Materiał promocyjny

Diabelska kuchnia "Diablo" Włodarczyka

Dziś w Dzień Dobry TVN mogliście się przekonać jak w kuchni u boku Roberta Sowy poradził sobie Krzysztof "Diablo" Włodarczyk.

Indyjska potrawka z żeberek wieprzowych, białej mini kapusty i warzyw w pikantnym curry

Składniki dla 4 osób:

1 kg chudych żeberek wieprzowych bez kości

Przyprawa do żeberek Prymat

4 łyżki oliwy z oliwek

2 pokrojone w kostkę cebule cukrowe

8 pokrojonych w plastry pieczarek bez skóry

1 pokrojona w grube plastry marchewka

1 pokrojony w paski por (tylko biała część)

6 pokrojonych w plastry ząbków czosnku

1 pokrojona w kostkę czerwona papryka

2 pokrojone w kostkę białe mini kapusty

500 ml rosołu z kury Kucharek

500 ml mleka kokosowego

200 ml wytrawnego białego wina

100 ml śmietany kremówki

2 łyżki pasty curry

Sok z cytryny lub trawa cytrynowa do smaku

Curry, kurkuma, chili pieprz cayenne, imbir, kumin Prymat do smaku

Sposób przygotowania:

Pokrojone żeberka wieprzowe posypać przyprawą do żeberek i obsmażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Dodać cebulę, pieczarki, marchew, pora, czosnek, paprykę i kapustę. Smażyć kilka minut, a następnie wlać wino, rosół i mleko kokosowe. Całość dusić do miękkości przez około 1,5 godziny. Tak przygotowane aromatyczne mięso z warzywami zabielić śmietaną i doprawić do smaku. Podawać z długoziarnistym ryżem i świeżo siekaną kolendrą.

Zapiekany pstrąg na mini kapuście włoskiej z bekonem i świeżo siekaną bazylią

Składniki dla 4 osób:

4 świeże wypatroszone pstrągi

2 łyżki przyprawy do ryb Prymat

2 łyżki soku z cytryny

4 łyżki oliwy z oliwek

4 łyżki masła

4 gałązki szałwii

4 ząbki czosnku

2 poszatkowane mini kapusty włoskie

1 pokrojona w kostkę cebula

2 pokrojone w plastry ząbki czosnku

100 g pokrojonego w kostkę bekonu

100 ml białego wytrawnego wina

Miąższ z 4 pomidorów

Chili pieprz cayenne, kminek, słodka papryka węgierska Prymat do smaku

Szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Umyte i oczyszczone pstrągi skropić sokiem z cytryny, natrzeć przyprawą do ryb Prymat i obsmażyć z obu stron na patelni na oliwie z oliwek. Cebulę podsmażyć z bekonem, dodać kapustę, podlać białym winem i udusić na półtwardo. Następnie dodać pomidory i całość doprawić do smaku. Kapustę przełożyć do żaroodpornego naczynia, na niej ułożyć pstrągi nadziane masłem, czosnkiem i szałwią. Piec 15 minut w temperaturze 180°C. Tak przygotowane ryby podawać z usmażonymi na maśle ziemniakami.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości