Przedłużający się lockdown i znikoma pomoc państwa pogłębiają kryzys w branży gastronomicznej i hotelarskiej. Właściciele wielu restauracji i pensjonatów nie mogą zarabiać, a wciąż ponoszą wysokie koszty utrzymania swoich biznesów. Część z nich, zmuszona sytuacją, wyprzedaje elementy wyposażenia swoich lokali. Na ile starczy im pieniędzy, które na tym zarobią? I czy ktoś będzie chciał kupić tak specyficzny sprzęt?Hotelarze i restauratorzy zamknięci z dnia na dzień
Alessio w swojej restauracji serwował regionalną kuchnię sycylijską, przede wszystkim świeże ryby i owoce morza. Kiedy w telewizji usłyszał wiadomość o zamknięciu wszystkich restauracji, nie mógł w to uwierzyć.
- Myślałem, że źle zrozumiałem, bo nie mówię dobrze po polsku. Zapytałam mojej żony i pomyślałem, że ona też źle zrozumiała. Nie wierzyłem w to, że nie ma żadnej pomocy. Miałem lodówki pełne świeżych omułków, małży, krewetek. Już pierwszego dnia lockdownu straciłem 5000 zł – wspomina Alessio Buglino.
Restaurator został zmuszony do zamknięcia swojego lokalu. Mimo tego, że biznes nie działa, wciąż musi płacić rachunki.
- Wciąż nie mogę w to uwierzyć. Straciliśmy wszystko, co zrobiliśmy. Zbudowaliśmy to od zera. Teraz jest tylko ruina. Czuję ból - przyznaje.
Każdy kolejny dzień lockdownu generuje większe długi. Alessio i jego żona Sylwia postanowili sprzedać sprzęt, aby odzyskać jakiekolwiek pieniądze zainwestowane w lokal.
- Na sprzedaż są krzesła, stoliki, ręcznie malowana porcelana. Sprzedaliśmy już dwie lodówki, spory okap. Zostały jeszcze sprzęty AGD – wylicza Sylwia Buglino.
- W tym momencie wszyscy są zamknięci, więc nikt nie potrzebuje zmywarki, talerzy, ceramiki czy ekspresu. A dla mnie ważne jest, żeby to jak najszybciej sprzedać, spłacić zobowiązania - dodaje Allesio.
Zainwestowane oszczędności życia
W analogicznej sytuacji znalazł się pan Norbert, który prowadził niewielki bar w Katowicach. Aby go otworzyć półtora roku temu, zainwestował wszystkie swoje oszczędności, a nawet zapożyczył się u krewnych.
- Łza się kręci w oku. Tylko my wiemy, ile razem z dziećmi i narzeczoną włożyliśmy w to pracy. Z dnia na dzień musieliśmy wszystko zostawić. Na samo otwarcie zainwestowaliśmy około 65 tysięcy złotych. W związku z tym, że zaczęliśmy działalność pół roku przed pandemią, nie objęła nas żadna rządowa pomoc – mówi Norbert Nowak.
Pan Norbert miejsce na swój bar wybrał nieprzypadkowo. W pobliżu jest szkoła średnia, kopalnia, przystanek, walczył o swój bar do samego końca.
- Przyjeżdżaliśmy tu i pracowaliśmy, nawet jak już było źle, z nadzieją, że coś zarobimy – dodaje.
Wielkie rozczarowanie i dramatyczne decyzje
Jedyną szansą na zdobycie pieniędzy i pokrycie długów jest dla pana Norberta wyprzedaż wyposażenia na internetowych aukcjach. Takich ofert w całej Polsce pojawia się coraz więcej. Zdesperowani restauratorzy, właściciele hoteli i pensjonatów wystawiają w sieci dorobek całego życia.
- To nie są normalne wyprzedaże. Klienci, wiedząc, że jesteśmy w bardzo trudnej sytuacji, proponują bardzo zaniżone stawki. Miałem telefon, gdzie pan mi zaproponował tysiąc pięćset złotych za cały sprzęt gastronomiczny, za który zapłaciłem ponad dwadzieścia tysięcy. To upokorzenie, zmieszanie z błotem. Zostało mi do spłaty około 45 tysięcy złotych, a zarabiam najniższą krajową. Przy obecnych zarobkach nie wiem, czy w dziesięć lat wyjdę z długów – opowiada Nowak.
Pan Norbert musiał znaleźć inną pracę, aby utrzymać swoją rodzinę. Jest dostawcą w jednej z katowickich restauracji. Właścicielka zdecydowała się go zatrudnić, mimo własnych problemów.
- Przeglądając CV, zauważyłam ofertę pana Norberta. Chciałam mu pomóc, bo był jedną z pierwszych ofiar pandemii. Nie potrafię sobie wyobrazić życia bez mojej restauracji, więc współczuję restauratorom, którzy mierzą się w z upadłością, która wynika z panujących obostrzeń – mówi Marzena Kazimierczak.
"Nigdy więcej nie otworzę firmy w Polsce"
Dramatyczną decyzję o wyprzedaży dorobku życia podjęła także pani Kamila.
- Rzuciliśmy z mężem nasze stałe prace, sprzedaliśmy mieszkanie, by spełnić marzenie. Prowadziliśmy pensjonat i restaurację w górach. Zainwestowaliśmy pieniądze i czekaliśmy, aż zaczną procentować. Po pierwszym roku mieliśmy już sporo stałych gości, klientów, zaczęło się wszystko fajnie rozwijać. Pandemia spowodowała to, że od marca nie mieliśmy możliwości zarabiania. Do spłaty mamy już łącznie około 250 tysięcy złotych. Zostaliśmy bez pomocy, bez środków do życia, bez możliwości otworzenia się. Dziś wiem, że nigdy więcej nie otworzę firmy w Polsce – przekonuje Kamila Bąk.
Rząd kolejny raz przedłużył zamknięcie restauracji i hoteli. Niestety, dla wielu z nich oznacza to, że grozi im bankructwo.
- Robi się programy telewizyjne, jest mowa o miliardach złotych, ale gdzie one są? Komu zostają przyznane te pieniądze, co zrobić, żeby je dostać? Ja, inni, których znam, nie chcemy łaski, nie możemy pracować z oczywistych powodów, jest ryzyko epidemiologiczne. Wszyscy dbamy o swoje zdrowie, ale przynajmniej dajcie nam przeżyć – apeluje Alessio Buglino.
Cały materiał na stronie programu Uwaga! TVN.
Zobacz też:
"Przeżywa życie i słychać to w jego tekstach". Kulisy Sławy Jacka Cygana
Mimo zakazu w sieci kwitnie handel psami. "Dwa szczeniaki za 300 zł plus flaszeczka"
Chcą zabrać babci wnuczkę i umieścić ją w austriackim domu dziecka. "Powrót tam będzie dla niej nieszczęściem"
Autor: Oscar Dąbkowski
Źródło: Uwaga! TVN
Polecane w Gorących tematach
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"