Co jeść, by treningi były efektywne? Z tym pytaniem zwróciliśmy się do szefa kuchni Kuby Korczaka, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował potrawy dla aktywnych. Na śniadanie - zielony koktajl, na obiad - warzywne curry z surowymi zielonymi szparagami, a na kolację - pieczonego suma z batatami. Smacznego! Śniadanie: Zielony koktajl z dodatkiem truskawek, karmelizowanych w miodzie migdałów i prażonych nasion konopi
Składniki dla dwóch osób:
300 ml kefiru lub mleka ryżowego
100 g szpinaku
100 g jarmużu
50 g truskawek
10 g migdałów
łyżka miodu wrzosowego lub syropu z agawy
10 g nasion z konopi
Przygotowanie:
Na średnio rozgrzaną patelnię wsyp migdały, podpraż je chwilkę mieszając i dodaj miód lub syrop. Mieszaj intensywnie, tak by pokrył wszystkie orzechy dokładnie. Wykorzystując tę samą patelnię na niewielkim ogniu praż ziarna konopi, tak by miały kolor bursztynowy i by nie były przypalone. Do kielicha blendera lub, jeśli posiadasz blender ręczny, to do miski wlej kefir lub mleko, wsyp oczyszczone warzywa oraz umyte truskawki oraz migdały. Blenduj na gładką masę i, jeśli lubisz słodycz, dodaj kroplę miodu lub syropu z agawy. Przelej do naczynia i posyp nasionami konopi. Mniam!
Obiad: Warzywne curry z surowymi zielonymi szparagami, grzybami, soczewicą i kaszą pęczak
Składniki dla dwóch osób:
50 g cukinii
50 g papryki
50 g brokuła
30 g pieczarek
40 g boczniaków
Główka czosnku
50 g cebuli
50 g pomidorów
100 g szparagów
50 g suchej soczewicy lub 100 g z puszki
300 ml mleka kokosowego
100 g kaszy pęczak
cytryna
czerwona cebula
kolendra świeża
szczypta chilli
szczypta kolendry
szczypta anyżu
szczypta kminu
szczypta czarnuszki
4 łyżki oliwy
szczypta soli
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj w osolonej wodzie (nalewamy 1 cm wody nad powierzchnią kaszy) i pozostaw ją w garnku pod przykrywką, by nie straciła temperatury i pęczniała do woli zgodnie z jej naturą. Zacznij od przygotowania czosnku. By czosnek stał się naturalnym antybiotykiem, musi po posiekaniu poleżeć przez około 10 minut (reakcja chemiczna) przed wykorzystaniem go w potrawie. Pół główki czosnku obierz, odetnij stwardniałą stopkę i posiekaj go w cienkie płatki i pozostaw z boku deski. Cebulę białą oczyść i posiekaj w kostkę. Na głębokiej patelni lub w garnku z nieprzywierającym dnem rozgrzej oliwę delikatnie i duś na niewielkim ogniu cebulę z czosnkiem przez około 10 minut, po czym wrzuć wszystkie warzywa pocięte w ulubione wielkości kawałki (poza szparagami) i grzyby. Całość duś kolejne 20 minut, następnie dodaj mleko kokosowe, przyprawy oraz bardzo drobno startą skórkę z całej cytryny (tylko żółta część, ponieważ biała daje potrawom gorycz). Wymieszaj składniki dokładnie i duś przez kolejnych 10 minut, spróbuj i dopraw solą wedle uznania. Podawaj z kaszą, plastrami zielonych szparagów, które przygotujesz wykorzystując obieraczkę do warzyw oraz posiekaną drobno kolendrą. Całe danie możesz skropić sokiem z cytryny oraz wykończyć posypując czerwoną cebulą posiekaną w drobną kostkę.
Kolacja: Pieczony sum z batatami oraz tzatzikami z dodatkiem koziego sera i mięty
Składniki dla dwóch osób:
200 g suma
tymianek cytrynowy lub zwykły
starta skórka z cytryny
4 łyżki oliwy
bataty
2 ząbki czosnku
100 ml jogurtu greckiego
20 g koziego sera
mięta świeża
100 g ogórka
sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i piecz w nim oczyszczone bataty pokrojone w łódeczki, posolone i skropione oliwą przez około 25 minut. Suma oczyść, natrzyj mieszanką soli, tymianku i oliwy i wstaw do pieca po wyjęciu batatów na około 15 minut, następnie sprawdź czy ryba jest ścięta, ale wciąż szklista. Dopiecz suma, jeśli jest taka potrzeba w tej samej temperaturze. Przeciśnij czosnek przez praskę lub zetrzyj na drobnej tarce. By czosnek zaczął być naturalnym antybiotykiem musi poleżeć po posiekaniu około 10 minut (reakcja chemiczna) przed wykorzystaniem go w potrawie. Ogórek przetnij wzdłuż i wyjmij łyżeczką gniazdo nasienne. Resztę warzywa razem ze skórką zetrzyj na tarce i zasyp szczyptą soli i wymieszaj, dzięki czemu puści trochę soków, które musisz odlać lub wypić jeśli lubisz. Następnie pokrusz do miski kozi ser, połącz z jogurtem, ogórkiem, czosnkiem i posiekaną miętą. Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku. Po nałożeniu na talerz możesz podlać dip łyżką oliwy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"