Wartość odżywcza i wykorzystanie dorsza czarnego - przepisy na dania z tej ryby

Dorsz czarny
Fot. Yegor Karavaitsev/ Getty Images
Dorsz czarny cieszy się dużą popularnością w Niemczech, Norwegii czy Islandii. Mięso dorsza czarnego ma wartość odżywczą, którą doceniają zwolennicy zdrowego trybu życia. Dorsz czarny można podawać z warzywami, ryżem i koniecznie z plasterkiem cytryny.

Dorsz czarny nadaje się do smażenia i pieczenia. Można go serwować z pomidorami, jego smak podkreśla też dodawany do potrawy czosnek. Osoby będące na diecie powinny spróbować przepisu na filet z dorsza czarnego na parze.

  • Dorsz czarny – charakterystyka ryby
    • Dorsz czarny – wartości odżywcze i wykorzystanie
      • Smażony filet z dorsza czarnego - przepis
        • Filet z dorsza czarnego z piekarnika
          • Przepis na filet z dorsza czarnego na parze

            Dorsz czarny – charakterystyka ryby

            Dorsz czarny to ryba drapieżna należąca do rodziny dorszowatych. Jego celem w trakcie polowań są przede wszystkim śledzie. Młode osobniki polują głównie na skorupiaki. Jest bliskim krewniakiem rdzawca. Ma niemal tak duże znaczenie gospodarcze, jak dorsz atlantycki czy plamiak.

            Jego znakiem rozpoznawczym jest oliwkowo-zielony grzbiet, czasem jest on czarny lub czarno-brązowy. Brzuch dorsza czarnego jest zabarwiony na kolor srebrno-biały. Niemniej charakterystyczna jest jasna linia boczna, która biegnie wzdłuż całej ryby. Dorsz czarny posiada wyraźnie odcięte od siebie płetwy grzbietowe, wciętą płetwę ogonową, a długość jego ciała, przy której osiąga dojrzałość płciową, to z reguły 40 – 70 cm.

            Spotkać go można u kanadyjskich wybrzeży Atlantyku, jak i u wybrzeży Europy, występuje w wodach zachodniego Bałtyku.

            Dorsz czarny – wartości odżywcze i wykorzystanie

            W Polsce dorsz czarny jest dostępny w postaci filetów. Ryba ta jest zdecydowanie bardziej popularna w Niemczech niż u nas, proponowana jest tam jak Seelachs, czyli łosoś morski.

            Dorsz czarny ma wysoką wartość odżywczą . Posiada delikatne, niskokaloryczne mięso (74 kcal / 100 g mięsa), które zawiera 18% białka i 1% tłuszczu. Filet z dorsza czarnego jest również źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witaminy A, D) oraz witamin rozpuszczalnych w wodzie (np. witamina B12). Ważnym jego składnikiem jest selen. Z wątroby dorsza czarnego wytwarza się tran.

            Z uwagi na skład mięsa dorsza czarnego i jego smak ryba ta doskonale sprawdza się do smażenia, pieczenia, gotowania na parze lub w zupie. Ryba czarny dorsz w Norwegii służy do przygotowania produktu eksportowego o nazwie sztokfisz. Powstaje on z wypatroszonych i pozbawionych głów ryb suszonych na wolnym powietrzu, na ogromnych stojakach. Po około 3 miesiącach ryby przenoszone są do wewnątrz, gdzie dojrzewają.

            Zobacz też: Dorsz smażony – zdrowy czy nie?

            Smażony filet z dorsza czarnego - przepis

            Miłośników smażeniny zachwyci dorsz czarny z patelni do przygotowania, którego potrzebny jest:

            · filet z dorsza – 250 g (porcja dla 2 – 3 osób),

            · pomidorki koktajlowe – 300 g,

            · chorizo - 100 g,

            · pozbawione pestek czarne oliwki – garść,

            · ocet z czerwonego wina,

            · liście bazylii – garść,

            · oliwa do smażenia,

            · sól morska,

            · pieprz.

            Dorsza usmażyć na patelni z małą ilością oliwy. Pomidory pokroić i oprószyć solą i pieprzem. Dodać do nich kilka kropli octu, oliwy i połowę liści bazylii, wszystko dokładnie wymieszać. Chorizo usmażyć obok ryby, dodać do niej pomidory, całość dusić około 1 minutę. Na talerzu położyć chorizo z pomidorkami i następnie dorsza, na którego wysypać oliwki i resztę liści bazylii.

            Filet z dorsza czarnego z piekarnika

            Zdecydowanie bardziej zdrowy od smażonej ryby jest dorsz czarny z piekarnika. Do przygotowania obiadu dla dwóch osób potrzebny jest:

            · dorsz czarny (filet) – 2 sztuki,

            · czosnek – 4 ząbki,

            · cytryna – 1 sztuka,

            · oliwa z oliwek – 2 łyżki,

            · sól morska,

            · pieprz.

            Z cytryny odkroić 4 plastry (z reszty wycisnąć sok), a czosnek zmiażdżyć. Dokładnie umyte i osuszone filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem oraz sokiem cytrynowym. Ryba powinna pozostać w marynacie kilka minut. Po tym czasie dorsza czarnego przełożyć na nasmarowaną oliwą folię aluminiową, którą trzeba szczelnie zawinąć całą rybę. Filety wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Gotowego dorsza udekorować plasterkami cytryny.

            Zobacz też: Dorsz norweski

            Przepis na filet z dorsza czarnego na parze

            Zamiast smażenia i pieczenia dorsza czarnego można ugotować go na parze. Do przygotowania dania dla 4 osób potrzebne są:

            · filety z dorsza – 600 g,

            · zielona cukinia – 1 sztuka,

            · koper,

            · cytryna,

            · sól morska,

            · pieprz.

            Umytą cukinię pokroić na długie paski, które trzeba ułożyć na dnie naczynia do gotowania na parze. Opłukane filety z dorsza czarnego oprószyć solą i pieprzem. Rybę obłożoną plastrami z cytryny i gałązkami kopru położyć na cukinii. Wszystko szczelnie przykryć i gotować przez kwadrans.

            W czasie gdy filety gotują się na parze, można przygotować sos, który nada potrawie bardziej wyrazistego smaku. Aby móc go spróbować, trzeba mieć:

            · koper – 1/2 pęczka,

            · szczypiorek – 1/2 pęczka,

            · natkę – 1/2 pęczka,

            · mąkę pszenną – 1 łyżka,

            · masło – 2 łyżki,

            · bulion z jarzyn – 1/2 szklanki,

            · śmietanę 18% - szklanka,

            · połowę cytryny.

            Na patelni przesmażyć masło z mąką, cały czas trzeba mieszać. Dodać bulion oraz śmietanę, doprowadzić do zagotowania. Wsypać posiekane zioła, sól, pieprz oraz sok z połowy cytryny. Wszystko razem gotować około 5 minut.

            Gdy ryba będzie gotowa, przełożyć ją na talerz i polać sosem. Danie można podawać z ryżem.

            Zobacz też: Smażony, pieczony i gotowany dorsz czarniak

            Zobacz film: Filety z dorsza w panierce. Źródło: Dzień Dobry TVN

            Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

            podziel się:

            Pozostałe wiadomości

            Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

            Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

            Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

            Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

            Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

            Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

            Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

            Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

            Marta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"

            Marta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"

            Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

            Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

            Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
            Materiał promocyjny

            Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

            Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

            Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

            "Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

            "Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

            Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
            Materiał promocyjny

            Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

            Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

            Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

            Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

            Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

            10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
            Materiał promocyjny

            10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

            Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

            Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

            Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
            Materiał promocyjny

            Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

            Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

            Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

            Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

            Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

            Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

            Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

            "Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

            "Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

            Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
            Materiał promocyjny

            Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

            Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

            Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

            Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

            Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

            Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
            Materiał promocyjny

            Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

            Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

            Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

            Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

            Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

            Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

            Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

            Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
            Materiał promocyjny

            Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

            "Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

            "Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

            Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

            Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

            "Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

            "Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

            Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
            Materiał promocyjny

            Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

            Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

            Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

            Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

            Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

            Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
            Materiał promocyjny

            Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

            Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

            Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

            Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

            Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

            To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

            To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

            Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

            Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

            Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

            Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

            Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

            Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

            E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
            Materiał promocyjny

            E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

            Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

            Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

            Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

            Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

            Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

            Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

            Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

            Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

            9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

            9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

            Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

            Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

            Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

            Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

            #DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

            #DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

            Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

            Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

            Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

            Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

            Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

            Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

            Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

            Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"