Desery z budyniem w roli głównej. Sprawdź przepisy Beaty Kartowicz

Wypróbuj przepisy Beaty Kartowicz na pyszne desery! Zobacz, jak przygotować rurki z kremem, placek kruchy ze śliwkami i deser śmietankowo-czekoladowy z musem malinowym. Jeśli lubisz budyń, to te propozycje są dla ciebie.

Rurki z ciasta francuskiego z kremem budyniowym

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie (1 sztuka)
    • pół litra mleka 3,2%
      • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
        • 1 laska wanilii
          • 250 ml śmietany kremówki 30%
            • 6 łyżek cukru pudru

              Sposób przygotowania:

              Ciasto francuskie kroimy na cienkie paski i owijamy metalową foremkę do rurek (piekarnik musi być nagrzany do temperatury 190 stopni). Pieczemy do zarumienienia (około 10 minut).

              Pół litra mleka gotujemy z laską wanilii i 3 łyżkami cukru pudru. Następnie ubijamy schłodzoną śmietanę z pozostałą z ilością cukru. Do wystudzonego budyniu dodajemy ubitą śmietanę.

              Upieczone rurki z ciasta francuskiego nadziewamy kremem budyniowym. Rurki możemy posypać cukrem pudrem.

              Kamil Piklikiewicz/ East News

              Placek kruchy ze śliwkami, budyniem i maślaną kruszonką

              Składniki (forma 27 cm):

              Kruchy spód:

              • 500 g mąki krupczatki
                • 200 g masła
                  • 5 żółtek
                    • 1 szklanka cukru trzcinowego w pudrze

                      Składniki mieszamy i zapiekamy w piecu przez około 15 minut w temperaturze około 180 stopni C.

                      Krem budyniowy:

                      • 1 litr mleka 3,2%
                        • 4 duże łyżki mąki ziemniaczanej
                          • woda do rozpuszczenia mąki
                            • laska wanilii
                              • skórka otarta z 1 pomarańczy
                                • cukier puder
                                  • 2 żółtka
                                    • odrobina masła

                                      Mleko zagotowujemy i mieszając wlewamy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie, następnie dodajemy pozostałe składniki.

                                      Kruszonka:

                                      • 100 g mąki pszennej
                                        • 100 g cukru
                                          • 100 g zimnego masła

                                            Połączyć ze sobą mąkę, cukier i masło.

                                            Pozostałe składniki:

                                            • 4 łyżki konfitury wiśniowej
                                              • 600 g śliwek suszonych bez pestek
                                                • łyżka mąki ziemniaczanej

                                                  Śliwki zalewamy wrzątkiem i czekamy aż namiękną.

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Upieczony kruchy spód smarujemy konfiturą wiśniową, następnie wykładamy wcześniej namoczone śliwki, wylewamy krem budyniowy oraz posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką.

                                                  Kamil Piklikiewicz/ East News

                                                  Deser śmietankowo-czekoladowy z musem malinowym, ciastkami korzennymi oraz kremem z bitej śmietany i mascarpone

                                                  Składniki:

                                                  • 1 litr mleka (500 ml na budyń śmietankowy i 500 ml na budyń czekoladowy)
                                                    • budyń śmietankowy
                                                      • budyń czekoladowy
                                                        • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
                                                          • 4 żółtka
                                                            • 8 łyżek cukru brązowego
                                                              • 6 łyżek kakao do budyniu czekoladowego
                                                                • 300 g malin lub truskawek
                                                                  • 6 łyżek cukru brązowego
                                                                    • 200 ml śmietany kremówki 30%
                                                                      • 150 g serka mascarpone
                                                                        • 3 łyżki cukru pudru
                                                                          • Świeże owoce do dekoracji (maliny, truskawki, borówki) oraz listki mięty
                                                                            • Kruche ciastka korzenne 150 g

                                                                               Przygotowanie:

                                                                              Gotujemy 2 budynie, każdy w osobnym rondelku.

                                                                              Budyń śmietankowy: zagotowujemy 500 ml mleka w dużym rondlu. W misce ubijamy 2 żółtka z 4 łyżkami cukru brązowego na puszystą masę. Na koniec dodajemy 2 łyżki mąki. Do masy jajecznej dodajemy wolnym strumieniem mleko i całość łączymy.

                                                                              Budyń czekoladowy: zagotowujemy 500 ml mleka w dużym rondlu. W misce ubijamy 2 żółtka z 4 łyżkami cukru brązowego na puszystą masę. Na koniec dodajemy 2 łyżki mąki i kakao. Do masy jajecznej dodajemy wolnym strumieniem mleko i całość łączymy.

                                                                              Oba budynie chłodzimy. Przykrywamy górę folią. Maliny podsmażamy z cukrem. Ubijamy śmietanę z cukrem. Dodajemy do niej mascarpone i krótko ubijamy. Ciasteczka korzenne kruszymy.

                                                                              Warstwy deseru: na dole budyń śmietankowy, następnie mus malinowy, budyń czekoladowy, pokruszone ciasteczka korzenne, krem z bitej śmietany z mascarpone. Na wierzchu świeże owoce i listki mięty.

                                                                              Beata Kartowicz w kuchni Dzień Dobry TVN. Poznaj przepisy na desery z budyniem.

                                                                              >>> Zobacz też:

                                                                              Autor: Jola Marat

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości