Chleb esseński, czyli chleb Ezechiela, o którym wspomina Pismo Święte, to pieczywo na bazie w pełni wykiełkowanego ziarna. W skład chleba esseńskiego wchodzą również ziarna roślin strączkowych. Można go dostać w sklepach ze zdrową żywnością lub przygotować samemu. Chleb esseński polecany jest diabetykom i osobom na diecie odchudzającej. Jest niskokaloryczny i ma niewiele glutenu. Chleb esseński występuje w diecie według grup krwi.
Czym jest chleb esseński?
Jedną ze zdrowych alternatyw chleba jedzonego przez większość z nas każdego dnia jest chleb esseński, czyli chleb Ezechiela. Jego nazwa pochodzi od nazwy żydowskiej grupy religijnej funkcjonującej 2000 lat temu. Esseńczycy, bo to o nich mowa, koncentrowali swoją uwagę na studiowaniu Pisma Świętego, w którym znaleźć można przepis na chleb esseński .
Chleb esseński – skład
Chleb esseński jest bardzo prymitywny. Wyrabia się go wyłącznie z naturalnych, nieprzetworzonych składników. Na próżno szukać w nim rafinowanej pszenicy. W przeciwieństwie do pieczywa, z którego korzysta większość z nas, chleb Ezechiela nie zawiera cukru, za to można znaleźć w nim aż 4 rodzaje ziaren zbóż (pszenicę, proso, jęczmień i orkisz) oraz 2 rodzaje roślin strączkowych (soję i soczewicę).
Przepis na chleb Ezechiela uwzględnia w pełni wykiełkowane ziarna. Proces kiełkowania zwiększa ilość cennych składników, które do tej pory zamknięte były w ziarnach. Stosowanie wykiełkowanych ziaren prowadzi do zwiększenia wartości odżywczej pieczywa, którego spożywanie ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu.
Wartość odżywcza i właściwości chleba esseńskiego
Wysoka wartość odżywcza chleba Ezechiela to zasługa m.in. znajdującej się w kiełkujących ziarnach lizyny, która odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Stosowanie kiełkujących ziaren prowadzi też do zwiększenia ilości kwasu foliowego, beta-karotenu i witamin C i E.
Chleb esseński ma skład, na który powinny zwrócić uwagę osoby poszukujące w diecie przeciwutleniaczy. Antyoksydanty wyłapują wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój chorób nowotworowych, starzenie się organizmu, nieodwracalne uszkodzenia tkanek. Ponadto chleb Ezechiela zawiera mniej glutenu niż chleb pszenny. Dlatego mogą go jeść osoby wrażliwe na gluten. Warto jednak podkreślić, że pieczywo, o którym mowa, nie powinno znaleźć się w jadłospisie chorych zmagających się z celiakią i osób ze skrajnie silną alergią na gluten.
Skład i właściwości chleba esseńskiego mogą wykorzystać diabetycy i osoby starające się schudnąć. Ma on pozytywny wpływ na metabolizm i nie podnosi poziomu cukru we krwi. Włączenie go do codziennej diety nie niszczy śluzówki jelit i nie wywołuje stanów zapalnych.
Przepis na chleb Ezechiela, czyli inaczej chleb esseński, jest znany osobom stosującym dietę opartą na idei związku jedzenia z grupą krwi.
Chleb esseński – gdzie go kupić, jak zrobić i jak jeść?
Chleb Ezechiela jest dostępny w sklepach ze zdrową żywnością i w niektórych marketach. Można go również upiec samodzielnie. Instrukcje wyjaśniające, jak zrobić to pieczywo, znaleźć można w Księdze Ezechiela. Jeden ze znajdujących się w niej psalmów głosi: „Weź sobie pszenicy i jęczmienia, bobu i soczewicy, prosa i orkiszu, włóż sobie je do tego samego naczynia i przygotuj sobie z tego chleb”.
Bochenki chleba esseńskiego wypiekane są wolno, w niskiej temperaturze. Dzięki temu możliwe jest zachowanie wartości odżywczej pieczywa.
Włączenie chleba Ezechiela do diety (1–2 kromki 1–2 razy dziennie) jest jak najbardziej wskazane. Warto przyzwyczaić się do jego słodkawego smaku i lekko gliniastej konsystencji. Można go jeść z serem, wędlinami, dżemami.
Przepis na chleb esseński
Składniki (na kilka małych bochenków):
- 125 ml żytniego zakwasu,
- 3 czubate łyżki mąki pszennej,
- 6 czubatych łyżek mąki orkiszowej,
- 6 czubatych łyżek mąki jęczmiennej,
- 6 czubatych łyżek mąki z prosa,
- 1 płaska łyżka soli,
- ¼ szklanki suszonego bobu,
- ¼ szklanki suszonej soczewicy,
- 375 ml ciepłej wody plus woda do zalania ziaren bobu i soczewicy,
- mąka pszenna do podsypywania.
Przygotowanie:
- Bób i soczewicę zalej wodą i odstaw na 12–16 godzin.
- Żytni zakwas wymieszaj z 3 łyżkami mąki pszennej, 3 łyżkami mąki orkiszowej, 3 łyżkami jęczmiennej, 3 łyżkami mąki z prosa, solą i 375 ml ciepłej wody. Po wyrobieniu ciasta przykryj je lnianą ściereczką i odstaw na 12–16 godzin.
- Namoczony bób i soczewicę zmiel w maszynce do mięsa.
- Do zaczynu dodaj 3 łyżki zmielonych ziaren roślin strączkowych, resztę mąki orkiszowej, z prosa i jęczmiennej. Po wymieszaniu składników dodaj mąkę pszenną, wsypując jej tyle, aby powstało elastyczne i zwarte ciasto. Odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie uformuj małe bochenki, wielkością zbliżone do bułeczek. Połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 4–5 godzin.
- Wstaw chlebki do piekarnika nagrzanego do 220℃ i piecz 20–30 minut.
Zobacz także:
Autor: Adrian Adamczyk
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"