Dietetyczne desery Kingi Paruzel

W naszej kuchni Kinga Paruzel, kulinarna blogerka i uczestniczka pierwszej edycji programu "MasterChef", przygotowała dietetyczne desery. Skorzystajcie z jej przepisów i sprawdźcie, jak smakują "odchudzone" desery!

Sałatka z truskawek z pistacjami

Składniki:

250 g truskawek

30 g niesolonych pistacji

świeża mięta

sok z cytryny

miód

Przygotowanie:

Truskawki należy umyć i obrać, a następnie pokroić na małe kawałki. Pistacje posiekać. Wszystkie składniki (sok z cytryny, miód, truskawki, orzechy) wymieszać w misce i odłożyć do lodówki na 30 min. Przed podaniem udekorować listkami mięty.

Składniki:

1 ananas

cukier brązowy

1 laska wanilii

1 łyżeczka sproszkowanego imbiru

300 g jogurtu naturalnego

bazylia

limonka

miód

Przygotowanie:

Ananas należy pokroić na ósemki. Posypać brązowym cukrem i imbirem oraz ziarenkami z laski wanilii. Wstawić do piekarnika z funkcją grill nastawionego na temp 180 C na ok 5-10 min by cukier się skarmelizował. Ananas podawać z jogurtem wymieszanym z bazylią, limonką i miodem.

Składniki:

1 szklanka orzechów np. włoskie, migdały

1 1/3 szklanka daktyli

1 szklanka suszonych owoców np. żurawina, brzoskwinie, rodzynki, melon

Do obtaczania:

kakao, płatki kokosowe, otręby, płatki kukurydziane, pokruszone orzechy, pyłek pszczeli, suszone owoce lub cokolwiek chcesz!

Przygotowanie:

Dodaj wszystko do miski malaksera i zmiksuj lub posiekaj drobno przy użyciu noża aż mieszanka będzie się dobrze sklejać. Formuj małe kuleczki i obtaczaj w kakao i w innych dodatkach. Przechowuj w lodówce.

Składniki na spód (o średnicy ok 20cm):

100g masła

1/4 szl. cukru

2 szkl. płatków owsianych

1/2-3/4 szkl. mąki pszennej razowej

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. W garnuszku rozpuść masło i dodaj cukier. Następnie płatki owsiane i dokładnie wymieszaj. Ewentualnie dodaj mąkę. Wylep ciastem brzegi dno tortownicy o średnicy 20 cm. Wstaw ciasto do piekarnika na 15 min, aż płatki lekką się zrumienią. Wyjmij i odstaw.

Składniki na wypełnienie:

jogurt grecki

maliny

jagody, truskawki

cytryna

miód

wanilia

Przygotowanie:

Jogurt grecki wymieszać z miodem i wanilią. Wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód. Udekorować świeżymi owocami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości