Materiał promocyjny

Dobrze naoliwiony Pascal Brodnicki

Oliwa z oliwek to płynne złoto, tajemnica zdrowia i dobrej witalności wszystkich miłośników kuchni śródziemnomorskiej. W sklepach mamy ogromny wyrób oliwy: extra Vergine, z pierwszego tłoczenia, z wytłoczyn z oliwek. W kuchni Dzień Dobry TVN Pascal Brodnicki opowiedział o sekretach eliksiru długowieczności oraz przyrządził kilka swoich popisowych dań.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News

Salata z Korsyki z pomarańczą i oliwkami

Składniki:

4 pomarańcze

2 grejpfruty

100 gr oliwek czarnych pokrojonych w ćwiartki

sok z 1 cytryny

4 łyżki oliwy extra virgin

1 łyżeczka kminku

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżka pieprzu kajeńskiego

4 ząbki czosnku posiekanego

500 gr pestek prażonego słonecznika

3 łyżki posiekanej kolendry

100 gr sera pleśniowego

1 bagietka

Przygotowanie:

W miseczce wymieszaj : sok z cytryny, czosnek, sol, cały czas mieszając dodaj oliwę, aż uzyskasz jednolity sos. Zrób segmenty z pomarańczy i grejpfruta.

Włóż cytrusy do miseczki dodajmy oliwki, sos, posyp przyprawami, wymieszaj całość delikatnie i włóż na godzinę do lodówki.

Po godzinie, posyp pestkami ze słonecznika, kolendra świeża posiekana,

Podaj z bagietka posmarowana serem pleśniowym

Tajine z kurczaka z oliwkami i cytryną

Składniki:

6 piersi z kurczaka

1 duża cebula posiekana

2 cytryny pokrojone w ćwiarteczki

1 kawałek cynamonu

1 łyżeczka kurkumy

1 gr szafranu

3 łyżki kolendry posiekanej

3 łyżki natki pietruszki posiekanej

2 łyżki imbiru posiekane

4 ząbki czosnku posiekane

1 łyżeczka przyprawy marokanskiej ras-el-hanout

4 łyżki oliwy

100 gr oliwek zielonych

5 filiżanek wody

Przygotowanie:

W garnku podgrzej oliwę i podsmaż kawałki kurczaka doprawione,

wyjmij kurczaka, dodaj ponownie oliwę, i podsmaż cebule az będzie szklista dodaj czosnek, imbir cytrynę cynamon kurkumę szafran, polowe kolendry pietruszkę i 1 filiżankę wody

wymieszaj dobrze i zagotuj i dodaj znowu kurczaka do środka i dodaj wodę tak by przykrył kurczaka. Jak będziesz potrzebował więcej wody to dodaj tyle by przykryć kurczaka. Podnoś do gotowania a następnie obniż by było pod przykrywka 40 min. Dodaj oliwki w środek i ponownie zagotuj 20 min. Następnie wyjmij kawałki kurczaka i zredukuj sos by był gesty. Dodaj znów kawałki kurczaka i dobrze wymieszaj całość. Posyp pozostałą kolendra.

Podawaj najlepiej z kasa kuskus lub pszenica lub zwykłym chlebem.

Gaspacho z owoców czerwonych na ciasteczkach korzennych i bita śmietaną oliwkową

gaspacho

Składniki:

250 gr mrożonych owoców leśnych

2 pomidory

4 łyżki cukru pudru

2 łyżki miodu gryczanego

2 pomidory bez skóry i bez pestek

sok z 1 limonki

5-6 ciasteczek korzennych

bita śmietana oliwkowa

śmietana 36 procent 400 ml

oliwa bazyliowa 30 ml

25 gr cukier puder

Ubij śmietanę

Przygotowanie:

Do syfonu dodaj śmietanę cukier puder i oliwę, zakręci syfon włóż 2 naboje, pomieszaj i włóż do lodówki na godzinę W miedzy czasie przygotuj gazpacho. Zmiksuj owoce z sokiem z cytryny cukrem pieprzem i pomidorami , dobrze zmiksuj całość i włóż do lodówki. Weź ładny kieliszek np. do martini dodaj na spod pokruszone ciasteczka (zostaw troszkę do posypania deseru)korzenne następnie na to gaspacho z owoców leśnych ubita śmietana oliwkowa, udekoruj mięta i posyp ciasteczkami.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości