W naszej kuchni Beata Kartowicz i jej desery z jabłek. Przekonajcie się, jak smakują zapiekane jabłka, mus z jabłek i klasyczne włoskie ciasto jabłkowe, czyli Torta di Mele. Skorzystajcie z przepisów Beaty. Zgadzacie się, że cynamon świetnie pasuje do jabłek? A Marcin Prokop pokaże Wam, co jeszcze można zrobić z jabłek... i nie chodzi tu wcale o potrawy! ;-) Jabłkowo-ananasowe Crumble
Składniki:
3 jabłka Szara Reneta lub innych twardych słodko-gruszkowych
1 puszka ananasa
6 łyżek cukier trzcinowy
50 ml brandy lub sherry Amontillado
3 łyżki żurawiny
szczypta cynamonu
sok z połowy cytryny + starta skórka
Crumble:
150 g mąki
3 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki drobnych płatków owsianych
garść pokruszonych płatków migdałowych
100g masła schłodzonego
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Obieramy jabłka i kroimy w dużą kostkę. Ananasa odsączamy i kroimy na duże kawałki. Rozgrzewamy teflonową patelnię. Wrzucamy połowę cukru i karmelizujemy. Wrzucamy na to jabłka, przyprawy, żurawinę i resztę cukru. Smażymy przez chwilę, dodajemy alkohol, sok z cytryny i skórkę, mieszamy i do stawimy na bok. W misce mieszamy mąkę i cukier, dodajemy pokrojone w kostkę masło i rękami rozcieramy je aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy płatki owsiane i migdały. Do wysmarowanego masłem i oprószonego cukrem naczynia żaroodpornego wykładamy jabłka, a na wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy 14-16 min aż góra będzie złotobrązowa. Podajemy ciepłą z lodami waniliowymi lub z jogurtem greckim.
Klasyczne włoskie ciasto jabłkowe - Torta di Mele
Składniki na tortownicę 22 cm:
150 g cukru białego
2 łyżki cukru brązowego
300 g mąki
3 jajka
60 g + 80 gr masła rozpuszczone
4 jabłka twarde soczyste jabłka
1 cytryna
1 torebka proszku do pieczenia
2/3 szklanki mleka
3 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, kroimy na cieniutkie plasterki, kropimy sokiem z cytryny aby zapobiec zbrązowieniu.
Rozdzielamy jajka. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy rozpuszczone 80 gr masła. Mieszamy dokładnie. Dodajemy mleko, ponownie mieszając. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, ponownie dokładnie mieszając. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając. Następnie dodajemy jabłka. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni, tortownicę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Roztapiamy resztę masła. Do tortownicy wylewamy masę, ruszamy nią tak aby kawałki jabłek równomiernie się rozłożyły. Na wierzch posypujemy wymieszaną bułką tartą z cukrem brązowym, polewamy pozostałym masłem. Pieczemy około 40 min, aż góra będzie ładnie ciemno-złocista. Mus z Zielonych jabłek z mascarpone z kruszonka piernikowa
4 zielone jabłka
sok z jednej pomarańczy i starta skórka
garść orzechów włoskich pokrojone
2 łyżki miodu
kardamon
250 g serka mascarpone
5 suchych pierników bez posypki i lukru
konfitura z czarnej porzeczki
Przygotowanie:
Jabłka kroimy w kostkę, smażymy na teflonowej patelni aż zmiękną. Zestawiamy z ognia. Dodajemy sok z pomarańczy, miód, skórkę, kardamon i orzechy. Kruszymy pierniki. W pucharku wykładamy mus, na wierz układamy uformowaną 2 łyżkami łezkę z mascarpone, na niej łyżeczkę konfitury i posypujemy pokruszonymi piekarnikami.
Pieczone jabłka nadziewane masą orzechowo-marcepanową
Składniki:
2 jabłka
4 łyżki masy marcepanowej
po garści orzechów włoskich i laskowych
łyżka rodzynek namoczonych w gorącej wodzie (ewentualnie w porto)
2 łyżki masła
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowane:
Jabłka umyć, osuszyć, ściąć górę odłożyć, wydrążyć nasiona nasienne, skropić wnętrze sokiem z cytryny. Posiekać orzechy bardzo drobno lub zmielić w blenderze. W miseczce wymieszać masę marcepanową z orzechami i namoczonymi rodzynkami. Nadziać jabłka. Włożyć na wierzch po łyżce masła. Przykryć zachowaną ściętą górą. Piec 20 min w 180 stopniach.
Szarlotka Le Targ
Ciasto:
2 szklanki maki pszennej
szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła
3 żółtka
szczypta soli
Nadzienie:
1,5 jabłek
kostka masła
2 łyżki cynamonu
szklanka cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
garść bułki tartej
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki i masło wykładamy na stolnice i siekamy. Dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na pół i odstawiamy na 20 minut do lodówki. Wyciągamy z lodówki jedną część i wałkujemy, wkładamy do formy i pieczemy na złoty kolor. Pozostawiamy do wystygnięcia. Na zimne ciasto nakładamy mus jabłkowy i przykrywamy drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 160 stopni w piekarniku z termo obiegiem.
Przygotowanie musu jabłkowego:
Jabłka obieramy i kroimy w cieniutkie plastry, do garnka wkładamy masło i jabłka, przesmażamy, dodajemy cukier. Pozostawiamy do wystygnięcia. Na koniec dodajemy cynamon, mękę ziemniaczaną i bułkę tartą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"