Przepisy kulinarne

Dynia - warzywo uniwersalne

Przydatna nie tylko podczas Halloween. W kuchni spisuje się świetnie! Piotr Kucharski, w Dzień Dobry TVN, przygotował dyniowy sernik, przecier dyniowy, sałatka w dyniach, polędwiczki wieprzowe na purée dyniowo-pomarańczowym oraz piklowaną dynię.

 

Dyniowy sernik
Spód:
300 g ciastek digestive
100 g masła
0,5 łyżeczki cynamonu
Nadzienie:
400 g przecieru z dyni
250 g kremowego serka
Przecier z dyni
120 g cukru pudru
3 jajka
2 szczypty tartej gałki muszkatołowej
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 cukry waniliowe
2 łyżki mąki
1 żółtko
0,5 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Ciastka bardzo dokładnie rozkruszyć, wymieszać z cynamonem. Masło rozpuścić i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Otrzymaną masą wyłożyć tortownicę o średnicy około 22 cm. Serek dokładnie wymieszać trzepaczką aż będzie gładki. Dodać przecier z dyniowy, jajka, żółtko, śmietanę, cukier puder, cukier waniliowy, przyprawy i mąkę. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Masę wylać na spód, wyrównać wierzch i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na około 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Najlepiej następnie wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia.

Przecier dyniowy
1 dynia (około 5 kg)
2-3 słoiki
Sposób przygotowania:
Dynię przekroić na ćwiartki. Wydrążyć pestki. Kawałki dyni ułożyć na blasze do pieczenia skórą do góry. Wstawić na 30-40 minut (lub do momentu aż będzie miękka, można to sprawdzić wbijając widelec w dynie)do rozgrzanego piekarnika do 180ºC. Wyjąć z piekarnika i łyżką zeskrobać miąższ do miski, następnie zmiksować w robocie kuchennym lub przy pomocy dobrego blendera na gładką masę. Następnie przecedzić przez sitko aby pozbyć się grudek. Purre przełożyć do wyparzonych słoików i zapasteryzować. Purre zimą można używać jako bazy do zupy lub jako dodatek do ciast.

Sałatka w dyniach
Składniki:
2 korzenie pietruszki
2 dynie piżmowe
2 marchewki
2 buraczki
1 czerwona papryka
oliwa z oliwek
sól i pieprz
świeży tymianek
olej z pestek dyni
pestki dyni

Przygotowanie:
Odciąć grubszą część z dyni, obrać i wydrążyć pestki (tak aby powstały miseczki). Skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć na blasze do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na 5 minut. W tym czasie obrać i pokroić w duże słupki marchewkę i pietruszkę. Paprykę pokroić w słupki. Buraki obrać i pokroić w grube plastry. Przyprawić sole i pieprzem, tymiankiem. Skropić oliwą z oliwek. Wymieszać i ułożyć na blasze, obok wydrążonych dyń. Piec całość dalej około 20-25 minut. Warzywa wymieszać z olejem z pestek dyni i przyprażonymi pestkami dyni. Następnie warzywa nałożyć do podpieczonych miseczek dyniowych i podawać.

Polędwiczki wieprzowe na puree dyniowo-pomarańczowym
Składniki:
800 g miąższu z dyni
2 polędwiczki wieprzowe
2 gałązki szałwii
2 pomarańcze
1 kwaśne jabłko
sól i pieprz
oliwa z oliwek
garść pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:
Obraną dynię i jabłko pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać mlekiem i uzupełnić wodą żeby dynia była zakryta. Gotować aż dynia będzie miękka. Odcedzić, dodać wyfiletowane cząstki pomarańczy i zmiksować na gładkie puree. Doprawić solą i pieprzem. W tym czasie pokroić polędwiczki na 3-4 cm kawałki. Przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać oliwę w garnku i obsmażyć z listkami szałwii przez około 10 minut. Następnie dodać pomidorki koktajlowe i smażyć jeszcze przez chwilę całość. Puree ułożyć na talerzu na wierzchu ułożyć polędwiczki z pomidorkami. Można podawać z piklowaną dynią (przepis poniżej).

Piklowana dynia
Składniki:
750 g dyni piżmowej
250 g cukru
250 ml octu winnego jabłkowego
2 łyżeczki czarnej lub jasnej gorczycy
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 cebule
1 łyżka oleju
1 zielone chilli
1 łyżeczka zmielonej kolendry
kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego

Przygotowanie:
Dynię pokroić w 2 cm kostkę i ugotować przez 5-6 minut w osolonej wodzie.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojone w kostkę cebule, chilli i imbir. Smażyć aż cebula będzie miękka. Dodać gorczyce, smażyć przez około 1 minute. Dodać pozostałe przyprawy. Smażyć kolejną minutę. Dodać mąkę kukurydzianą, wymieszać. Dodać ocet i cukier. Gotować przez około 5 minut aż wszystko zacznie gęstnieć. Dodać podgotowana dynie, wymieszać. Przełożyć do 2 słoików. Pikle można podać od razu, lub przechowywać zamknięte w lodówce nawet przez miesiąc.
Doskonały dodatek do pikantnych mięs, pieczywa lub ryżu.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
57
5