W ramach akcji 5 porcji zdrowia Joanna Koroniewska i Andrzej Polan przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN dania, w kórych znalazły się młode warzywa i pyszne polskie truskawki. Na stole pojawiły się: kremowa zupa z młodej marchewki, cukinia smażona i piklowane truskawki, placki z młodych ziemniaków i kurkami smażonymi oraz drożdżowe ślimaczki z truskawkami. Smacznego! Kremowa zupa z młodej marchewki, siemię lniane
Składniki:
600 g młodej marchwi
100 g masła
100 g sera mascarpone
filety z dwóch pomarańczy
delikatny wywar warzywny
siemię lniane
świeży tymianek
sól
cukier, ew. miód
Przygotowanie:
Marchew młodą oczyszczamy, kroimy w kostkę, podlewamy odrobinę bulionem, wkładamy do blaszki, na wierzch wrzucamy wiórki masła i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C. Pieczemy marchewkę do miękkości. Gdy marchewka jest już miękka, miksujemy ją na bardzo gładki krem, dodając w trakcie miksowania filety z pomarańczy i serek mascarpone. Zupa powinna mieć kremową konsystencję, gęstość regulujemy bulionem. Przyprawiamy do smaku solą, ew. odrobiną miodu lub cukru. Siemię wrzucamy na suchą, nagrzaną patelnię, delikatnie prażymy z odrobiną soli. Po uprażeniu posypiemy zupę na wierzchu, dekorujemy listkami świeżego tymianku.
Placki z młodych ziemniaków, kurki smażone, bób, ricotta
Składniki:
800 g młodych ziemniaków
2 dymki.
2 jajka
mąka pszenna
sól
pieprz
olej
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce na drobnych oczkach, część ziemniaków możemy zetrzeć na grubszych oczkach, cebulę ścieramy, dodajemy do masy jajka, mąkę pszenną i przyprawiamy odważnie solą i pieprzem. Mąki dodajemy w zależności od gęstości naszego ciasta. Na rozgrzanej patelni smażymy placuszki na złoty kolor. Szczypior z dymki kroimy i wykorzystujemy go do posypywania gotowych placków.
Składniki:
600 g świeżych kurek
200 g świeżego bobu
100 g masła klarowanego
200 g ricotty
sól
świeżo mielony pieprz
koperek
Przygotowanie:
Bób parzymy krótko w gorącej, osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy oczyszczone, opłukane i osuszone kurki. Smażymy i na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy obrany bób. Całość posypujemy koperkiem. Placki układamy na talerzu, posypujemy smażonymi kurkami z bobem, a na wierzchu dajemy ,,chmurki” z ricotty.
Cukinia smażona, piklowane truskawki
Składniki:
2 cukinie
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
macierzanka
Przygotowanie:
Cukinię myjemy i kroimy pod skosem na plastry grubości ok. 1 cm. Pokrojoną cukinię kropimy oliwą z oliwek, posypujemy solą, pieprzem i listkami macierzanki. Odstawiamy na 1/2 godziny do zamarynowania. Smażymy na patelni grillowej na złoty kolor z dwóch stron.
Składniki:
400 g świeżych truskawek
1 szklanka wody
1 szklanka octu jabłkowego
1 szklanka cukru
Przygotowanie:
Zagotowujemy wodę, cukier, ocet i odstawiamy do przestygnięcia. Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek, a następnie wrzucamy do lekko ciepłej marynaty. Pamiętajmy, aby nie wkładać truskawek do gorącej marynaty, aby nam się nie rozpadły. Na talerzu układamy plastry cukinii a na wierzchu układamy marynowane truskawki, dekorujemy listkami amarantusa i świeżych ziół.
Drożdżowe ślimaczki z truskawkami
Składniki:
500 g mąki
3 żółtka
1 jajko
100 g cukru
cukier wanilinowy
skórka z cytryny
30 g drożdży
100 g masła
250 ml mleka
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i drożdże. Wszystko razem dokładnie łączymy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka, jajko, cukier i cukier wanilinowy ucieramy na puch. Do mąki lekko podgrzanej np. w piekarniku dodajemy rozczyn, jajka utarte z cukrem, skórkę z cytryny i rozpuszczone masło. Teraz przychodzi pora na wyrabianie ciasta. Dobrze wyrobione ciasto powinno być lśniące i puszyste. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Składniki:
50 g masła
3 łyżki cukru
4 łyżki mąki
cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Z powyższych składników przygotowujemy maślaną kruszonkę. Wszystko razem rozgniatamy (nie zagniatamy!).
Składniki:
500 g truskawek
cukier puder
Przygotowanie:
Z gotowego, wyrośniętego ciasta formujemy wałeczki długości ok. 15 cm i formujemy ślimaczki ,,zawiązując” wałeczki prawie na supełek. Ślimaczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, w środek każdego ślimaczka wkładamy umytą i osuszoną truskawkę a następnie posypujemy po wierzchu kruszonką. Układamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, do 170 st. C. Pieczemy ślimaczki na złoty kolor, po upieczeniu podajemy posypane cukrem pudrem.
Więcej na: www.5porcjizdrowia.tvn.pl
Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"