Doskonałe ciasto drożdżowe według Polana

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan pokazał, jak przygotować doskonałe ciasto drożdżowe, które można wykorzystać w słodkich i wytrawnych wypiekach.

Ciasto drożdżowe dla każdego

Składniki:

1 kg mąki pszennej

500 ml mleka

6 żółtek

2 jajka

200 g cukru + cukier wanilinowy

200 g masła

szczypta soli

70 g drożdży

Przygotowanie:

Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy do drożdży świeżych, jeszcze cukier i mąkę do konsystencji gęstej śmietany. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy, niech drożdże nam rosną. Ubijamy żółtka, jajka z cukrami na kogel-mogel. Masło rozpuszczamy. Do ubitych jaj dodajemy rozczyn, partiami mąkę i zaczynamy zabawę w wyrabianie ciasta. W trakcie dodajemy również rozpuszczone masło. Wyrobione, lekkie ciasto odstawiamy do wyrośnięcia i zabieramy się za nadzienie, klasyczne z maku i bakalii, w końcu to ziarenka szczęścia.

500 g maku

1 l mleka do zaparzenia maku

100 g masła

5 jaj

2-3 łyżki śmietany gęstej

1 szkl. cukru

cynamon

esencja migdałowa

100 g fig, rodzynek, orzechów

skórka z pomarańczy

Przygotowanie:

Mleko zagotowujemy i do gotującego wrzucamy mak, odstawiamy, aby napęczniał, odcedzamy na sitku i mielimy w maszynce do mięsa na drobnym oczku 2-3 razy. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodając cukier. Nie przerywając ubijania, dodajemy żółtka i kiedy wszystko się połączy, partiami dodajemy mak zmielony, ale już ręcznie mieszając. Jeszcze masło, śmietana, pokrojone bakalie. Kiedy tylko ciasto nam podrośnie, dzielimy na 4 porcje, każdą formujemy w kulę, i za chwilę rozwałkowujemy na cienkie blaty, smarujemy, zwijamy lub robimy inne ciekawe wypieki. Proponuję przygotować ciasto drożdżowe półfrancuskie, na rozwałkowanym cieście kładziemy miękkie masło, składamy z kopertę i raz jeszcze rozwałkowujemy. Powstaje ciasto drożdżowe, listkowe, maślane, pyszne!

Ciasto drożdżowe czekoladowe

Składniki:

1 kg mąki

500 ml mleka

150 g masła

100 g gorzkiej czekolady

200 g cukru + cukier wanilinowy

100 g drożdży

8 żółtek

szczypta soli

Przygotowanie:

Sposób przygotowania jest identyczny jak w poprzednim przepisie, tylko rozpuszczone masło łączymy z rozpuszczoną czekoladą. Przy wyrabianiu proponuję włożyć rękawiczkę. Dzięki temu nasza dłoń nie będzie mieć ciemniejszej tonacji. A nadzienie:

Proponuję aby była to biała czekolada, kokos, rum i pomarańcza.

200 g wiórków kokosowych

1 puszka mleka kokosowego

200 g białej czekolady

6 żółtek

100 g cukru + cukier wanilinowy

200 g mascarpone

esencja rumowa

Przygotowanie:

Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę. Mleko kokosowe delikatnie podgrzewamy i wrzucamy wiórki kokosowe. Zimne namoczone wiórki dodajemy do masy żółtkowo-serowej. Jeszcze esencja rumowa dla aromatu i gotowe.

Krajanka z grzybami, bakłażanem i orzechami

Składniki:

1 kg mąki

300 ml wody

150 ml mleka

200 ml oleju

100 g drożdży

1 łyżka soli

2 łyżki cukru

Przygotowanie:

To ciasto sprawdza się zawsze w wypiekach wytrawnych, co ważniejsze nawet nie trzeba robić rozczynu. W misce rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku, wymieszanym z wodą, dodajemy cukier i partiami mąkę, olej. Pod koniec sól i odstawiamy do wyrośnięcia.

2 bakłażany

100 g grzybów suszonych

200 g orzechów włoskich

1 cebula

natka pietruszki

sól

pieprz,

bułka tarta

1 jajko

Przygotowanie:

Bakłażany kroję w kostkę i przesmażam na oleju na złoty kolor, zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu smażymy cebulę na złoto. Podsmażone bakłażany i cebulę oraz namoczone grzyby mielimy w maszynce o grubym oczku, łączymy z posiekanymi orzechami, natką pietruszki, przyprawami. Dodajemy jajko, bułkę tartą dla lepszej konsystencji. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, farsz szprycujemy workiem cukierniczym, zwijamy cienkie rulony i kroimy ukośnie, wielkość powinna przypominać dużą łazankę. Smarujemy jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka i posypujemy po wierzchu kminkiem, wstawiamy do pieczenia w 180 st. C.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości