Domowy chrzan i zupa chrzanowa na Wielkanoc. Jak przyrządzić? Polecamy przepisy Ani Starmach

Chrzan i zupa chrzanowa na stole
Westend61/Getty Image
Źródło: Westend61
Wielkanoc tuż tuż! Trudno wyobrazić sobie polski, wielkanocny stół bez obecności chrzanu. Najczęściej dodawany jest do żurku, białego barszczu, mięs, wędlin i jaj. Jest też idealnym pretekstem do zrobienia pysznej zupy chrzanowej. Jak przyrządzić chrzan?

Przepis na chrzan jest niezwykle prosty. Tak jest również w przypadku tego od Ani Starmach.

Przepis na chrzan tarty domowy od Ani Starmach

Składniki:

  • 2 korzenie chrzanu
    • 100 ml wrzątku
      • 3 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
        • łyżeczka cukru
          • szczypta soli

            Jak przygotować chrzan:

            1. Chrzan obierz.
              1. Zetrzyj na tarce o małych oczkach lub wrzuć do malaksera.
                1. Chrzan wymieszaj z cytryną, cukrem i solą. Następnie zalej wrzątkiem. Dzięki temu stanie się wilgotny, czyli taki, jaki idealny chrzan być powinien.

                  Przepis na zupę chrzanową od Ani Starmach

                  Składniki na zupę chrzanową:

                  • 2 pory
                    • 2 korzenie pietruszki
                      • 2 małe ziemniaki
                        • 2 cebule
                          • 0,5 selera
                            • 2 l wody
                              • 200 ml śmietanki kremówki
                                • 200 g wędzonego boczku
                                  • łyżeczka majeranku
                                    • ząbek czosnku
                                      • liść laurowy
                                        • 2 ziarna ziela angielskiego
                                          • 4 ziarna czarnego pieprzu
                                            • 4 łyżki tartego chrzanu
                                              • sól, pieprz
                                                • do dekoracji (i smaku!) jajka ugotowane na twardo

                                                  Jak przygotować zupę chrzanową:

                                                  1. Boczek pokrój w drobną kostkę (lub paseczki), wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż przez kilka minut, do momentu, aż wytopi nieco tłuszczu i zacznie być chrupiące. Ściągnij je z patelni, a na niej zostaw wytopiony tłuszcz.
                                                    1. Pietruszkę, por, seler i cebulę obierz, drobno pokrój i podsmaż na patelni, na tłuszczu z boczku.
                                                      1. Po kilku minutach przełóż warzywa do garnka. Zalej je wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i pieprz.
                                                        1. Gotuj około 30-40 minut, aż warzywa staną się miękkie.
                                                          1. Wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
                                                            1. Gotuj około 20 minut, a następnie zmiksuj zupę blenderem.
                                                              1. Do zupy dodaj śmietankę i chrzan (najlepiej domowy, z przepisu powyżej), wymieszaj i ponownie zmiksuj, zagotuj, dopraw wedle uznania.
                                                                1. Zupę podawaj z kawałkami boczku i/lub z jajkiem na twardo.

                                                                  Smacznego!

                                                                  Zobacz też:

                                                                  Dania wielkanocne według Sebastiana Olmy. Oto przepisy na jajka faszerowane, duszoną białą kiełbasę i babkę cytrynową

                                                                  Przepisy na wielkanocne desery Ani Starmach i Anny Lewandowskiej

                                                                  Jak samodzielnie ozdobić domowe wypieki? "Może to zrobić naprawę każdy"

                                                                  Zobacz wideo: Koszyczek wielkanocny, czyli co włożyć do święconki?

                                                                  Autor: Diana Ryściuk

                                                                  Źródło: https://aniastarmach.pl/

                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Westend61

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości