Desery z jabłek. Musicie spróbować!

W naszej kuchni Beata Kartowicz i jej desery z jabłek. Przekonajcie się, jak smakują zapiekane jabłka, mus z jabłek i klasyczne włoskie ciasto jabłkowe, czyli Torta di Mele. Skorzystajcie z przepisów Beaty. Zgadzacie się, że cynamon świetnie pasuje do jabłek? A Marcin Prokop pokaże Wam, co jeszcze można zrobić z jabłek... i nie chodzi tu wcale o potrawy! ;-)

Jabłkowo-ananasowe Crumble

Składniki:

3 jabłka Szara Reneta lub innych twardych słodko-gruszkowych

1 puszka ananasa

6 łyżek cukier trzcinowy

50 ml brandy lub sherry Amontillado

3 łyżki żurawiny

szczypta cynamonu

sok z połowy cytryny + starta skórka

Crumble:

150 g mąki

3 łyżki cukru trzcinowego

4 łyżki drobnych płatków owsianych

garść pokruszonych płatków migdałowych

100g masła schłodzonego

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Obieramy jabłka i kroimy w dużą kostkę. Ananasa odsączamy i kroimy na duże kawałki. Rozgrzewamy teflonową patelnię. Wrzucamy połowę cukru i karmelizujemy. Wrzucamy na to jabłka, przyprawy, żurawinę i resztę cukru. Smażymy przez chwilę, dodajemy alkohol, sok z cytryny i skórkę, mieszamy i do stawimy na bok. W misce mieszamy mąkę i cukier, dodajemy pokrojone w kostkę masło i rękami rozcieramy je aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy płatki owsiane i migdały. Do wysmarowanego masłem i oprószonego cukrem naczynia żaroodpornego wykładamy jabłka, a na wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy 14-16 min aż góra będzie złotobrązowa. Podajemy ciepłą z lodami waniliowymi lub z jogurtem greckim.

Klasyczne włoskie ciasto jabłkowe - Torta di Mele

Składniki na tortownicę 22 cm:

150 g cukru białego

2 łyżki cukru brązowego

300 g mąki

3 jajka

60 g + 80 gr masła rozpuszczone

4 jabłka twarde soczyste jabłka

1 cytryna

1 torebka proszku do pieczenia

2/3 szklanki mleka

3 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, kroimy na cieniutkie plasterki, kropimy sokiem z cytryny aby zapobiec zbrązowieniu.

Rozdzielamy jajka. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy rozpuszczone 80 gr masła. Mieszamy dokładnie. Dodajemy mleko, ponownie mieszając. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, ponownie dokładnie mieszając. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając. Następnie dodajemy jabłka. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni, tortownicę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Roztapiamy resztę masła. Do tortownicy wylewamy masę, ruszamy nią tak aby kawałki jabłek równomiernie się rozłożyły. Na wierzch posypujemy wymieszaną bułką tartą z cukrem brązowym, polewamy pozostałym masłem. Pieczemy około 40 min, aż góra będzie ładnie ciemno-złocista. Mus z Zielonych jabłek z mascarpone z kruszonka piernikowa

4 zielone jabłka

sok z jednej pomarańczy i starta skórka

garść orzechów włoskich pokrojone

2 łyżki miodu

kardamon

250 g serka mascarpone

5 suchych pierników bez posypki i lukru

konfitura z czarnej porzeczki

Przygotowanie:

Jabłka kroimy w kostkę, smażymy na teflonowej patelni aż zmiękną. Zestawiamy z ognia. Dodajemy sok z pomarańczy, miód, skórkę, kardamon i orzechy. Kruszymy pierniki. W pucharku wykładamy mus, na wierz układamy uformowaną 2 łyżkami łezkę z mascarpone, na niej łyżeczkę konfitury i posypujemy pokruszonymi piekarnikami.

Pieczone jabłka nadziewane masą orzechowo-marcepanową

Składniki:

2 jabłka

4 łyżki masy marcepanowej

po garści orzechów włoskich i laskowych

łyżka rodzynek namoczonych w gorącej wodzie (ewentualnie w porto)

2 łyżki masła

2 łyżki soku z cytryny

Przygotowane:

Jabłka umyć, osuszyć, ściąć górę odłożyć, wydrążyć nasiona nasienne, skropić wnętrze sokiem z cytryny. Posiekać orzechy bardzo drobno lub zmielić w blenderze. W miseczce wymieszać masę marcepanową z orzechami i namoczonymi rodzynkami. Nadziać jabłka. Włożyć na wierzch po łyżce masła. Przykryć zachowaną ściętą górą. Piec 20 min w 180 stopniach.

Szarlotka Le Targ

Ciasto:

2 szklanki maki pszennej

szklanka cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

250 g masła

3 żółtka

szczypta soli

Nadzienie:

1,5 jabłek

kostka masła

2 łyżki cynamonu

szklanka cukru

łyżka mąki ziemniaczanej

garść bułki tartej

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki i masło wykładamy na stolnice i siekamy. Dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na pół i odstawiamy na 20 minut do lodówki. Wyciągamy z lodówki jedną część i wałkujemy, wkładamy do formy i pieczemy na złoty kolor. Pozostawiamy do wystygnięcia. Na zimne ciasto nakładamy mus jabłkowy i przykrywamy drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 160 stopni w piekarniku z termo obiegiem.

Przygotowanie musu jabłkowego:

Jabłka obieramy i kroimy w cieniutkie plastry, do garnka wkładamy masło i jabłka, przesmażamy, dodajemy cukier. Pozostawiamy do wystygnięcia. Na koniec dodajemy cynamon, mękę ziemniaczaną i bułkę tartą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości