Przepisy kulinarne

Deska polskich serów

Kuchnia ser sery

Kuchnia ser sery

Przepisy kulinarne

Deska polskich serów

Kuchnia ser sery

Kuchnia ser sery

Na desce serów powinno się pojawić od trzech do pięciu różnych rodzajów serów. Serwujemy je oczywiście w temperaturze pokojowej - radzi Andrzej Polan. Co pasuje do długo dojrzewających polskich serów - orzechy, miód czy żurawina?

Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East News

 

Kurki w sosie z bursztynu z przepiórczym jajem, bekonem i pomidorami
Składniki:
kurki
przepiórcze jaja
boczek
pomidory
ser bursztyn
majonez
ocet winny
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie:
Ser miksujemy z majonezem, oliwą, octem winnym na gładką konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem. Szparagi parzymy w wodzie z dodatkiem soli. Jajka przepiórcze smażymy na maśle z jednej strony, tak jak sadzone. Boczek kroimy w plastry i pieczemy do zrumienienia. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Na talerz wykładamy sos serowy, szparagi, jaja przepiórcze. Posypujemy bekonem, obok układamy pomidory.

Serowe kółka
Składniki:
2 szklanki mąki
0,75 szklanki startego sera Bursztyn
0,5 łyżeczki soli
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
kostka masła
białko
do posypania stolnicy: 3 łyżki mąki
do posmarowania blaszki: łyżka masła

Przygotowanie:
Mąkę i miękkie masło oraz starty na drobnej tarce ser przesiekać  szybko nożem, po czym zagnieść ciasto, zawinąć w foliowy woreczek i włożyć na pół godziny do lodówki. Wyjęte  z lodówki ciasto rozwałkować  na posypanej mąką  stolnicy na grubość centymetra. Wycinać  trójkątne ciastka, smarować białkiem, posypywać mieszanką obu papryk i startym na grubej tarce serem. Blaszkę  wyłożyć papierem do wypieków piec ciasteczka 15 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku.

Suflety ziemniaczane
Składniki:
10 dkg startego sera Bursztyn
8 średnich  ziemniaków
4 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 szklanka i  4 łyżki mąki
szklanka mleka
jajko
sól, pieprz
do posmarowania foremek: łyżka oliwy
dodatek: szklanka jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ugotować, ostudzić i dwukrotnie przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce. Do ziemniaczanego puree dodać mąkę, starty ser Bursztyn, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i mleko oraz oliwę, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Małe foremki do sufletów posmarować bardzo dokładnie oliwą, nałożyć do nich masę ziemniaczaną do 2/3 wysokości, ponieważ suflety wyrosną. Nagrzać piekarnik do 180 st. C i piec w nim suflety około 25 minut. Podawać suflety na gorąco z jogurem naturalnym osobno w sosjerce.







Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
89
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0