Sezon na jabłka mamy bardzo długo, więc warto z nich korzystać pełnymi garściami. Bogactwo odmian stwarza nam duże pole do popisu w kwestii przepisów. Możemy wybierać między wieloma smakami. Oprócz spożywania tych wartościowych owoców na co dzień warto pokusić się o przyrządzenia na ich bazie czegoś słodkiego.

Deser z jabłek jest jednym z prostszych zadań kulinarnych, więc nie trzeba tu umiejętności szefa kuchni, by go wykonać. Oto kilka przepisów na lekkie desery z jabłek.

Deser z jabłek i kruszonki

Choć istnieje angielskie powiedzenie „One apple per day keeps doctor away (tłum. „jedno jabłko dziennie i nie trzeba doktora”), niestety nie każdy z nas pamięta o tym, aby je regularnie spożywać. A to duży błąd! Jabłka to istna bomba witaminowa. Zawierają witaminę C, K, A, B6, kwas foliowy, niacynę, a także wapń, cynk, żelazo, magnez i potas . W ich skórce znajdują się pektyny, które pomagają oczyszczać organizm ze szkodliwych toksyn, a do tego wspomagają pracę układu trawiennego. Do tego obniżają one poziom cholesterolu, więc chronią nas przed miażdżycą. Mają również pozytywny wpływ na układ nerwowy, przeciwdziałają zaparciom i nowotworom. Warto je jeść! Desery z jabłek to idealna propozycja ich wykorzystania „na słodko”. Polecamy jeden z nich - deser z jabłek i kruszonki.

Składniki - nadzienie

· 4 jabłka,

· opakowanie suszonych daktyli,

· cynamon,

· rodzynki,

· pół szklanki cukru,

· 4 łyżki miodu.

Składniki - kruszonka

· 200 g masła,

· 4 łyżki cukru,

· 200 g mąki.

Jabłka kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem oraz cynamonem. Kiedy puszczą sok, dodajemy pokrojone na małe cząstki daktyle, rodzynki oraz miód i dokładnie mieszamy. Masło ucieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy mąkę oraz cukier, łączymy składniki tak, aby powstała kruszonka. Miseczki żaroodporne smarujemy masłem i nakładamy do nich nadzienie jabłkowe zostawiając na górze miejsce na kruszonkę. Na nich układamy warstwę kruszonki. Tak przygotowane naczynia z deserem jabłkowym umieszczamy w piekarniku na 30 minut i pieczemy ok. 30 minut. Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną czy kulką lodów waniliowych.

Deser z jabłek w cieście francuskim

To kolejny dziecinnie prosty deser z jabłek . Tym razem do jego wykonania posłuży nam ciasto francuskie.

Składniki

· 4 średnie jabłka,

· cytryna,

· masło,

· cukier wanilinowy,

· ciasto francuskie,

· cynamon,

· żurawina,

· cukier cynamonowy.

Jabłka kroimy na małe cząstki, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy cynamonem i dodajemy namoczoną wcześniej w wodzie żurawinę oraz cukier wanilinowy. Dokładnie mieszamy i lekko podduszamy na patelni na maśle. Ostudzone umieszczamy na cieście francuskim pokrojonym w kwadraty, składamy kopertowo i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Tak przygotowane wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 20 minut. Po upieczeniu wierzch smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i gorącej wody.


Zobacz film: Jabłka na słodko. Źródło: Dzień Dobry TVN

Deser z jabłek i bananów

Oba owoce świetnie będą nadawały się do przygotowania pożywnego koktajlu, który sprawdzi się jako deser lub drugie śniadanie. Aby przyrządzić deser z jabłek i bananów potrzebujemy:

· 1 banana,

· 2 małe jabłka,

· pół mango,

· 5 łyżek soku z pomarańczy,

· 4 łyżki cukru,

· rodzynki,

· jogurt grecki,

· cytrynę.

Owoce i sok blendujemy na gładką masę wraz z 4 łyżkami cukru. Nakładamy do wysokiej szklanki warstwę musu, a kolejną z jogurtu greckiego i rodzynek. Powtarzamy, aż do zapełnienia naczynia. Dla dekoracji brzeg szklanki zanurzamy na chwilę w soku z cytryny i obtaczamy w kolorowym cukrze. Deser z jabłek i bananów podajemy udekorowany plasterkiem kiwi.

Innym rozwiązaniem na wykorzystanie duetu jabłko-banan jest zrobienie puszystych placuszków.

Składniki

· 1 banan,

· 2 jabłka,

· 1 jajko,

· 200 ml mleka,

· 1 płaska łyżka proszku do pieczenia,

· 1 szklanka mąki tortowej,

· cukru wanilinowy,

· 2 łyżki cukru.

Jabłka i banany kroimy na cienkie plasterki. Przygotowujemy masę łącząc mąkę, mleko, jajko, cukier i cukier waniliowego i proszek do pieczenia. Do tak przygotowanej masy dodajemy owoce i mieszamy. Smażymy po obu stronach na oleju nakładając ciasto łyżką na patelnię. Kiedy nabiorą aptecznego złocistego koloru, zdejmujemy je z ognia i podajemy oprószone cukrem pudrem w towarzystwie bitej śmietany i świeżych owoców lub ulubionej konfitury.

Co sądzisz o tym artykule?
77
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0