Dynia piżmowa - odkryj z nami to ciekawe warzywo! Uprawa i najciekawsze przepisy

Dynia
Fot. Getty Images/Ivan
Dynia piżmowa, mimo że bardziej popularna na Zachodzie Europy, do Polski wkracza powoli, ale z rozmachem. Wielu naszych rodaków coraz częściej odkrywa ogromne walory smakowe dyni piżmowej oraz to, jak bardzo zdrowym jest warzywem. W dzisiejszym artykule pokażemy Wam, jak należy uprawiać dynię piżmową oraz jakie dania można z niej wyczarować. Zapraszamy!

Dynia piżmowa

Dynia piżmowa w Polsce jest niezbyt rozpowszechniona i rzadko hodowana. Pochodzi z rejonów Ameryki Środkowej. Charakteryzuje się podłużnym kształtem przypominającym gruszkę lub melona. Nie jest też pomarańczowa, jak zwykliśmy kojarzyć dynię. Dynia piżmowa jest barwy beżowej wpadającej w żółć. Od innych gatunków różni się też wielkością (jest bardzo mała, waży około dwóch kilogramów) oraz cienką skórką i niedużym gniazdem nasiennym. Dynia piżmowa ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni.

Dynia piżmowa - przepisy

Na bazie miąższu dyni piżmowej przepisów można stworzyć bardzo wiele. Jest on delikatny, maślany, słodkawy, lekko orzechowy. Sprawdzi się zarówno, jeśli chodzi o dania słodkie, jak i wytrawne. Przygotujemy z niego zupy, gulasze, farsze, sosy, ciasta, placki i wiele, wiele innych!

Dynia piżmowa, dzięki bardzo cienkiej skórce, jest łatwa do obrania i przygotowania. Wystarczy do tego zwykły nóż kuchenny lub obieraczka. Po przekrojeniu dyni na pół odcinamy końcówki i usuwamy z niej łyżką gniazdo nasienne. Następnie kroimy dynię na cząstki, po czym każdy z kawałków dokładnie obieramy. Warto jest zwrócić uwagę na to, aby dynia, którą kupujemy, była dojrzała. Niedojrzałą dynię piżmową poznamy po zielonkawym odcieniu oraz miękkości skórki.

Miąższ dyni piżmowej to baza dla bardzo wielu wspaniałych potraw. Z dyni piżmowej przygotujemy zupę krem, która świetnie sprawdzi się na jesienno-zimowe dni. Bardzo dobra jest też dynia piżmowa faszerowana lub dynia piżmowa pieczona , wyśmienicie smakują także placki z dyni piżmowej . Dynię tę można również gotować - będzie świetnym składnikiem gulaszów. Jednak proces pieczenia jest w przypadku tego warzywa najlepszy, gdyż dzięki temu z dyni wydobędzie się typowy dla niej słodkawy, lekko maślany smak. Miąższ dyni to również bardzo dobra baza dla dań na słodko - z dyni piżmowej ciasto można przygotować w bardzo łatwy sposób. Smak dyni piżmowej świetnie komponuje się m.in. z cynamonem, syropem klonowym, curry, papryką wędzoną lub octem balsamicznym.

Dynia piżmowa - uprawa

Uprawa w przypadku dyni piżmowej nie jest trudna. Jednak należy pamiętać, by sadzonki lub nasiona dyni piżmowej siać i sadzić na wiosnę - najlepiej w maju. Wynika to z tego, że jej owoce potrzebują od trzech do pięciu miesięcy, aby mogły dojrzeć. Dynie piżmowe należy zbierać przed nadejściem przymrozków, czyli maksymalnie w okolicach października. Dynię po zebraniu możemy przechowywać jeszcze przez kilka miesięcy, gdyż jej gruba skóra stanowi bardzo dobrą ochronę. Niektóre źródła podają, że okres ten może trwać nawet kilka lat! Warto też wspomnieć, że im dłużej dynia leżakuje, tym finalnie ma lepszy smak.

Dynia piżmowa, podobnie jak jej wszystkie kuzynki, potrzebuje do rozwoju dużej ilości światła, ciepłego miejsca oraz sporo wody. Warto pomyśleć przy uprawie dyni o podporach, które zabezpieczą pędy i owoce przed kontaktem z ziemią, a co za tym idzie - przed gniciem. Niektóre odmiany dyni piżmowej mają piękne owoce, dlatego można je hodować w celach ozdobnych.

Dynia piżmowa - właściwości

Dynia piżmowa wartości odżywczych ma naprawdę sporo. Do tego jest niskokaloryczna - w stu gramach dyni znajdziemy jedynie około czterdziestu kalorii. W dyni piżmowej znaleźć można witaminę A, witaminę E, witaminy z grupy B, w tym: tiaminę (B1), niacynę (B3), witaminę B6, witaminę B5, a także potas, kwas foliowy, mangan oraz dużą zawartość błonnika. Dynia piżmowa świetnie wpływa na skórę, włosy, paznokcie, na trawienie, reguluje także ciśnienie krwi.

To wszystko, co przygotowaliśmy dla Was w dzisiejszym poradniku dotyczącym dyni piżmowej. To niepopularne w naszym kraju warzywo zaczyna zyskiwać coraz więcej zwolenników. Nic zresztą dziwnego, skoro z tak małego i niepozornego warzywa przygotować można tak wiele smacznych, bogatych w witaminy i mikroelementy dań!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości