Po raz pierwszy w historii programu „Ugotowani” gotować będą pary. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś jedną z tych par: Patrycję Durakiewicz i Przemka Pałubińskiego, którzy są razem od 1,5 roku. Podzielili się z nami swoimi przepisami na zdrowe i szybkie śniadanie. Koktajlo
Składniki:
kubek ugotowanej kaszy jaglanej
2 garści szpinaku baby
300 ml mleka migdałowego lub sojowego
8-10 śliwek węgierek
1/2 awokado
banan
Przygotowanie:
Przygotowujemy kaszę jaglaną i wodę, proporcje 1:1. Kaszę zalewamy wodą i na wolnym ogniu gotujemy do momentu wygotowania wody. Garnek z kaszą pozostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia. Kaszę jaglaną, szpinak, śliwki, awokado i banana przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy mleko migdałowe/sojowe. Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę. Śliwki i banan są naturalnie słodkie, z powodzeniem zastąpią cukier w tym przepisie
Burgery
Składniki:
60 g mięsa wołowego mielonego
8 śliwek węgierek
2 łyżki posiekanej kolendry
liście sałaty rzymskiej
4 bułki hamburgerowe
15 g suszonych śliwek
duża czerwona cebula
3 łyżki octu brzoskwiniowego
3 łyżki oliwy
1 łyżka posiekanego imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej kolendry
sól do smaku
Przygotowanie:
Do miski przekładamy mięso mielone, śliwki kalifornijskie pokrojone na średniej wielkości kawałki i posiekaną kolendrę. Składniki dokładnie mieszamy, dzielimy na 4 porcje i formujemy kotlety na wysokość ok 1,5 cm. Cebulę drobno siekamy, wrzucamy do rozgrzanego garnka z oliwą, smażymy do miękkości i lekkiego zarumienienia, dodajemy czosnek i imbir. Po 2-3 min. dorzucamy pokrojone na duże kawałki śliwki kalifornijskie, ocet brzoskwiniowy, sól. Zmniejszamy ogień, dusimy całość ok. 15-20 min. Na końcu dodajemy kolendrę, po 2 min. całość odstawiamy do wystygnięcia.
Dobrze rozgrzewamy grilla. Jeśli chcemy, aby nasze burgery były średnio wysmażone, grillujemy kotlety po 3 min. z każdej strony. Jeśli wolimy bardziej wysmażone, powinniśmy dodać po dodatkowej minucie na stronę. W trakcie grillowania mięsa z boku grilla podgrzewamy bułki. Dolną bułkę smarujemy cienką warstwą chutneya, kładziemy sałatę, kotleta, grubszą warstwę chutneya, przykrywamy górą bułki.
Krewetki
Składniki:
125 g krewetek Black Tiger
125 g czarnego makaronu
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy extra vergine
2 ząbki czosnku
kawałek (ok. 1/3) papryczki chili
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
cząstki cytryny do podania
mascarpone
Przygotowanie:
Na patelni topimy masło z 1 łyżką oliwy oraz z pokrojonym na cienkie plasterki czosnkiem. Smażymy na umiarkowanym ogniu przez ok. 1-2 min. aż czosnek zmięknie. Dodajemy drugą łyżkę oliwy, wkładamy krewetki, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną papryczkę chili (bez pestek) i smażymy przez ok. 1/2 min. Przewracamy krewetki na drugą stronę i smażymy przez kolejne 1/2 min. Dodajemy natkę pietruszki i mieszamy. Dodajemy odcedzony makaron i mieszamy, polewamy dodatkową oliwą extra vergine. Podajemy z cząstkami cytryny i łyżką mascarpone.
Muffinki na śniadanie
Składniki:
2 liście jarmużu lub szklanka liści szpinaku
2 jajka
1/3 cukinii
40 g sera koziego (w kawałku)
1/2 ząbka czosnku, startego
łyżka posiekanego szczypiorku
sól i pieprz
pomidor
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Jarmuż myjemy, odcinamy liście od twardych łodyżek pośrodku. Liście wrzucamy na wrzątek i blanszujemy (trzymamy we wrzątku przez ok. 3 min.), odcedzamy i siekamy na desce. Szpinak wykładamy na patelnię i podgrzewamy, mieszając przez ok. minutę aż zwiędnie, grubo siekamy. Cukinię oraz ser kozi ścieramy na tarce o dużych oczkach. W misce ubijamy jajka, dodajemy jarmuż lub szpinak, cukinię, ser kozi, drobno starty czosnek i szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy widelcem. Cztery kokilki (lub cztery wgłębienia w formie do muffinów) smarujemy oliwą lub roztopionym masłem, napełniamy masą, na wierzchu kładziemy plasterek pomidora, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy i oliwą i pieczemy przez 15 min.
Frittata
Składniki:
łyżka masła
ząbek czosnku, starty
duża garść szpinaku
4 jajka
2 łyżki mleka
pomidor
125 g sera (np. koziej roladki lub mozzarelli w kulce)
sól morska i czarny pieprz
1/3 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżka oliwy extra vergine
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Przygotowujemy patelnię, którą możemy wstawiać do piekarnika. Pomidora sparzamy we wrzątku, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i wycinamy szypułki, następnie doprawiamy solą i posypujemy ziołami. W głębokim talerzu ubijamy widelcem jajka z mlekiem, doprawiamy solą. Na patelni o średnicy ok. 20 cm rozgrzewamy masło, klarujemy. Dodajemy starty na drobnej tarce czosnek. Podsmażamy przez kilkanaście sekund, ale tak aby się nie spalił, dodajemy szpinak. Podsmażamy na małym ogniu ok. 2-3 min. (można pod przykryciem) aż szpinak "zwiędnie" i zmniejszy objętość.
Mieszamy, wlewamy masę jajeczną, układamy kawałki pomidora i sera, doprawiamy pieprzem i pozostałym oregano. Smażymy przez ok. 2 min., następnie wstawiamy do piekarnika (bez przykrycia) na 15 min.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"