Przepisy kulinarne

Dla amatorów włoskiej kuchni

Dziś w roli głównej w Dzień Dobry TVN bezkonkurencyjny makaron spaghetti. W wersji z sosem na bazie warzyw, mięsa, sera lub z owocami morza. Przygotowany przez mistrza Andrzeja Polana i półfinalistkę „Gotuj o wszystko” Dorotę Gnich.

Klasyczne po bolońsku

Składniki:
400 g makaronu spaghetti
500 g mięsa wołowego mielonego
3 marchwie
1 seler naciowy
300 g pomidorów pelati
4 ząbki czosnku
100 ml oliwy z oliwek
100 ml wina białego
oregano, bazylia świeża
sól, peperoni

Przygotowanie:
Marchew, seler kroimy w drobną kostkę. Na oleju przesmażamy czosnek na złoto, wyjmujemy a na miejsce jego wrzucamy marchew, seler naciowy. Smażymy do momentu kiedy pojawi się lekko pomarańczowy kolor oleju i zalewamy winem. Odparowujemy i dodajemy mięso mielone. Mieszamy i dodajemy pomidory ale bez zalewy. Wszystko razem dusimy i doprawiamy oregano, ostrym peperoni oraz solą. Na koniec dodajemy świeżą bazylię.

Spaghetti w sosie pomidorowym z serowymi pulpecikami

Składniki:
400 g makaronu spaghetti
2 szalotki
50 ml oliwy z oliwek
400 g sosu pomidorowego
świeża bazylia
300 g mozzarelli
200 g parmezanu
4 jaja
4 łyżki bułki tartej
natka pietruszki
sól, pieprz

Przygotowanie:
Sos pomidorowy: Szalotkę kroimy drobno i przesmażamy na oliwie. Dodajemy sos pomidorowy, bazylię, sól, peperoni i gotujemy wszystko około 20 minut. Mozarellę miksujemy z parmezanem. Dodajemy jajka, bułkę tartą i natkę pietruszki. Doprawiamy solą oraz pieprzem czarnym. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha laskowego. Tak przygotowane wrzucamy do naszego sosu pomidorowego i gotujemy 10 minut. Do gotowego sosu z pulpetami dodajemy ugotowany makaron.

Spaghetti z wongolami lub mulami

Składniki:
400 g makaronu spaghetti
1 kg muli lub wongoli
100 ml oliwy z oliwek
100 ml białego wina
2 ząbki czosnku
100 g pomidorków chery
natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Na patelni z olejem przesmażamy czosnek, dodajemy pomidorki cherry. Dolewamy wino. Dodajemy mule oraz natkę. Mieszamy wszystko i garnek przykrywamy pokrywką. Po 2 minutach ponownie mieszamy i dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy i podajemy.

Spaghetti z cukinią i gorgonzolą

Składniki:
400 g makaronu spaghetti
400 g cukini
300 g gorgonzoli
2 szalotki
200 g bulionu warzywnego
50 ml oliwy z oliwek
sól, pieprz czarny

Przygotowanie:
Cukinię kroimy w plastry a następnie w cienkie paski tzw. julienne. Szalotkę kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie z oliwek. Dolewamy bulion i wrzucamy cukinię. Gotujemy około 5 minut. Dodajemy ser w małych kawałkach i wszystko razem mieszamy aż ser się rozpuści. Do sosu dodajemy makaron i mieszamy razem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
57
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0