Przepisy kulinarne

Domowej roboty bagietka z pastą szpinakową

W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach upiekła: prosty chleb pszenno-żytni, chleb ze słonecznikiem i chrupiące bagietki. Świeże pieczywo dobrze smakuje z masłem, ale Ania przygotowała do niego przepyszne pasty: groszkową, paprykową i szpinakową. Smacznego!

 

 

Prosty chleb pszenno-żytni

Składniki:
250 g mąki pełne ziarno
200 g mąki pełne ziarno 3 zboża
300 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
10 g suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:
Mieszamy oba rodzaje mąki. Osobno w misce mieszamy wodę z drożdżami, solą i oliwą. Stopniowo dodajemy mąkę, mieszamy na początku łyżką, a następnie wyrabiamy rękoma aż ciasto będzie zwarte i elastyczne. Odkładamy je do wyrastania na ok. godzinę. Po wyrośnięciu formujemy z ciasta zgrabną kule, obsypujemy mąką, ewentualnie dowolnie wybranymi ziarnami i pieczemy ok. 40 min. w 230 st. C.

Chleb ze słonecznikiem

Składniki:
200 g mąki pszennej pełne ziarno
400 g mąki pełne ziarno 3 zboża
400 ml ciepłej wody
20 g miękkiego masła
10 g suchych drożdży
5 g cukru

Przygotowanie:
Mieszamy mąki. Osobno mieszamy wodę z drożdżami, cukrem, solą, masłem. Stopniowo dosypujemy mąkę. Ciasto wyrabiamy aż będzie elastyczne, odkładamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Keskówkę smarujemy masłem i obsypujemy ziarnami słonecznika, ciasto dzielimy na dwie części, przekładamy do foremek, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Po 40 min. wstawiamy na ok. 30 min. w 230 st. C.

Chrupiące bagietki

Składniki:
ok. 550 g mąki tradycyjnej luksusowej
50 g mąki tradycyjnej poznańskiej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
3 łyżki roztopionego masła

Przygotowanie:
Połowę wody mieszamy z połową mlekiem, drożdżami i cukrem, dodajemy 2 łyżki mąki, odstawiamy na 15 min. Po tym czasie dodajemy masło i resztę płynów, stopniowo dosypujemy mąkę, ciasto wyrabiamy, najlepiej na początku mikserem a potem rękoma. Po ok. 10 min. ciasto odkładamy do wyrośnięcia, tak aby podwoiło objętość. Po tym czasie dzielimy je na 4 części, lepimy zgrabne bagietki i odstawiamy do wyrośnięcia, wyrośnięte bagietki delikatnie obsypujemy mąką, przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ok. 20 min. w 230 st. C.

Pasty do chleba

Pasta groszkowa:

Składniki:
200 g zblanszowanego zielonego groszku
1 ząbek czosnku
pęczek pietruszki
pęczek bazylii
sok z cytryny
szczypta kminu rzymskiego
50 ml oliwy z oliwek
sól
pieprz

Pasta paprykowa:

Składniki:
2 upieczone czerwone papryki
4 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki oliwy z oliwek
szczypta ostrej papryki
pół papryczki chili

Pasta szpinakowa:

200 g ugotowanej ciecierzycy
400 g świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
sok z cytryny
4 łyżki oliwy
szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
Składniki każdej z past umieszczamy w robocie kuchennym i miksujemy aż uzyskamy gładką konsystencję i jednolity kolor, doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżym chlebem lub bagietką.

Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
60
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0