Przepisy kulinarne

Domowa dieta "pudełkowa". Menu na cały dzień

Dietę "pudełkową" można przygotować w domu. Nie masz pomysłu na to, co włożyć do opakowań? Oto propozycja menu na cały dzień: śniadanie - kanapki ze szparagami i jajkiem, obiad - kurczak z ryżem i rodzynkami, kolacja - sałatka we włoskim stylu. W kuchni Dzień Dobry TVN uczestnik MasterChefa Piotr Pielichowski pokazał, jak wszystko przygotować i zapakować. Smacznego!

Śniadanie: Kanapka fit ze szparagami i jajkiem

Kanapka

Składniki:
2 kromki chleba pełnoziarnistego
2 łyżki serka philadelphia
1 plasterek szynki parmeńskiej
1 jajko na twardo pokrojone w plastry 
2 szparagi zielone i grube strugane
Sól i pieprz do smaku
Do podania:
kilka sztuk pomidorków koktajlowych
kilka sztuk rzodkiewek

Przygotowanie:
Kromki chleba posmarować grubą warstwą serka philadelphia.
Potem kolejno układać (według własnej fantazji) jajko,szparagi ,szynkę
Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sałatka marchewkowa

Składniki:
1 marchewka (strugana skropiona oliwą i cytryną)
Kilka listków natki pietruszki 
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Marchewkę z natką pietruszki skropić oliwą i cytryną. 
Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Obiad: Kurczak tandoori lekko pikantny z ryżem jaśminowym i rodzynkami

Kurczak

Składniki:
1 pierś z kurczaka kukurydzianego ze skórą
1 łyżka pasty tandoori
Pół garści rodzynek moczonych w wodzie 
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Pierś kurczaka marynować kwadrans (ale nie od strony skóry), następnie położyć na suchej patelni skórą do dołu.
Smażyć kilka minut do uzyskania złotego koloru skóry.
Przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne dwie minuty.
Pokroić w plastry.
Ryż jaśminowy ugotować i wymieszać z rodzynkami.

Sałatka

Składniki:
Kilka listków kolendry 
Kilka listków bazylii 
Kilka listków pietruszki 
Kilka plasterków cukinii
Kilka plasterków mango pokrojonego w plastry 
Sól, pieprz, cytryna, oliwa do smaku

Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki.
Doprawić solą, pieprzem, cytryną i oliwą.

W pudełeczku obiadowym umieścić wszystkie elementy osobno.

Kolacja: Sałatka wiosenna we włoskim stylu

Składniki:
1 pierś kurczaka kukurydzianego ze skórą 
Kilka suszonych pomidorów w oliwie  
Szparagi zielone jak najcieńsze 
Garść kukurydzy konserwowej 
Garść świeżego groszku cukrowego
Pół garści parmezanu skrojonego w listki

Dresing:
Sól i pieprz
2 łyżki oliwy (możemy wykorzystać oliwę z suszonych pomidorów)
Naparstek musztardy
Kilka kropli z cytryny

Wszystkie składniki umieścić w szklance i ubić widelcem do uzyskania kremowej konsystencji

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
78
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0