Desery z truskawkami według przepisów Darii Ładochy

Zobacz film: Truskawkowa Daria Ładocha. Źródło: Dzień Dobry TVN
Truskawki - pyszne, niskokaloryczne i bogate w witaminę C owoce, które doskonale nadają się do deserów. To właśnie truskawki królują w dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN. Daria Ładocha przygotowała pyszne desery truskawkowe: ciasto owsiano-truskawkowe, ciasto truskawkowe bez pieczenia, lodowy koktajl truskawkowy, brwonie z truskawkami i czekoladowe naleśniki z truskawkami.

EKSPRESOWE CIASTO OWSIANO-TRUSKAWKOWE

1,5 szklanki płatków owsianych

1,5 szklanki mąki pszennej

190 g masła w temperaturze pokojowej

1/2 szklanki cukru trzcinowego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 kg truskawek

3 łyżki mąki ziemniaczanej

cukier puder

Do podania: małe lody - solony karmel

Przygotowanie:

Przesianą mąkę połącz z płatkami, cukrem, proszkiem do pieczenia i masłem. Ciasto możesz wyrobić robotem kuchennym. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i połowę masy rozpłaszcz palcami na spodzie. Truskawki przekrój na połówki i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wyłóż je na “wyklepany” spód i pokryj resztą kruszonki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 - 40 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Podawaj z gałką lodów solony karmel.

CIASTO TRUSKAWKOWE BEZ PIECZENIA

Składniki:

SPÓD CIASTA:

  • 150 g ciasteczek owsianych
    • 1 łyżka masła orzechowego
      • 40 g roztopionego masła

        WIERZCH CIASTA:

        • 500 g sera mascarpone
          • 300 ml śmietany kremówki 36%
            • 2 łyżeczki cukru pudru
              • sok z 1 cytryny
                • 500 g truskawek

                  Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrobnij w mikserze i dodaj roztopione masło. Wymieszaj i ugnieć. Wyłóż całość na dno tortownicy i dokładnie dociśnij. Wstaw do lodówki. Mascarpone dopraw sokiem z cytryny oraz cukrem. Wymieszaj mikserem. Obok w misce ubij bitą śmietanę ze śmietanki. Połącz z mascarpone i wyłóż na przygotowany spód. Na wierzchu ułóż truskawki i wstaw do lodówki.

                  LODOWY KOKTAJL TRUSKAWKOWY

                  Składniki:

                  • 700 g truskawek
                    • 4 szklanki mleka kokosowego
                      • 2 gałki lodów waniliowych lub śmietankowych
                        • 2 łyżki miodu
                          • 3 banany
                            • podprażone płatki migdałowe
                              • 1 łyżka ziarenek granatu

                                Przygotowanie:

                                Do wysokiego naczynia wrzucamy umyte i oczyszczone z szypułek truskawki a następnie miksujemy. Dodajemy mleko, lody, miód i pokrojonego w kostkę banana. Podajemy w wysokiej szklance udekorowane dodatkowymi lodami, płatkami migdałowymi i granatem.

                                BROWNIE Z TRUSKAWKAMI

                                Składniki:

                                • 100 g czekolady gorzkiej
                                  • 100 g czekolady deserowej
                                    • 3 jajka
                                      • 150 g cukru
                                        • 200 g masła
                                          • 140 g mąki
                                            • 500 g truskawek
                                              • 1 łyżka masła orzechowego
                                                • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                  • biała czekolada

                                                    Przygotowanie:

                                                    Masło rozpuść razem z połamaną czekoladą. Jajka ubij razem z cukrem. Połącz masę czekoladową razem z masą jajeczną. Dodaj masło orzechowe oraz dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość zmiksuj na gładką masę. Następnie nastaw piekarnik na 170 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej czekoladową masę oraz dodaj pokrojone w plasterki truskawki. Następnie powtykaj w ciasto połamaną białą czekoladę. Piecz około 30 minut.

                                                    CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z TRUSKAWKAMI

                                                    Składniki:

                                                    • 250 g mleka
                                                      • 250 g wody
                                                        • 2 jajka
                                                          • 40 g oleju
                                                            • 250 g mąki
                                                              • 2 łyżki kakao w proszku
                                                                • olej kokosowy do smażenia
                                                                  • truskawki
                                                                    • dwa opakowania serka homogenizowanego,
                                                                      • kilka bananów
                                                                        • awokado
                                                                          • szczypta cynamonu

                                                                            Przygotowanie:

                                                                            Wszystkie składniki na naleśniki wymieszaj i odstaw na 15 minut. Następnie smaż placki z obu stron na złoto-brązowy kolor. Podawaj z serkiem, bananami, truskawkami i awokado. Na koniec delikatnie posyp cynamonem.

                                                                            >>> Zobacz też:

                                                                            Zobacz film: Truskawki w diecie. Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                            Źródło: Daria Ładocha

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości