Przepisy kulinarne

Detektywi. Kuchnia bez mięsa

Karolina i Maciek poznali się na planie serialu Detektywi. Stanowili wtedy swoje przeciwieństwa. Ona delikatna, eteryczna artystka, buddystka i weganka, on były policjant, silny i twardo stąpający po ziemi, mięsożerca i katolik. Dziś z okazji dnia bez mięsa przygotowali w naszej kuchni kilka wegetariańskich potraw.

Koktajl śniadaniowy imbirowo-morelowy

Składniki:


kawałek świeżego imbiru


1/4 szklanki suszonych moreli


1/2 płatków żytnich


szklanka mleka owsianego(w sklepach ze zdrową żywnością)


1/2 szklanki rodzynek



Przygotowanie:


Pokrój imbir na drobne kawałki i wrzuć do miksera. Dodaj pokrojone na połówki lub ćwiartki morele, rodzynki i płatki. Zalej mlekiem owsianym i zmiksuj


woila:)



Koktajl śniadaniowy ztofu i truskawek

Składniki:


250g jedwabistego miękkiego tofu


1 1/3 szklanki truskawek (mrożonych lub świeżych)


3 stołowe lyżki pestek dyni i słonecznika


sok z jednej cytryny


sok z 2 pomarańczy


1-2 łyżeczki słodu z ryżu lu z buraków(sklepy ze zdrową)



Przygotowanie:


Do miksera wkładamy wszystkie składniki miksujemy do momentu otrzymania kremowego płynu.



Guacamole z grochu

Składniki:


3 szklanki rozmrożonego zielonego groszku


1 ząbek wyciśnięty czosnku


2 cebule dymki


1 limonka i skórka z limonki


1/2 łyżeczki zmielonego kminku


łyżka oliwy z oliwek


odrobina sosu tobasco


2 łyżki grubo posiekanej świeżej kolendry


sól morska,pieprz


szczypta pieprzu kajeńskiego i pokrojone na ćwiartki limonki do przybrania



Przygotowanie:


Groch wyciśnięty, czosnek, pociętą dymkę, skórkę z limonki, kminek i zmielony czarny pieprz wkładamy do robota kuchennego. Dolewamy soku z limonki, oliwę z oliwek i tobasco. Mieszamy do otrzymania gładkiej masy. Dodajemy posiekaną kolendrę. Przekładamy na półmisek i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Przed podaniem posypujemy z wierzchu odrobiną pieprzu kajeńskiego. Podajemy z chlebem, krakersami...:)



Zupa krem marchewkowo-orzechowo

Składniki:


1kg marchewki umytej i pokrojonej na plastry


2 duże pory


1duża łyżka masła ghi


2 duże łyżki pasty orzechowej(najlepiej firmy sante a jak nie to jaką bądź byle bez cukru i soli)


1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego


1 litr bulionu warzywnego(przywiozę :))


1 łyżka curry w proszku lub sabji masali(kuchnie świata)


płatki migdałów


1 łyżka jasnego miso(kuchnia świata)



Przygotowanie:


Masło ghi rozpuszczamy w garnku dodajemy czosnek i por następnie dodajemy małą łyżeczkę sosu sojowego i łyżeczkę soku z cytryny.


Wrzucamy i zalewamy wrzątkiem. Do wrzątku dodajemy pokrojoną na plastry marchew, łyżkę cukru trzcinowego, łyżkę curry gotujemy to aż marchew będzie miękka. Następnie dodajemy 2 łyżki kremu orzechowego i gotujemy jeszcze 5

minut. Ca

łość miksujemy przed podaniem. Dekorujemy płatkami migdałów.



Nasu nasoba

Składniki:


twarde tofu


opakowanie makaronu razowego soba(kuchnie Swiata)


1 bakłażan


3 suszone grzyby mun


1 łodyga trawy cytrynowej


sos chili(też przywiozę bo to domowej roboty bez żelatyny tylko zagęszczony tapioką)


sos sojowy ciemny


1 limonka


1łyżeczka cukru trzcinowego


ziarna sezamu



Przygotowanie:


Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej z oliwy. Bakłażany i tofu kroimy w kostkę i opiekamy na patelni. Grzyby moczymy w gorącej wodzie, a kiedy zmiękną kroimy w paseczki. Łączymy z warzywami i makaronem. Przyprawiamy sosem sojowym i sokiem z limonki.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
62
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0