Dieta oczyszczająca na wiosnę według Szaciłłów. Zobacz przepisy!

Wiosna (i wczesna jesień) to najlepsze momenty na delikatną kurację oczyszczającą - tak mówi Medycyna Wschodu. Jak powinna wyglądać dobrze przeprowadzona dieta oczyszczająca? Co powinieneś jeść podczas diety oczyszczającej, a czego powinieneś unikać? Maciej i Karolina Szaciłło zdradzili w studiu Dzień Dobry TVN wszystko na temat diety oczyszczającej.
  • Plusy diety oczyszczającej
    • Przygotowanie i zakończenie delikatnej kuracji oczyszczającej
      • Na czym powinna opierać się dieta oczyszczająca?
        • Kto nie powinien decydować się na kurację oczyszczającą?
          • Co jeść po zakończeniu detoksu?
            • Płukanie ust zimno tłoczonym olejem sezamowym lub słonecznikowym
              • Oczyszczająca woda ziołowa

                Zobacz też: 

                Najzdrowsza dieta świata? Poznajcie dietę nordycką

                Plusy diety oczyszczającej

                Co to jest dieta oczyszczająca? Jak działa? Dlaczego warto jej spróbować? Dieta oczyszczająca pomaga podnieść poziom energii naszego organizmu, regeneruje ciało, przeciwdziała alergiom, pozwala zrzucić zbędne kilogramy, większa odporność, poprawia trawienie, oczyszcza umysł i pomaga w eliminacji skutków stresu.

                Przygotowanie i zakończenie delikatnej kuracji oczyszczającej

                5 - 7 dni przed rozpoczęciem delikatnej kuracji oczyszczającej zastosuj następujące modyfikacje diety:

                • wyeliminuj alkohol, papierosy

                • odstaw kawę i herbaty bogate w teinę. Możesz pić 1 - 2 filiżanki zielonej herbaty dziennie

                • odstaw żywność wysoko przetworzoną, nabiał, biały, cukier i mąkę pszenną, mięso, ryby, jajka

                • sól rafinowaną zastąp kłodawką czy himalajską

                Twoja dieta powinna się opierać na:

                • warzywach, roślinach strączkowych i owocach

                • węglowodanach złożonych m.in. kaszach, pełnoziarnistych zbożach

                • dobrej jakości tłuszczach

                • dużej ilości ciepłej wody np. z dotatkiem imbiru i soku z cytryny

                • ziołach - np. czystek, pokrzywa

                • pszenny chleb zastąp żytnim, gryczanym lub dobrej jakości orkiszowym na zakwasie

                Więcej:

                Co jeść po zakończeniu detoksu?

                Twoje menu po detoksie powinno być lekkostrawne. Od 5 do 7 dni po oczyszczaniu stosuj się do tych samych zasad, których przestrzegałeś przygotowując się do postu.

                Kto nie powinien decydować się na kurację oczyszczającą?

                • kobiety w ciąży

                • matki karmiące

                • osoby przewlekle chore lub przyjmujące na stałe leki bez uprzedniej konsultacji z lekarzem prowadzącym

                Delikatna, ajurwedyjska kuracja oczyszczająca (5 - 7 dni) - kitchari, czyli ajurwedyjskie „risotto” z ryżu i soczewicy ma za zadanie przywrócić harmonię w naszym organizmie. Kuracja, w której gra główną rolę, nadaje się nawet na zimniejsze wiosenne lub jesienne dni i praktycznie dla większości osób.

                Jak wygląda menu?

                1. Dzień zacznij od świeżych owoców - zmieszaj maksymalnie 3 rodzaje owoców o podobnym smaku. Nie jedz suszonych owoców!
                  1. Na obiad i jedz porcję kitchari czyli ajurwedyjskie „risotto” przygotowaną z mung dalu i ryżu Basmati. 
                    1. W trakcie kuracji pij nawet 2 - 3 litry dziennie ciepłej wody. Wspaniale sprawdzi się oczyszczająca woda ziołowa.

                      Kitchari - przepis

                      • pół szklanki ryżu Basmati lub
                        • pół szklanki fasolki mung lub mung dalu (obrana fasolka mung; dostępny w sklepach z żywnością orientalną) lub czerwonej/żółtej soczewicy
                          • 2 łyżki masła sklarowanego dobrej jakości (najlepiej domowej roboty)
                            • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
                              • pół łyżeczki kurkumy
                                • 1 średniej wielkości marchewka pokrojona w plasterki (opcjonalnie)
                                  • woda
                                    • 1 płaska łyżeczka nierafinowanej soli (np. kłodawskiej lub himajajskiej)
                                      • dobrej jakości masło sklarowane do podania

                                        Ryż Basmati i mung dal/soczewicę/fasolkę mung dokładnie płuczemy, zalewamy świeżą wodą i zostawiamy na noc do namoczenia. Na tłuszczu podsmażamy kmin rzymski, aż wydobędzie się aromat. Dodajemy kurkumę. Po wsypaniu kurkumy od razu dodajemy resztę składników (za wyjątkiem ghee do podania). Zalewamy wrzącą wodą. Zaczynamy od podwójnej ilości. W trakcie gotowania dolewamy więcej wrzątku, tak aby soczewica/mung dal całkowicie się rozgotował, ale ziarenka ryżu pozostały w całości (jeśli używamy fasolki mung to nie rozgotuje się całkowicie, ale powinna być bardzo miękka). Konsystencja kitchari powinna być półpłynna (tak jak w risotto). Podajemy polane masłem sklarowanym.

                                        Oczyszczająca woda ziołowa - przepis

                                        Oczyszczająca woda ziołowa wspomaga oczyszczanie organizmu, poprawia trawienie oraz pomaga pozbyć się nadmiaru śluzu w organizmie.

                                        Jak ją zrobić?

                                        • 700 ml wody
                                          • kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka obranego i pokrojonego w plasterki
                                            • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
                                              • 1 płaska łyżeczka lukrecji
                                                • 1 płaska łyżeczka kurkumy

                                                  Całość doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez 10 - 15 minut. Przecedzamy i pijemy. Pijemy 1, maksymalnie 2 filiżanki dziennie w okresie oczyszczania. 

                                                  Przeciwwskazaniem do stosowania lukrecji są obrzęki, osteoporoza i nadciśnienie. Lukrecja może zatrzymywać wchłanianie wapnia i potasu. Imbiru nie stosujemy, jeśli cierpimy na choroby zapalne skóry, krwawienia i wrzody. Przeciwwskazaniem do używania kurkumy są ostra żółtaczka, zapalenie wątroby i ciąża (można 1-2 szczypty do jedzenia). Powinny na nią uważać osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew, a także w przypadku nadkwasoty, pieczenia, zgagi i wrzodów.

                                                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości