Przepisy kulinarne

Diabelska kuchnia "Diablo" Włodarczyka

Dziś w Dzień Dobry TVN mogliście się przekonać jak w kuchni u boku Roberta Sowy poradził sobie Krzysztof "Diablo" Włodarczyk.

Indyjska potrawka z żeberek wieprzowych, białej mini kapusty i warzyw w pikantnym curry

Składniki dla 4 osób:

1 kg chudych żeberek wieprzowych bez kości


Przyprawa do żeberek Prymat


4 łyżki oliwy z oliwek


2 pokrojone w kostkę cebule cukrowe


8 pokrojonych w plastry pieczarek bez skóry


1 pokrojona w grube plastry marchewka


1 pokrojony w paski por (tylko biała część)


6 pokrojonych w plastry ząbków czosnku


1 pokrojona w kostkę czerwona papryka


2 pokrojone w kostkę białe mini kapusty


500 ml rosołu z kury Kucharek


500 ml mleka kokosowego


200 ml wytrawnego białego wina


100 ml śmietany kremówki


2 łyżki pasty curry


Sok z cytryny lub trawa cytrynowa do smaku


Curry, kurkuma, chili pieprz cayenne, imbir, kumin Prymat do smaku



Sposób przygotowania:

Pokrojone żeberka wieprzowe posypać przyprawą do żeberek i obsmażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Dodać cebulę, pieczarki, marchew,  pora, czosnek, paprykę i kapustę.  Smażyć  kilka minut, a następnie wlać wino, rosół i mleko kokosowe. Całość dusić do miękkości przez około 1,5 godziny. Tak przygotowane aromatyczne mięso z warzywami zabielić śmietaną i doprawić do smaku. Podawać z długoziarnistym ryżem i świeżo siekaną kolendrą.



Zapiekany pstrąg na mini kapuście włoskiej z bekonem i świeżo siekaną bazylią

Składniki dla 4 osób:

4 świeże wypatroszone pstrągi


2 łyżki przyprawy do ryb Prymat


2 łyżki soku z cytryny


4 łyżki oliwy z oliwek


4 łyżki masła


4 gałązki szałwii


4 ząbki czosnku


Mini kapusta włoska:

2 poszatkowane mini kapusty włoskie


1 pokrojona w kostkę cebula


2 pokrojone w plastry ząbki czosnku


100 g pokrojonego w kostkę bekonu


100 ml białego wytrawnego wina


Miąższ z 4 pomidorów


Chili pieprz cayenne, kminek, słodka papryka węgierska Prymat do smaku


Szczypta cukru



Sposób przygotowania:

Umyte i oczyszczone pstrągi skropić sokiem z cytryny, natrzeć przyprawą do ryb Prymat i obsmażyć z obu stron na patelni na oliwie z oliwek. Cebulę podsmażyć z bekonem, dodać kapustę, podlać białym winem i udusić na półtwardo. Następnie dodać pomidory i całość doprawić do smaku. Kapustę przełożyć do żaroodpornego naczynia, na niej ułożyć pstrągi nadziane masłem, czosnkiem i szałwią. Piec 15 minut w temperaturze 180°C. Tak przygotowane ryby podawać z usmażonymi na maśle ziemniakami.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
51
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0