Agnieszka Kręglicka jest współwłaścicielką siedmiu warszawskich restauracji: Absynt, Chianti, El Popo, Forteca, Meltemi, Mirador oraz Santorini. Każda z nich oferuje smaki różnych kuchni świata - od francuskiej po meksykańską. Jest też entuzjastką naturalnej żywności, produkowanej w tradycyjny sposób. Jej syn Kajtek rozpoczął w tym roku naukę w pierwszej klasie, dlatego postanowiliśmy zapytać ją, jak powinno wyglądać drugie śniadanie dla dziecka.

Serowe ciastka owsiane

Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g zimnego masła posiekanego nożem
1/4 szklanki tartego sera
mleko
sól, słodka papryka

Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać masło, rozetrzeć je palcami, żeby ciasto miało konsystencję grubej kaszy. Dodać ser i tyle mleka, by ciasto dało się zlepić. Uformować wałek, zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Po godzinie kroić plastry, układać na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawić do gorącego piekarnika 180 st. C, piec, aż będą rumiane, ok. 20 minut.

Bułki z szynką

Składniki:
100 g zimnego masła
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g szynki pokrojonej w kostkę
2 łyżki tartego parmezanu
200 ml kwaśnej śmietany
1 jajko
sól, cukier

Przygotowanie:
Masło drobno posiekaj. Do miski z masłem wsyp mąkę, proszek, szczyptę cukru i sól, a następnie wymieszaj. Rozdrabniaj masło palcami, otaczając mąką, aż powstaną bardzo drobne grudki. Dodaj śmietanę, jajko, ser i szynkę, wymieszaj. Powstanie luźne ciasto. Uformuj w dłoniach nieduże kule, ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Odrobinę śmietany wymieszaj z cukrem i posmaruj tym wierzch bułek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C Piecz ok. 30 minut, aż urosną i się zrumienią.

Słodka bułka marchewkowa

Składniki:
2 marchewki
1 twarde jabłko
60 g (garść) rodzynek
80 g brązowego cukru
2 jajka
150 g mąki razowej
łyżeczka proszku do pieczenia
tarty korzeń imbiru, sól
masło lub oliwa do wysmarowania formy

Przygotowanie:
Małą formę keksówkę natłuścić. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C W mikserze ubić jajka z cukrem. Marchew utrzeć na drobnej tarce (potrzeba ok 200 g), jabłko zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, marchwią, jabłkiem, rodzynkami, przyprawami oraz jajami z cukrem. Wlać do formy i piec ok. 30 minut. Sprawdzić patyczkiem czy po nakłuciu pozostaje suchy. Bułka jest świetna z masłem, ale jeśli ktoś lubi słodkie pieczywo z wytrawnym nadzieniem, to pasują do niej również pasty kanapkowe.

Smacznego!

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
67
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0