Materiał promocyjny

Detektywi. Kuchnia bez mięsa

Karolina i Maciek poznali się na planie serialu Detektywi. Stanowili wtedy swoje przeciwieństwa. Ona delikatna, eteryczna artystka, buddystka i weganka, on były policjant, silny i twardo stąpający po ziemi, mięsożerca i katolik. Dziś z okazji dnia bez mięsa przygotowali w naszej kuchni kilka wegetariańskich potraw.

Koktajl śniadaniowy imbirowo-morelowy

Składniki:

kawałek świeżego imbiru

1/4 szklanki suszonych moreli

1/2 płatków żytnich

szklanka mleka owsianego(w sklepach ze zdrową żywnością)

1/2 szklanki rodzynek

Przygotowanie:

Pokrój imbir na drobne kawałki i wrzuć do miksera. Dodaj pokrojone na połówki lub ćwiartki morele, rodzynki i płatki. Zalej mlekiem owsianym i zmiksuj

woila:)

Koktajl śniadaniowy z

tofu i truskawek

Składniki:

250g jedwabistego miękkiego tofu

1 1/3 szklanki truskawek (mrożonych lub świeżych)

3 stołowe lyżki pestek dyni i słonecznika

sok z jednej cytryny

sok z 2 pomarańczy

1-2 łyżeczki słodu z ryżu lu z buraków(sklepy ze zdrową)

Przygotowanie:

Do miksera wkładamy wszystkie składniki miksujemy do momentu otrzymania kremowego płynu.

Guacamole z grochu

Składniki:

3 szklanki rozmrożonego zielonego groszku

1 ząbek wyciśnięty czosnku

2 cebule dymki

1 limonka i skórka z limonki

1/2 łyżeczki zmielonego kminku

łyżka oliwy z oliwek

odrobina sosu tobasco

2 łyżki grubo posiekanej świeżej kolendry

sól morska,pieprz

szczypta pieprzu kajeńskiego i pokrojone na ćwiartki limonki do przybrania

Przygotowanie:

Groch wyciśnięty, czosnek, pociętą dymkę, skórkę z limonki, kminek i zmielony czarny pieprz wkładamy do robota kuchennego. Dolewamy soku z limonki, oliwę z oliwek i tobasco. Mieszamy do otrzymania gładkiej masy. Dodajemy posiekaną kolendrę. Przekładamy na półmisek i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Przed podaniem posypujemy z wierzchu odrobiną pieprzu kajeńskiego. Podajemy z chlebem, krakersami...:)

Zupa krem marchewkowo-orzechowo

Składniki:

1kg marchewki umytej i pokrojonej na plastry

2 duże pory

1duża łyżka masła ghi

2 duże łyżki pasty orzechowej(najlepiej firmy sante a jak nie to jaką bądź byle bez cukru i soli)

1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego

1 litr bulionu warzywnego(przywiozę :))

1 łyżka curry w proszku lub sabji masali(kuchnie świata)

płatki migdałów

1 łyżka jasnego miso(kuchnia świata)

Przygotowanie:

Masło ghi rozpuszczamy w garnku dodajemy czosnek i por następnie dodajemy małą łyżeczkę sosu sojowego i łyżeczkę soku z cytryny.

Wrzucamy i zalewamy wrzątkiem. Do wrzątku dodajemy pokrojoną na plastry marchew, łyżkę cukru trzcinowego, łyżkę curry gotujemy to aż marchew będzie miękka. Następnie dodajemy 2 łyżki kremu orzechowego i gotujemy jeszcze 5

łość miksujemy przed podaniem. Dekorujemy płatkami migdałów.

Nasu nasoba

Składniki:

twarde tofu

opakowanie makaronu razowego soba(kuchnie Swiata)

1 bakłażan

3 suszone grzyby mun

1 łodyga trawy cytrynowej

sos chili(też przywiozę bo to domowej roboty bez żelatyny tylko zagęszczony tapioką)

sos sojowy ciemny

1 limonka

1łyżeczka cukru trzcinowego

ziarna sezamu

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej z oliwy. Bakłażany i tofu kroimy w kostkę i opiekamy na patelni. Grzyby moczymy w gorącej wodzie, a kiedy zmiękną kroimy w paseczki. Łączymy z warzywami i makaronem. Przyprawiamy sosem sojowym i sokiem z limonki.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości