Smażony, pieczony i gotowany dorsz czarniak – który przepis wybrać?

Dorsz
Fot. Anna Kurzaeva/ Getty Images
Dorsz czarniak to ryba, która występuje m.in. w Morzu Północnym i w Bałtyku. Mięso dorsza czarniaka posiada właściwości prozdrowotne. Przepisy z dorszem czarniakiem z reguły są proste, a ich realizacja nie jest czasochłonna.

Dzięki niskiej kaloryczności mięsa i znajdującym się w nim składnikom mineralnym oraz witaminom czarniak mogą włączyć do diety osoby próbujące schudnąć, kobiety w ciąży, matki karmiące i dzieci. Dorsz czarniak nadaje się do smażenia i pieczenia. Sprawdza się też jako składnik zupy rybnej.

  • Dorsz czarniak – jak wygląda i gdzie pływa?
    • Dorsz czarniak – właściwości prozdrowotne i zastosowanie
      • Smażony dorsz czarniak na pierzynce ze szpinaku - przepis
        • Przepis na dorsza czarniaka z piekarnika
          • Zupa z czarniaka - przepis

            Dorsz czarniak – jak wygląda i gdzie pływa?

            Dorsz czarniak , czyli dorsz norweski, to ryba z rodziny dorszowatych. Jego nazwa pochodzi od czarnej barwy wnętrza jamy gębowej. Jego ciało jest oliwkowe z widoczną bardzo dobrze linią boczną. U dorosłych osobników dorsza czarniaka dolna szczęka jest wysunięta, a na podbródku widoczny jest mały wąsik.

            Ryba dorsz czarniak występuje na Morzu Północnym i Morzu Barentsa. Ważne łowiska znaleźć można również w wodach otaczających Islandię i w zachodniej części Bałtyku. W trakcie wiosny czarniak przebywa w płytkich wodach przybrzeżnych, natomiast jesienią przemieszcza się do głębszych wód, można go spotkać na głębokości 200-300 m. Czarniak jest rybą drapieżną, w trakcie żerowania sprawia, że ofiary przemieszczają się ku powierzchni wody, gdzie dochodzi do ataku.

            Zobacz też: 

            Najważniejsze elementy zestawu na dorsza

            Dorsz czarniak – właściwości prozdrowotne i zastosowanie

            Dorsz czarniak posiada duże znaczenie gospodarcze, co wynika między innymi z jego wartości odżywczej. Jest rybą chudą i bogatą w białko. Jego mięso to bogate źródło selenu, który jest odpowiedzialny za bilans wodny organizmu człowieka, wpływa też na metabolizm jodu. Znaleźć w nim można:

            · witaminy B - chronią przed nowotworami, mają wpływ na prawidłowy wzrost oraz równowagę psychiczną,

            · witaminę A - wzmacnia odporność, proces widzenia,

            · witaminę PP - ma wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego i uczestniczy w syntezie hormonów płciowych.

            Wymienione składniki sprawiają, że dorsz czarniak ma właściwości prozdrowotne.

            Mięso czarniaka jest szaro-perłowe, po ugotowaniu zmienia kolor na biały. Dorsz czarniak jest rybą uniwersalną, jego mięso doskonale smakuje gotowane, pieczone, także na grillu,oraz smażone, duszone i wędzone.

            Zobacz też: Dorsz smażony – zdrowy czy nie? Ile ma kalorii?

            Smażony dorsz czarniak na pierzynce ze szpinaku - przepis

            Aby móc cieszyć się smakiem dorsza czarniaka, potrzebne są następujące składniki:

            · czarniak – 800 g (porcja dla 4 osób),

            · szpinak – 400 g,

            · cebula – 1 sztuka,

            · czosnek – 1 ząbek,

            · mąka pszenna – 5 łyżek,

            · gęsta śmietana – 4 łyżki,

            · masło – 1 łyżka,

            · olej do smażenia,

            · sól,

            · pieprz.

            Cebulę i czosnek drobno posiekać. Szpinak przełożyć na patelnię z rozgrzanym masłem. Wszystkie składniki dusić na niewielkim ogniu do momentu aż płyn odparuje. Następnie dolać śmietanę i chwilę dusić, nie przerywać mieszania. Dosmakować solą i pieprzem. Umytą i podzieloną na porcję rybę posolić i oprószyć pieprzem z obu stron. Obtoczonego w mące dorsza czarniaka smażyć na rozgrzanym oleju. Rybę serwować na przygotowanym uprzednio szpinaku.

            Zobacz też: 

            Dorsz norweski - jak przygotować dorsza z pieca z pomidorami i pieczarkami?

            Przepis na dorsza czarniaka z piekarnika

            Dorsz czarniak pieczony to zdrowsza alternatywa dla smażonej ryby. Aby móc go spróbować, należy zaopatrzyć się w:

            · filet z dorsza czarniaka – 1000 g (porcja dla 4 osób),

            · czerstwe pieczywo – 4 – 6 kromek,

            · suszone pomidory – 12 sztuk,

            · czarne oliwki bez pestek – 6 łyżek,

            · czosnek – 4 ząbki,

            · natkę pietruszki – 1 szklanka,

            · masło – 8 łyżek,

            · cytrynę – 1 - 2 sztuki,

            · sól,

            · pieprz.

            Filety z czarniaka skropić sokiem z cytryny. Pieczywo, czosnek i pietruszkę zmiksować w blenderze. Do wymienionych składników dodać posiekane oliwki, pomidory, masło, startą skórkę z cytryny, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i umieścić w zamrażalce na kwadrans. Schłodzoną masę położyć na filecie z ryby. Czarnika wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 7 minut, po tym czasie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 7 minut.

            Zobacz też: Dorsz po angielsku – przepis na angielską rybę z frytkami

            Zupa z czarniaka - przepis

            Do przygotowania rozgrzewającej i aromatycznej zupy z dorsza czarniaka potrzebny jest:

            · pozbawiony skóry i ości filet z dorsza czarniaka – 400 g (porcja dla 4 osób),

            · pozbawione skorupy krewetki – 200 g,

            · pozbawione skorupek małże – 300 g,

            · por – 1 sztuka,

            · marchew – 2 sztuki,

            · dynia marynowana – 50 g,

            · szczypiorek – 2 łyżki,

            · mąka pszenna – 2 łyżki,

            · masło – 2 łyżki,

            · bulion rybny – 2 litry,

            · śmietana 18% - 300 ml,

            · białe wino – 400 ml,

            · ocet winny – 1 łyżka,

            · cukier – 1 łyżka,

            · sól.

            Oczyścić muszle małży, sprawdzić, czy wszystkie są zamknięte (otwarte wyrzucić). Uparować małże w białym winie, poczekać aż wszystkie się otworzą. Przecedzony wywar odstawić, zaś z muszli wyjąć ich zawartość. Pora, marchew i czarniaka pokroić w dużą kostkę. Masło roztopić w garnku, następnie dodać mąkę pszenną, wszystko dokładnie wymieszać. Do garnka wlać wywar z małż, bulion rybny, pozostałą część białego wina, przez kilka minut pogotować powstałą zupę. Dodać do niej czarniaka, marchew, pora, posiekany szczypiorek i dynię. Zupę pozostawić na ogniu przez około 2 minuty, do czasu aż ryba się ugotuje. Następnie wlać śmietanę, odrobinę octu, cukier i ewentualnie doprawić solą. Zupę doprowadzić do wrzenia, dodać krewetki i małże. Zaczekać aż krewetki i małże staną się ciepłe (ok. 1 minuty).

            Zobacz też: Dorsz z chrupiącą panierką. Źródło: Dzień Dobry TVN

            Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

            podziel się:

            Pozostałe wiadomości