Dla małego alergika: barszcz, naleśniki i "mleczna" czekolada

Iwona Zasuwa na co dzień śpiewa w chórkach u Kai. Prywatnie jest mamą małego alergika. Dlatego postanowiła zająć się również gotowaniem. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: błyskawiczny barszcz domowy, jednoskładnikowe naleśniki z białej gryki, surówkę z kapusty z orientalną nutą oraz "mleczną" czekoladę. Na czym opierała się tworząc przepisy? I jak namówić dziecko do jedzenia jaglanki?

BARSZCZ DOMOWY BŁYSKAWICZNY

Składniki:

4-5 surowych buraków

3-4 szt jabłek

1 łyżka majeranku

Pieprz czarny/sól – do smaku

1 ząbek czosnku

1 łyżka wybranego tłuszczu (opcjonalnie) – np lniany, oliwa z oliwek, lub masło klarowane

1/2 łyżeczki kminku mielonego

Szczypta mielonej kozieradki (można pominąć)

2-3 łyżki cytryna lub octu żywy – winny (nie spirytusowy) lub domowy sok z kiszonych buraków (vel zakwas na barszcz czerwony) do smaku

Woda

Przygotowanie:

Z buraków i jabłek wyciśnij sok w dowolnym urządzeniu (wyciskarka ślimakowa lub sokowirówka).

Podgrzej całość z dodatkiem przypraw i czosnku.

Dodaj dowolną ilość wody, tak by barszczyk nie był dla Ciebie zbyt mocno skondensowany.

Podawaj ciepły (zakwas dodaj dopiero po zdjęciu barszczyku z ognia i delikatnym przestudzeniu, żeby „nie zamordować” dobroczynnych bakterii), polany odrobiną tłuszczu.

Dla zachowania pięknego burgundowego koloru barszczu, możesz do całości dodać odrobinę świeżego soku z buraka (bez gotowania).

Dodatek jabłka nada zupie słodkości.

Jeśli chcesz by barszcz był mniej słodki – ujmij nieco soku jabłkowego z przepisu.

JEDNOSKŁADNIKOWE NALEŚNIKI Z BIAŁEJ GRYKI i ULUBIONY FARSZ JESIENNY

Naleśniki

Składniki:

300 g kaszy gryczanej niepalonej

Woda

Opcjonalnie: trochę wanilii, a zamiast wody dowolne mleko roślinne (uszlachetniają smak)

Odrobina tłuszczu (do smażenia pierwszego placka) - do nadzienia słodkiego.

W przypadku nadzienia wytrawnego, najczęściej dodajemy do już zmiksowanej masy czarnuszkę i kumin rzymski w całości oraz sól, szczyptę kurkumy i łyżeczkę czerwonej papryki.

Przygotowanie:

Kaszę namocz na noc.

Następnie odlej wodę (będzie lekko "śluzowata") i dodaj doń świeżą wodę i zmiksuj na gładką masę z wybranymi dodatkami, do konsystencji dość płynnego ciasta naleśnikowego.

Smaż placki na dobrze nagrzanej patelni. Pierwszy na niewielkiej ilości tłuszczu (u mnie olej kokosowy), zaś resztę już zupełnie bez tłuszczu.

Odczekuj aż placek będzie łatwo odwrócić na drugą stronę (w praktyce jest to bardziej podsuszanie niż smażenie).

Tak uzyskane naleśniki są bardzo elastyczne, smaczne i pożywne.

Farsz

Składniki:

250 g grzybów ekologicznych (boczniaki, pieczarki lub shitake)

1,5 szklanki quinoa lub kaszy jaglanej (możesz użyć quinoa lub kaszy, które zostały z innego dania)

Mały kawałek dyni hokkaido lub innego gatunku o twardym miąższu lub 1 szt. marchwi

2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego

Sól i pieprz do smaku

2 szczypty kozieradki (nie jest konieczna, nadaje potrawie bogatego aromatu „rosołkowego”)

2 szczypty mielonego ziela angielskiego

1 łyżeczka majeranku

1/2 łyżeczki papryki wędzonej (niekoniecznie)

Przygotowanie:

Quinoa porządnie przepłucz, następnie ugotuj w 2 razy większej ilości wody (dolewaj w razie potrzeby by ziarna ugotować do miękkości ale nie rozgotować).

Wybrane grzyby (shitake są niezwykle aromatyczne, boczniaki bardzo neutralne, pieczarki – wiadomo! weź to pod uwagę doprawiając wedle gustu farsz) pokrój dość drobno i uduś w garnuszku podlewając tłuszcz niewielką ilością wody (tzw emulsja wodno – tłuszczowa), z dodatkiem przypraw: majeranku, mielonego ziela, soli i pieprzu (ewentualnie papryki wędzonej) oraz startej na drobnych oczkach dyni lub marchwi.

Następnie, kiedy woda odparuje a grzyby i dynia są już podduszone, dodaj do całości quinoa i dokładnie wymieszaj.

Farsz powinien być dość zwarty i niezbyt mokry, dlatego ważne by dynia NIE była z odmian typowo makaronowych (mokrych).

Quinoa jest jednym z najbardziej tłustych nasion używanych w zastępstwie zbóż. Należy ją przechowywać w lodówce żeby dopuścić do szybkiego jełczenia nasion.

SURÓWKA Z KAPUSTY Z ORIENTALNĄ NUTĄ

Składniki:

Ćwiartka białej soczystej kapusty

Sok z cytryny (do smaku)

1 łyżka syropu klonowego, miodu albo ksylitolu

3 łyżki dobrej jakości oleju sezamowego

3 łyżki lekko podprażonego sezamy pełnego

1 łyżeczka soli (płaska) lub sos sojowy tamari (1 łyżka)

Dodatki:

Surowa cebula (poszatkowana w plastry)

Plaster imbiru drobno posiekany

Niewielka ilość świeżej ostrej papryki lub trochę świeżo zmielonego pieprzu

Garść siekanej pietruszki zielonej

Lub to co Ci podpowiada wyobraźnia

Przygotowanie:

Kapustę poszatkuj drobno lub rozdrobnij za pomocą obieraczki do warzyw (jest wtedy delikatna i pyszna), dodaj cytrynę, syrop, sos sojowy lub sól oraz olej sezamowy.

Całość wymieszaj i posyp delikatnie podprażonym sezamem.

Surówka w takim wydaniu ma pyszny, delikatny, sezamowy, słodko-kwaśny smak.

Możesz dołożyć doń inne składniki które lubisz.

"MLECZNA" CZEKOLADA

Składniki:

Orzechy laskowe (1/2 szklanki, mogą też być nerkowce, migdały)

Kakao lub karob (1-2 łyżki do smaku lub miks obu)

Daktyle lub syrop (do smaku)

Kasza jaglana ugotowana (2/3 szklanki)

Woda – do uzyskania pożądanej konsystencji

Owoce sezonowe do ozdoby i dla smaku (1 granat i male mango)

Przygotowanie:

Orzechy zmiel jak najdrobniej (najlepiej do postaci orzechowego masła), dołóż kaszę, kakao, karob, daktyle i stopniowo dodając wodę zmiksuj całość na krem.

Jeżeli nie dysponujesz urządzeniem wysokoobrotowym, pestki lub orzechy oraz daktyle namocz dzień wcześniej (wówczas łatwiej będzie je zmiksować), zaś kaszę rozgotuj.

Podawaj z owocami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości