Dieta dla zdrowych kości. Przepisy dr Hanny Stolińskiej

Dietetyk Stolińska
Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Zadbaj o swój układ kostny przez dietę. Poznaj zdrowe przepisy dr Hanny Stolińskiej na placuszki gryczano-lniane, burgery z dorsza, owsiankę na słono, brukselkę, pieczonego kalafiora i sałatkę z tofu.

Placuszki gryczano-lniane z jagodami - przepis na 2 porcje

Składniki na placuszki gryczano-lniane z jagodami

  • pół szklanki jagód
    • 3 morele suszone brązowe
      • łyżeczka nasion lnu
        • szklanka napoju roślinnego
          • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
            • 100 g kaszy gryczanej
              • łyżka soku z cytryny
                • pół łyżeczki cynamonu
                  • pół łyżeczki imbiru mielonego
                    • łyżeczka maku mielonego
                      • łyżka jogurtu naturalnego

                        Jak przygotować placuszki gryczano-lniane?

                        Kaszę gryczaną i siemię lniane dokładnie mielimy. Łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy mokre i dokładnie mieszamy. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Placki nakładamy łyżką stołową, lekko przyklepujemy i pieczemy aż będą rumiane w temp 180 stopni około 20 minut. Placki podajemy z keksem z jogurtu i posypujemy makiem.

                        Brukselka z patelki z morelą i orzechami

                        Składniki na brukselką z patelki z morelą i orzechami

                        • 4 morele suszone brązowe
                          • łyżka oleju rzepakowego
                            • 300 g brukselki
                              • 2 łyżki orzechów laskowych
                                • ząbek czosnku
                                  • szczypta pieprzu

                                    Jak przygotować brukselkę z patelki?

                                    Obcinamy ogonki brukselki, kroimy w trzy-cztery pionowe plasterki. Na patelce rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany czosnek i brukselkę. Można dodać około 3-4 łyżek wody. Po chwili dorzucamy garść orzechów laskowych i pokrojone w paseczki suszone morele. Mieszamy od czasu do czasu, doprawiamy i dusimy około 3-5 minut.

                                    Owsianka na słono z chia, selerem pieczonym i koperkiem

                                    Składniki na owsiankę na słono z chia

                                    • garść roszponki
                                      • łyżka oleju rzepakowego
                                        • łyżka orzechów włoskich
                                          • koperek
                                            • łyżka sosu sojowego
                                              • szczypta soli morskiej
                                                • szklanka wody
                                                  • łyżeczka nasion chia
                                                    • 6 łyżek płatków owsianych
                                                      • plaster korzenia selera

                                                        Jak przygotować owsiankę na słono z chia?

                                                        Seler kroimy w kostkę, smarujemy olejem i pieczemy w piekarniku około 15 minut. Płatki owsiane gotujemy na wodzie krótko około 3 minut. Mieszamy płatki z przyprawami, kładziemy je na roszponce, posypujemy selerem, koperkiem i orzechami.

                                                        Burgery z dorsza na fasolce szparagowej

                                                        Składniki na burgery z dorsza

                                                        • 180 g ryżu brązowego ugotowanego
                                                          • 150 g filetu z dorsza
                                                            • 200 g fasoli szparagowej
                                                              • łyżeczka sezamu
                                                                • 2 suszone pomidory
                                                                  • łyżka oleju rzepakowego
                                                                    • łyżeczka siemienia lnianego
                                                                      • garść szpinaku

                                                                        Jak przygotować burgery z dorsza?

                                                                        Gotujemy ryż według wskazań na opakowaniu. Dorsza kroimy w kostkę i miksujemy blenderem razem z ryżem, ale nie na gładką pastę tylko żeby były wyczuwalne kawałki. Mieszamy z posiekanym szpinakiem, pokrojonymi duszonymi pomidorami, siemieniem lnianym i dowolnymi przyprawami. Formujemy kotlety i zapiekamy około 15 minut w 180 stopniach. Podajemy z ugotowaną na półtwardo fasolką, którą posypujemy uprażonym sezamem.

                                                                        Sałatka z wiśniami z tofu

                                                                        Składniki na sałatkę z tofu:

                                                                        • garść sałaty
                                                                          • garść wiśni
                                                                            • pół pomidora
                                                                              • szczypiorek
                                                                                • łyżka oliwy z oliwek
                                                                                  • szczypta soli i pieprzu
                                                                                    • pieprz czarny mielony - 1 g (1 x Szczypta)
                                                                                      • łyżka soku z cytryny
                                                                                        • papryka czerwona
                                                                                          • tofu naturalne
                                                                                            • 3 kromki chleba żytniego

                                                                                              Jak przygotować sałatkę z tofu?

                                                                                              Sałatę rwiemy na kawałki, pomidora i paprykę kroimy w kostkę. Warzywa mieszamy, posypujemy wiśniami, szczypiorkiem, tofu pokrojonym w kostkę, przyprawami, sokiem z cytryny i oliwą. Podajemy z pieczywem.

                                                                                              Pieczony kalafior

                                                                                              Składniki na pieczonego kalafiora:

                                                                                              • 150 g kalafiora
                                                                                                • łyżka oleju rzepakowego
                                                                                                  • garść roszponki
                                                                                                    • szczypta kurkumy
                                                                                                      • szczypta papryki chili
                                                                                                        • szczypta soli
                                                                                                          • łyżeczka orzechów laskowych
                                                                                                            • mała czerwona cebula
                                                                                                              • 4 pomidorki koktajlowe
                                                                                                                • natka pietruszki
                                                                                                                  • łyżeczka kaparów
                                                                                                                    • łyżeczka soku z cytryny
                                                                                                                      • szczypta pieprzu

                                                                                                                        Jak przygotować pieczonego kalafiora?

                                                                                                                        Kalafiora dzielimy na małe różyczki i gotujemy na półtwardo w małej ilości wody, a najlepiej na parze około 7 minut. Rozkładamy różyczki kalafiora na blaszce do pieczenia, posypujemy przyprawami, skrapiamy olejem i zapiekamy w temperaturze 200 stopni około 10 minut. Kalafior podajemy z roszponką, pomidorkami, orzechami i zieloną pietruszką oraz kaparami. Skrapiamy sokiem z cytryny.

                                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                                        Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.

                                                                                                                        Autor: Jola Marat

                                                                                                                        Źródło: Hanna Stolińska

                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                        Pozostałe wiadomości