Desery w towarzystwie kawy. Zobacz, jakie propozycje przygotował Andrzej Polan

Drożdżowe, gniazdka ptysiowe, a może ciasto półfrancuskie? Co wybierasz do kawy? Przygotuj desery według przepisów Andrzeja Polana - z pewnością się nie zawiedziesz.

Ciasto drożdżowe kawowe

Składniki:

  • 3 jajka
    • 120 ml mleka
      • cukier wanilinowy
        • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
          • 2 tabl. gorzkiej czekolady

            Jajka łączymy z mlekiem, cukrem wanilinowym, kawą rozpuszczalną. Wszystko dokładnie mieszamy.

            Składniki na ciasto drożdżowe

            • 500 g mąki
              • 250 ml ciepłego mleka
                • 3 żółtka
                  • 1 jajko
                    • 100 g cukru
                      • cukier wanilinowy
                        • 100 g rozpuszczonego masła
                          • szczypta soli
                            • 35 g drożdży
                              • 200 ml śmietanki 36%

                                Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, 3 łyżkami mąki, łyżką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy ubite żółtka i jajko z cukrem pozostałym i cukrem wanilinowym. Łączymy z drożdżami, pozostałą mąką, szczyptą soli. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na mniejsze porcje. Wrzucamy do miski, zalewamy jajkami z dodatkiem mleka i kawy. Mieszamy razem. Połowę dziwnej mikstury przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem, kładziemy tabliczki czekolady i przykrywamy pozostałym ciastem. Wstawiamy do pieczenia, temp. 180 stopni, czas około 30 minut. Podajemy z ubitą śmietaną.

                                Ciasto drożdżowe kawowe | Jakub Kamiński/ East News

                                Gniazdka ptysiowe i kawa z mlekiem

                                Składniki:

                                • 200 g mąki
                                  • 100 g masła
                                    • 4 jajka
                                      • 1 szklanka wody
                                        • szczypta sól
                                          • aromat waniliowy

                                            W garnku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Dodajemy aromat waniliowy, mąkę. Całość bardzo dokładnie mieszamy do momentu, aż na dnie naczynia zacznie pojawiać się charakterystyczny biały nalot. Masę studzimy i dodajemy ucierając po jednym jajku. Kiedy masa będzie gotowa, przekładamy do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy, wyciskamy nieduże gniazdka, każde na oddzielnym, wcześniej przygotowanym papierze pergaminowym. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor, przekładamy na ręcznik pozbawiając ciasto z nadmiaru tłuszczu.

                                            • 500 l mleka
                                              • 125 g mąki krupczatki
                                                • 100 g mleka w proszku
                                                  • 7 żółtek
                                                    • 100 g cukier
                                                      • 50 g cukier wanilinowy
                                                        • 1 podwójne espresso
                                                          • 100 g miękkiego masła
                                                            • Krupnik do smaku
                                                              • mrożona śliwka

                                                                Połowę mleka zagotowujemy. Żółtka mieszamy z mlekiem w proszku, mąką krupczatką, mlekiem zwykłym, cukrem wanilinowym i kawą. Do gotującego się mleka dodajemy wymieszane składniki, mieszamy do ponownego zagotowania. Na koniec dodajemy Krupnik. Studzimy. Ucieramy masło, mieszamy i odstawiamy. Krem wyciskamy na gniazdkach, układamy przesmażone śliwki i posypujemy cukrem pudrem.

                                                                Gniazdka ptysiowe i kawa z mlekiem | Jakub Kamiński/ East News

                                                                Ciasto półfrancuskie z kawą, cynamonem

                                                                Składniki:

                                                                • 200 g masła
                                                                  • 500 g mąki
                                                                    • 250 ml mleka
                                                                      • 100 g cukru
                                                                        • 30 g drożdże
                                                                          • 1 jajko
                                                                            • szczypta soli
                                                                              • cukier wanilinowy

                                                                                Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy jajko, mąkę, rozpuszczone masło, cukier wanilinowy, sól. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

                                                                                • 120 g masła
                                                                                  • 240 g cukru trzcinowego
                                                                                    • 1 łyżka cynamonu
                                                                                      • 1 łyżka kawy

                                                                                        Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier i cynamon. Ciasto wyrośnięte rozwałkowujemy, smarujemy masłem z dodatkami, składamy boki do połowy, i następnie składamy ponownie. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy w cienkie paski. Zwijamy jak spirali, układamy w blaszce jedną spiralkę obok drugiej. Wstawiamy do pieczenia. Upieczone zwijamy w rulon. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

                                                                                        Ciasto półfrancuskie z kawą, cynamonem | Jakub Kamiński/ East News

                                                                                        >>> Zobacz też:

                                                                                        Miód, płatki owsiane i coś jeszcze. Z kilku składników ugotujesz pyszne dania

                                                                                        Tłusty czwartek 2020. Kiedy wypada w tym roku? Zobacz przepis Magdy Gessler na pyszne pączki!

                                                                                        Dzień Ciasta Marchewkowego. Zobacz, jak je zrobić

                                                                                        Autor: Jola Marat

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości