W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach upiekła: prosty chleb pszenno-żytni, chleb ze słonecznikiem i chrupiące bagietki. Świeże pieczywo dobrze smakuje z masłem, ale Ania przygotowała do niego przepyszne pasty: groszkową, paprykową i szpinakową. Smacznego! Prosty chleb pszenno-żytni
Składniki:
250 g mąki pełne ziarno
200 g mąki pełne ziarno 3 zboża
300 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
10 g suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Mieszamy oba rodzaje mąki. Osobno w misce mieszamy wodę z drożdżami, solą i oliwą. Stopniowo dodajemy mąkę, mieszamy na początku łyżką, a następnie wyrabiamy rękoma aż ciasto będzie zwarte i elastyczne. Odkładamy je do wyrastania na ok. godzinę. Po wyrośnięciu formujemy z ciasta zgrabną kule, obsypujemy mąką, ewentualnie dowolnie wybranymi ziarnami i pieczemy ok. 40 min. w 230 st. C.
Chleb ze słonecznikiem
Składniki:
200 g mąki pszennej pełne ziarno
400 g mąki pełne ziarno 3 zboża
400 ml ciepłej wody
20 g miękkiego masła
10 g suchych drożdży
5 g cukru
Przygotowanie:
Mieszamy mąki. Osobno mieszamy wodę z drożdżami, cukrem, solą, masłem. Stopniowo dosypujemy mąkę. Ciasto wyrabiamy aż będzie elastyczne, odkładamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Keskówkę smarujemy masłem i obsypujemy ziarnami słonecznika, ciasto dzielimy na dwie części, przekładamy do foremek, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Po 40 min. wstawiamy na ok. 30 min. w 230 st. C.
Chrupiące bagietki
Składniki:
ok. 550 g mąki tradycyjnej luksusowej
50 g mąki tradycyjnej poznańskiej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
3 łyżki roztopionego masła
Przygotowanie:
Połowę wody mieszamy z połową mlekiem, drożdżami i cukrem, dodajemy 2 łyżki mąki, odstawiamy na 15 min. Po tym czasie dodajemy masło i resztę płynów, stopniowo dosypujemy mąkę, ciasto wyrabiamy, najlepiej na początku mikserem a potem rękoma. Po ok. 10 min. ciasto odkładamy do wyrośnięcia, tak aby podwoiło objętość. Po tym czasie dzielimy je na 4 części, lepimy zgrabne bagietki i odstawiamy do wyrośnięcia, wyrośnięte bagietki delikatnie obsypujemy mąką, przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ok. 20 min. w 230 st. C.
Pasty do chleba
Pasta groszkowa:
Składniki:
200 g zblanszowanego zielonego groszku
1 ząbek czosnku
pęczek pietruszki
pęczek bazylii
sok z cytryny
szczypta kminu rzymskiego
50 ml oliwy z oliwek
sól
pieprz
Pasta paprykowa:
Składniki:
2 upieczone czerwone papryki
4 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki oliwy z oliwek
szczypta ostrej papryki
pół papryczki chili
Pasta szpinakowa:
200 g ugotowanej ciecierzycy
400 g świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
sok z cytryny
4 łyżki oliwy
szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Składniki każdej z past umieszczamy w robocie kuchennym i miksujemy aż uzyskamy gładką konsystencję i jednolity kolor, doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżym chlebem lub bagietką.
Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"