Anna Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji konkursu "Gotuj o wszystko", poleca dietetyczne słodkości. Bezowe pianki z kremem angielskim, clafoutis z wiśniami, ciasteczka owsiane i deser jogurtowo-truskawkowy wcale nie muszą być kaloryczne. Zdjecie: Jan Kucharzyk/ East News
Oeuf a la neige, czyli lekkie bezowe pianki z kremem angielskim
Składniki:
700ml mleka
1 laska wanilii
8 jaj
1 szczypta soli
100g cukru
300ml słodkiej śmietanki
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotuj mleko z rozkrojoną laską wanilii. Oddziel żółtka od białek. Te ostatnie ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj szczyptę soli i 50g cukru. Porcje ubitej piany wielkości łyżki wkładaj do wrzącego mleka, gotuj 1 minutę, przewróć na drugą stronę, gotuj koleją minutę. Wyciągnij i osącz z nadmiaru mleka na ręczniku papierowym. Żeby ułatwić sobie pracę, gotuj 5-7 pianek równocześnie. Pozostałe mleko wymieszaj ze śmietanką i podgrzej. Żółtka ubijaj z cukrem, aż zmienią kolor na jasno żółty i staną się puszyste, wtedy cienkim strumieniem wlewaj do nich gorące mleko, mieszaj, a następnie przelej masę z powrotem do garnka, podgrzewaj na małym ogniu, aż masa stanie się gładka, zgęstnieje a piana zniknie. Nie gotuj kremu (jego temperatura nie powinna przekroczyć 84 stopni!). Krem przelej do salaterek, ostudź, do każdej miseczki włóż kilka bezowych pianek, deser podawaj schłodzony.
Delikatne millefeuille z gruszkami
Składniki:
4 gruszki (możesz równie dobrze użyć jabłek)
4 płaty ciasta filo
70g masła
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Owoce obierz i pokrój w drobna kostkę, przysmaż je w rondlu dodając 2 łyżki masła i 1 łyżkę cukru. Płat ciasta posmaruj cienką warstwą masła, pokryj kolejnym płatem ciasta. Tak samo postępuj z pozostałym arkuszami filo. Następnie pokrój ciasto filo w prostokąty. Rozłóż je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 5-7 minut. Na talerzu ułóż prostokąt z ciasta filo, nałóż na niego łyżkę grusze, przykrej je ciastem, nałóż owocowy farsz, przykryj prostokątem ciasta.
Clafoutis z wiśniami
Składniki:
6 jaj
250ml śmietanki
4 łyżki brązowego cukru
1 laska wanilii
2 łyżki mąki
60g płatków migdałowych
500g wiśni (mogą też być dowolnie wybrane inne owoce takie jak: truskawki, maliny, borówki)
Przygotowanie:
Jeśli używasz mrożonych owoców, rozmroź je i odlej sok. Przełóż wiśnie do żaroodpornych foremek, posyp połową cukru i połową płatków migdałowych. Jaja ubij ze śmietanką, ziarenkami wanilii, cukrem i mąką. Taką masą zalej owoce, posyp je z wierzchu płatkami migdałowymi. Foremki wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 30 minut.
Wyśmienite ciasteczka owsiane
Składniki:
300g płatków owsianych
300g maki pszennej razowej
200g masła
120g brązowego cukru
2 jaja
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Pół tabliczki gorzkiej czekolady
Garść orzechów laskowych
Przygotowanie:
Masło utrzyj z cukrem, dodaj mąkę, sodę oczyszczoną, jaja, posiekane orzechy, drobno pokrojona czekoladę i płatki, Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Masę nakładaj łyżka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez około 20-25 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
Deser jogurtowo-truskawkowy
Składniki:
1 galaretka truskawkowa
500 ml jogurtu naturalnego
Cukier waniliowy
3 łyżki cukru
200g mrożonych truskawek
2 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu i przelej ja do szklanek (powinna zajmować 1/3 objętości). Żelatynę umieść w małym garnuszku, zalej 2 łyżkami wody i poczekaj aż napęcznieje, następnie podgrzej ją, dodaj 1 łyżkę jogurtu wymieszaj, przelej ją do reszty jogurtu, dodaj cukier waniliowy, 2 łyżki cukru, wymieszaj mikserem. Truskawki włóż do garnka, dodaj 1 łyżkę cukru, podgrzej a następnie użyj blendera, by uzyskać gładki mus. Do szklanek z galaretką nałóż jogurt waniliowy, wstaw do lodówki na min. 30 minut, przed podaniem dodaj do szklanki 2 łyżki truskawkowego sosu. Palce Lizać!
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"