 minut. W tym czasie obrać i pokroić w duże słupki marchewkę i pietruszkę. Paprykę pokroić w słupki. Buraki obrać i pokroić w grube plastry. Przyprawić sole i pieprzem, tymiankiem. Skropić oliwą z oliwek. Wymieszać i ułożyć na blasze, obok wydrążonych dyń. Piec całość dalej około 20-25 minut. Warzywa wymieszać z olejem z pestek dyni i przyprażonymi pestkami dyni. Następnie warzywa nałożyć do podpieczonych miseczek dyniowych i podawać.

Polędwiczki wieprzowe na puree dyniowo-pomarańczowym

Składniki:

800 g miąższu z dyni

2 polędwiczki wieprzowe

2 gałązki szałwii

2 pomarańcze

1 kwaśne jabłko

sól i pieprz

oliwa z oliwek

garść pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:

Obraną dynię i jabłko pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać mlekiem i uzupełnić wodą żeby dynia była zakryta. Gotować aż dynia będzie miękka. Odcedzić, dodać wyfiletowane cząstki pomarańczy i zmiksować na gładkie puree. Doprawić solą i pieprzem. W tym czasie pokroić polędwiczki na 3-4 cm kawałki. Przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać oliwę w garnku i obsmażyć z listkami szałwii przez około 10 minut. Następnie dodać pomidorki koktajlowe i smażyć jeszcze przez chwilę całość. Puree ułożyć na talerzu na wierzchu ułożyć polędwiczki z pomidorkami. Można podawać z piklowaną dynią (przepis poniżej).

Piklowana dynia

Składniki:

750 g dyni piżmowej

250 g cukru

250 ml octu winnego jabłkowego

2 łyżeczki czarnej lub jasnej gorczycy

2 łyżeczki kurkumy

2 łyżki mąki kukurydzianej

2 cebule

1 łyżka oleju

1 zielone chilli

1 łyżeczka zmielonej kolendry

kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego

Przygotowanie:

Dynię pokroić w 2 cm kostkę i ugotować przez 5-6 minut w osolonej wodzie.

Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojone w kostkę cebule, chilli i imbir. Smażyć aż cebula będzie miękka. Dodać gorczyce, smażyć przez około 1 minute. Dodać pozostałe przyprawy. Smażyć kolejną minutę. Dodać mąkę kukurydzianą, wymieszać. Dodać ocet i cukier. Gotować przez około 5 minut aż wszystko zacznie gęstnieć. Dodać podgotowana dynie, wymieszać. Przełożyć do 2 słoików. Pikle można podać od razu, lub przechowywać zamknięte w lodówce nawet przez miesiąc.

Doskonały dodatek do pikantnych mięs, pieczywa lub ryżu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości