Materiał promocyjny

Domowej roboty bagietka z pastami. Przepisy Ani Starmach

W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach upiekła: prosty chleb pszenno-żytni, chleb ze słonecznikiem i chrupiące bagietki. Świeże pieczywo dobrze smakuje z masłem, ale Ania przygotowała do niego przepyszne pasty: groszkową, paprykową i szpinakową. Smacznego!

Prosty chleb pszenno-żytni

Składniki:

250 g mąki pełne ziarno

200 g mąki pełne ziarno 3 zboża

300 ml ciepłej wody

1 łyżka oliwy z oliwek

10 g suchych drożdży

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Mieszamy oba rodzaje mąki. Osobno w misce mieszamy wodę z drożdżami, solą i oliwą. Stopniowo dodajemy mąkę, mieszamy na początku łyżką, a następnie wyrabiamy rękoma aż ciasto będzie zwarte i elastyczne. Odkładamy je do wyrastania na ok. godzinę. Po wyrośnięciu formujemy z ciasta zgrabną kule, obsypujemy mąką, ewentualnie dowolnie wybranymi ziarnami i pieczemy ok. 40 min. w 230 st. C.

Chleb ze słonecznikiem

Składniki:

200 g mąki pszennej pełne ziarno

400 g mąki pełne ziarno 3 zboża

400 ml ciepłej wody

20 g miękkiego masła

10 g suchych drożdży

5 g cukru

Przygotowanie:

Mieszamy mąki. Osobno mieszamy wodę z drożdżami, cukrem, solą, masłem. Stopniowo dosypujemy mąkę. Ciasto wyrabiamy aż będzie elastyczne, odkładamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Keskówkę smarujemy masłem i obsypujemy ziarnami słonecznika, ciasto dzielimy na dwie części, przekładamy do foremek, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Po 40 min. wstawiamy na ok. 30 min. w 230 st. C.

Chrupiące bagietki

Składniki:

ok. 550 g mąki tradycyjnej luksusowej

50 g mąki tradycyjnej poznańskiej

1 szklanka mleka

1 szklanka wody

20 g świeżych drożdży

1 łyżka soli

1 łyżka cukru

3 łyżki roztopionego masła

Przygotowanie:

Połowę wody mieszamy z połową mlekiem, drożdżami i cukrem, dodajemy 2 łyżki mąki, odstawiamy na 15 min. Po tym czasie dodajemy masło i resztę płynów, stopniowo dosypujemy mąkę, ciasto wyrabiamy, najlepiej na początku mikserem a potem rękoma. Po ok. 10 min. ciasto odkładamy do wyrośnięcia, tak aby podwoiło objętość. Po tym czasie dzielimy je na 4 części, lepimy zgrabne bagietki i odstawiamy do wyrośnięcia, wyrośnięte bagietki delikatnie obsypujemy mąką, przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ok. 20 min. w 230 st. C.

Pasty do chleba

Pasta groszkowa:

Składniki:

200 g zblanszowanego zielonego groszku

1 ząbek czosnku

pęczek pietruszki

pęczek bazylii

sok z cytryny

szczypta kminu rzymskiego

50 ml oliwy z oliwek

sól

pieprz

Pasta paprykowa:

Składniki:

2 upieczone czerwone papryki

4 łyżki ziaren słonecznika

2 łyżki koncentratu pomidorowego

4 łyżki oliwy z oliwek

szczypta ostrej papryki

pół papryczki chili

Pasta szpinakowa:

200 g ugotowanej ciecierzycy

400 g świeżego szpinaku

1 ząbek czosnku

sok z cytryny

4 łyżki oliwy

szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Składniki każdej z past umieszczamy w robocie kuchennym i miksujemy aż uzyskamy gładką konsystencję i jednolity kolor, doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżym chlebem lub bagietką.

Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości