Dorsz po angielsku – przepis na angielską rybę z frytkami

ryba smażona
Fot. Jose Barcelo/ Getty Images
Dorsz po angielsku to bardzo proste i szybkie danie. Jest niezwykle popularne w Wielkiej Brytanii, gdzie można zamówić je w niemal każdym barze szybkiej obsługi. Najlepszych odmian tego dania można spróbować na wybrzeżach Anglii i Szkocji. Danie to nie składa się jednak wyłącznie z ryby i frytek. Serwuje się je z surówkami, maślanką lub gotowanymi warzywami.

Angielska tradycja jedzenia ryby z frytkami znana jest z ulic portowych miast. Danie to podawane było na ulicznych straganach, często zawinięte w gazetę. Wydaje się być to paradoksem – w Polsce niekiedy trzeba dużo zapłacić za kawałek smażonej ryby, szczególnie na Mazurach i nad morzem. W Wielkiej Brytanii ceny dania były jednak niezwykle niskie. Wpływ na to miał bardzo szybki rozwój floty rybackiej i transportu kolejowego. Działo się to w czasach rewolucji przemysłowej, czyli w latach 60 XIX wieku. Ilość ryb “zalewających” portowe miasta była ogromna, więc ich ceny zaczynały stopniowo maleć.

Dorsz po angielsku - pierwszy na świecie fast-food

Dorsz po angielsku był pierwszym na świecie fast–foodem. Dodatkową okolicznością, dla której wypracowano przepis na “fish & chips”, jest fakt, że w czasie, kiedy to danie powstało, pojawiło się mnóstwo fabryk. Ludzie zaczęli masowo migrować z miast do wsi, aby pracować w przemyśle. Pojawiła się potrzeba szybkich i tanich posiłków, które byłby w stanie wykarmić ciągnącą do miast siłę roboczą. Nie bez przypadku prawdziwa ryba z frytkami jest podawana na gazecie. Mówi się, że tusz drukarski z gazety nadawał potrawie charakterystycznego aromatu, przy okazji papier wchłaniał nadmiar tłuszczu. Rewolucja przemysłowa nie była zbyt higienicznym okresem w historii, ale wtedy nikt nie zwracał uwagi na ewentualną szkodliwość takiego podawania jedzenia.

“Fish and chips”, czyli dorsz po angielsku , to danie kochane przez Brytyjczyków tak samo, jak my Polacy kochamy kotlety schabowe. Dowodem na to jest fakt, że na jednego McDonalda przypada tam aż 8 barów szybkiej obsługi, gdzie serwuje się wyłącznie rybę z frytkami. Anglicy na takie miejsca slangowo mówią “chippie”.

Dorsz po angielsku – przepis

Jak samemu zrobić dorsza po angielsku? Jest to bardzo proste danie, które odpowiednio podane, może przenieść nas kulinarnie do XIX-wiecznego Londynu.

Składniki:

· 400 g filetów dorsza bez skóry,

· 200 g mąki pszennej,

· łyżeczka proszku do pieczenia,

· odrobina kurkumy,

· olej do smażenia,

· woda gazowana zimna,

· mąka lub bułka tarta do obtoczenia ryby,

· 800 g dużych ziemniaków,

· 2-3 łyżki oliwy z oliwek,

· sól i pieprz do smaku.

Ziemniaki dokładnie myjemy, szorujemy, nie obieramy. Następnie kroimy w grube paski, gotujemy chwilę w osolonym wrzątku (3-4 minuty). Tak podgotowane frytki wyjmujemy z wody i osuszamy na ręczniku papierowym. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Tacę lub blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej frytki i smarujemy je oliwą z oliwek, oprószamy lekko solą. Pieczemy ok. 25 minut, aż staną się chrupiące i miękkie.

Filety dorsza kroimy na mniejsze kawałki, następnie solimy i pieprzymy. W misce robimy mieszankę z mąki, wody gazowanej, kurkumy i proszku do pieczenia, aż powstanie z niej gładkie ciasto. Kawałki dorsza moczymy w cieście i wrzucamy na głęboki rozgrzany olej. Smażymy ok. 5 minut. Podajemy na ciepło z frytkami, dowolną surówką lub gotowanymi warzywami. Całość najlepiej smakuje z coca – colą. Do smaku możemy przygotować także sos czosnkowy lub jakikolwiek, który lubimy, i moczyć w nim kawałki ryby. Dobrym pomysłem jest także polanie ryby sokiem z cytryny.

Dorsz po angielsku – co to za ryba?

Dorsz atlantycki to ryba morska występująca u wybrzeży europejskich krajów. Największa ich ilość obecnie znajduje się w Oceanie Atlantyckim. Jest to wędrowny i drapieżny gatunek ryby. Dorsz jest rybą bardzo łatwo dostępną i pożywną. W historii miał ogromne znaczenie dla rozwoju gospodarki i przemysłu w wielu miejscach na północy Atlantyku. Do chwili obecnej jest jedną z najczęściej poławianych ryb. W pewnym momencie historii doszło nawet do międzynarodowych konfliktów o malejące zasoby tej ryby. Obecnie dorsz zaczyna być narażony na wyginięcie, a ceny tej ryby stopniowo rosną.

Dorsze to bardzo duże ryby. Młode mają ok.20-30 cm, a dorosłe osobniki mogą wynosić nawet 2 metry. Dorsze mogą ważyć nawet 40 kg.

Zobacz film: Dorsz z kruszonką z orzechów. Źródło: Dzień Dobry TVN 

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości