Nie tylko pierwsze, ale także drugie śniadanie powinno dziecku dostarczyć wszelkich składników odżywczych. Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło przedstawiają swoje pyszne pomysły na drugie śniadanie. Smacznego!Pasta z migdałów i fety
Składniki:
1/2 szklanki migdałów
70 g miękkiej fety
1/3 szklanki oliwy
sok z jednej dużej cytryny
duża garść listków bazylii
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pesto z migdałów: Migdały gotujemy 2 minuty w małej ilości wody i obieramy ze skórki. Mielimy w blenderze na proszek, dodajemy oliwę z oliwek, rozkruszoną fetę, sok z cytryny, bazylię i pieprz do smaku. Całość dokładnie miksujemy na jednolitą masę.
Pasztet do smarowania
Składniki:
1 kostka tofu
300 g pieczarek
1/3 szklanki oleju
1 cebula
garstka suszonych grzybów
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki lubczyku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki imbiru
5 ziarenek jałowca
5 ziarenek czarnego pieprzu
sól do smaku
Przygotowanie:
Drobno pokrojona cebulę i starte pieczarki z odrobiną soli dusimy na oleju słonecznikowym, aż pieczarki zmiękną. Dodajemy pokruszone tofu oraz zmielone z grzybami w młynku do kawy przyprawy i dusimy pod pokrywką 10 minut. Na końcu dodajemy sos sojowy. Całość miksujemy w blenderze na jednolitą masę.
Pasta z bakłażana i sezamu
Składniki:
2 bakłażany
½ szklanki sezamu
pęczek koperku
1 ząbek czosnku
sok z cytryny do smaku
1 łyżeczka uprażonego na suchej patelni kminu rzymskiego
1 łyżka oleju sezamowego
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bakłażany nakłuwamy wykałaczką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 30 minut z termoobiegiem, aż bakłażany będą miękkie. Wyjmujemy z piekarnika i przy użyciu łyżki oddzielamy miękki miąższ od skórki. Sezam mielimy w młynku do kawy i łączymy z upieczonym bakłażanem. Całość mielimy w blenderze z poszatkowanym koperkiem, wyciśniętym ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny, zmielonym kminem, olejem sezamowym, solą i pieprzem do smaku. Pastę przekładamy do miseczki i polewamy oliwą z oliwek.
Pasta z grochu
Składniki:
1/2 szklanki grochu
5 łyżek oliwy z oliwek
1 cebula
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Groch moczymy przez noc w 1 ½ szklanki wody. Płuczemy, zalewamy 1 ½ szklanki świeżej wody i gotujemy na małym gazie, aż ziarenka będą miękkie, a woda wyparuje. Jeśli groch nie jest miękki, dolewamy trochę wrzątku i gotujemy dalej. Cebulę dusimy na oliwie z oliwek, aż się delikatnie przyrumieni. Właśnie smak delikatnie zrumienionej cebuli bardzo dobrze podkreśla smak pasty. Groch, uduszoną cebulę razem z oliwą sok z cytryny, sól i pieprz do smaku miksujemy na jednolitą pastę.
Twarożek z kiełkami
Składniki:
200 g tłustego twarogu
3 łyżki jogurtu
50 g kiełków (lucerny, rzodkiewki, brokuła )
1/3 szklanki czarnych oliwek
1/2 zielonego ogórka
sok z jednej cytryny
skórka z połowy cytryny
garść listków bazylii
wyciśnięty ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Twaróg rozgniatamy widelcem, mieszamy z jogurtem. Kiełki, czarne oliwki i bazylię bardzo drobno szatkujemy. Ogórka kroimy w drobną kostkę. Skórkę z cytryny ścieramy na drobnej tarce. Solimy, pieprzymy do smaku i dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku.
Krem czekoladowy
Składniki:
1/2 szklanki nerkowców
4 łyżki wody
2 łyżki miodu
1łyżka kakao
Przygotowanie:
Nerkowce mielimy w blenderze. Dodajemy 4 łyżki wody, miód i kakao. Całość dokładnie miksujemy na jednolity krem.
Pasta z twarogu z olejem lnianym
Składniki:
kostka chudego twarogu (200g)
pęczek świeżej bazylii
1/3 szklanki oleju lnianego tłoczonego na zimno (tzw. budwigowy)
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Karolina uwielbia tą pastę, zawiera ona bardzo dużo omegi 3, czyli nienasyconego kwasu tłuszczowego niezbędnego w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.
Bazylię szatkujemy i razem z pozostałymi składnikami dokładnie miksujemy w blenderze. Tak powstałą pastę wykorzystujemy jako dodatek do kanapek, bruschetty, panini, naleśników itp.
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"