Domowa dereniówka – jak ją zrobić? Przepis

nalewki
Fot. ChamilleWhite / Getty Images
Dereń, kiedyś bardzo popularny, powoli wraca do łask. Z owoców tej rośliny można przygotować smaczny dżem albo nalewkę. Jej charakterystyczny kwaskowaty smak z pewnością przypadnie do gustu smakoszom takich trunków. Poznaj przepis na dereniówkę i właściwości tej nalewki.

Dereń jadalny to ozdobne drzewko owocowe, które może rosnąć do około 7 metrów. Owoce tej rośliny są niewielkie, a kształtem przypominają nieco oliwki. Dojrzałe owoce mają intensywny czerwony kolor. Dawniej dereń był bardzo popularny w Polsce, już w XVIII wieku przygotowywano z niego aromatyczne nalewki. Od kilku lat znów staje się popularny. Dereniówka to nalewka polecana osobom, które zamiast słodkiego wolą bardziej kwaskowaty smak.

Więcej:

Nalewka z derenia – przepis

Przepis na nalewkę z derenia jadalnego nie jest skomplikowany, dlatego każdy może spróbować swoich sił w przygotowaniu tego trunku. Jak w przypadku wszystkich nalewek wymagana jest cierpliwość. Im dłużej trunek leżakuje, tym mocniejszy ma smak. Co jest potrzebne do zrobienia dereniówki? Na szczęście niewiele: alkohol, cukier i owoce derenia. Można je kupić na targu, a czasem nawet w większym sklepie spożywczym. Od kilku lat dereń jest coraz chętniej spożywany, dlatego jego dostępność również wzrosła.

Składniki (na około 1½ l nalewki):

  • 1 kg dojrzałych owoców derenia jadalnego,
    • 1 l spirytusu,
      • 1 kg białego cukru.

        Przygotowanie:

        1. Przejrzyj dokładnie owoce derenia i wybierz tylko te o intensywnie czerwonym kolorze i bez skaz.

        2. Następnie dokładnie je umyj i odstaw do całkowitego wysuszenia.

        3. Kolejnym krokiem jest przekłucie każdego owocu igłą lub wykałaczką. Dzięki temu zabiegowi dereń uwolni soki.

        4. Przekłute owoce przełóż do czystego, wyparzonego słoja i zalej je spirytusem.

        5. Dokładnie zamknij naczynie i odstaw je w nienasłonecznione miejsce z pokojową temperaturą na około miesiąc.

        6. Od czasu do czasu możesz wstrząsać słoik.

        7. Po około miesiącu otwórz słoik i dokładnie zlej z niego alkohol do drugiego naczynia.

        8. Dereń posyp cukrem, a naczynia nie zamykaj, ale przykryj czystą, przewiewną ścierką i odstaw słój na około tydzień. W tym czasie cukier powinien się prawie całkowicie rozpuścić.

        9. Odsącz dokładnie dereń i przelej sok do wcześniej odlanego alkoholu.

        10. Odstaw płyn na kolejny tydzień, a następnie dokładnie go przefiltruj, szczelnie zamknij słój i ponownie umieść go w ciemnym, suchym miejscu.

        11. Nalewkę odstaw na co najmniej pół roku. Im dłużej będzie leżakować, tym jej smak i aromat będą bardziej wyraziste.

        Do przygotowania dereniówki można też użyć owoców mrożonych. Wystarczy je wcześniej rozmrozić, przebrać i tak jak w przypadku świeżego derenia poprzekłuwać wszystkie owoce wykałaczką.

        Nalewka z derenia z miodem – przepis

        Dereniówka na miodzie ma słodszy smak niż trunek jedynie na bazie owoców. Docenią ją więc osoby, które preferują delikatnie słodkie trunki. Jak przygotować smaczną nalewkę z derenia i miodu?

        Składniki (na około 1½ l nalewki):

        • 1 kg dojrzałych owoców derenia,
          • 1 l spirytusu,
            • ½ l miodu,
              • 150 ml wody.

                Przygotowanie:

                1. Owoce derenia przebierz, odrzucając niedojrzałe lub robaczywe sztuki.

                2. Owoce dokładnie umyj i osusz.

                3. Przekłuj wszystkie owoce igłą lub wykałaczką.

                4. Włóż dereń do słoja i zalej spirytusem.

                5. Słój dokładnie zakręć i odstaw na miesiąc w zacienione miejsce z pokojową temperaturą.

                6. Po upływie miesiąca otwórz słój i dokładnie zlej z niego alkohol do innego naczynia.

                7. Przygotuj płynny miód – do garnka wlej wodę, podgrzej ją i następnie dodaj miód. Trzymaj go na wolnym ogniu do czasu, aż stanie się płynny.

                8. Płynny miód dodaj do zlanego alkoholu i odstaw miksturę na co najmniej dwa tygodnie do sklarowania.

                9. Sklarowany płyn przelej do czystych, wyparzonych butelek i odstaw je na co najmniej pół roku.

                W zależności od własnych upodobań do nalewki z derenia można dodać mniejszą lub większą ilość miodu. Połączenie kwaskowatego smaku derenia i słodkiego miodu daje ciekawy efekt, który wielu smakoszom nalewek na pewno przypadnie do gustu.

                Właściwości dereniówki

                Owoce derenia jadalnego mają wiele prozdrowotnych właściwości, które są znane od stuleci. Kiedyś znachorzy stosowali ekstrakt z derenia jako lek przeciwgorączkowy. Pomagał on w leczeniu silnych przeziębień i grypy. Picie soku z derenia było też zalecane w celu wzmocnienia organizmu. Owoce tej rośliny zawierają dużą ilość witamin A, C i P. Dereniówka z dodatkiem miodu ma działanie rozgrzewające, antybakteryjne i antyseptyczne. Nalewkę z derenia można też popijać w niewielkich ilościach w przypadku problemów z żołądkiem i innych zaburzeń w funkcjonowaniu układu trawiennego. Dereniówka przyspiesza również proces trawienia.

                Zobacz film: Picie alkoholu w miejscach publicznych. Źródło: Dzień Dobry TVN

                Autor: Gaba Kopyto

                podziel się:

                Pozostałe wiadomości