Dieta? Tylko "skrojona na miarę"!

Nie moda, a wiedza powinna kierować nami w wyborze diety, która powinna, przede wszystkim, wspierać nasze zdrowie. W naszej kuchni Daria Ładocha, wraz z córką, Laurą powiedziała m.in. o kształtowaniu nawyków żywieniowych, i dostosowywaniu diety do potrzeb organizmu. Wspólnie przygotowały też trzy dietetyczne posiłki: paprykową zupę z fasolą, dal z papryką i imbirem oraz deser ryżowy z orzechami, ale bez glutenu.

PAPRYKOWA ZUPA Z FASOLĄ I ORZECHAMI PINI (DIETA FURHMANA)

Składniki:

1 czerwona cebula pokrojona w kostkę

3 czerwone papryki pokrojone w kostkę

2 ząbki czosnku drobno posiekane

2 łyżki oliwy z oliwek

1 szklanka ugotowanej białej fasoli

1 marchewka pokrojona w talarki

2 ziemniaki pokrojone w kostkę

3 pomidory malinowe pokrojone w łódeczki

3 łyżki czarnych oliwek

szczypta soli

szczypta pieprzu

szczypta wędzonej papryki w przyprawie

1,5 litra wywaru z jarzyn

100 g orzechów pini podprażonych na suchej patelni

1 łyżka świeżych liści rozmarynu

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej oliwę i dodaj czosnek oraz cebulę wraz z listkami rozmarynu. Następnie dodaj paprykę i chwilę podsmażaj. Całość zalej wywarem, dodaj ziemniaki i gotuj około 12 minut. Następnie dodaj pomidory i doprowadź do wrzenia. Na koniec dodaj oliwki, fasolę i wszystkie przyprawy. Doprowadź do wrzenia. Przed podaniem udekoruj orzeszkami pini.

DAL PO POLSKU Z PAPRYKĄ I IMBIREM (BEZ LAKTOZY)

Składniki:

2 cm imbiru startego na tarce o grubych oczkach

3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki

1 czerwona cebula pokrojona w piórka

1 żółta papryka pokrojona w kostkę

1 czerwona papryka pokrojona w kostkę

1 szklanka czerwonej soczewicy

1/2 łyżeczki chilli

1/2 łyżeczki wędzonej papryki w przyprawie

1/2 łyżeczki cynamonu

4 pomidory obrane ze skórki

400 ml passaty pomidorowej

1 łyżeczka przyprawy garam masala

szczypta kurkumy

garść posiekanej zielonej pietruszki

1 łyżeczka czarnuszki

2 ziela angielskie

2 liście laurowe

1 łyżka oleju

1,5 l wywaru z jarzyn

1 łyżka miodu

szczypta soli

szczypta pieprzu

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej olej i podsmaż imbir. Dodaj czosnek oraz cebulę. Następnie dodaj przyprawy: chilli, paprykę chilli i wędzoną, cynamon, kurkumę i garam masalę. Wymieszaj całość. Dodaj warzywa: papryki, pomidory i soczewicę i całość zalej wywarem. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj około 12 minut. Następnie dodaj passatę pomidorową i doprowadź do wrzenia. Na koniec dopraw solą, pieprzem, miodem i cytryną. Podawaj w miseczkach posypaną zieloną pietruszką i czarnuszką.

CZEKOLADOWY DESER RYŻOWY Z ORZECHAMI (BEZ GLUTENU)

Składniki:

50 g orzechów włoskich potłuczonych w moździerzu

30 g orzechów laskowych potłuczonych w moździerzu

20 g orzechów ziemnych solonych potłuczonych w moździerzu

50 g płatków migdałowych

1 czekolada gorzka połamana na kawałki

600 ml mleka kokosowego (opcjonalnie)

3 łyżki syropu z agawy + do dekoracji

1 szklanka ryżu jaśminowego

szczypta cynamonu

szczypta soli

2 łyżki suszonej żurawiny suszonej

kilka łyżek wiórków kokosowych do dekoracji

Przygotowanie:

Zagotuj mleko kokosowe. Dodaj cynamon, sól, syrop z agawy oraz żurawinę. Całość doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj ryż. Gotuj kolejne 10 minut. Tak by ryż wsiąknął całe mleko i zrobił się miękki. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Przygotuj 4 szklanki. Na dno wyłóż ugotowany ryż, następnie polej czekoladą i dodaj orzechy. Na sam koniec posyp wiórkami kokosowymi oraz polej pozostałym syropem z agawy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości