Co to jest dereń jadalny? Uprawa, odmiany, właściwości lecznicze

Dereń jadalny
Fot. Igor Golovniov / EyeEm / Getty Images
Zarówno amatorzy nalewek, jak i kwaskowych dżemów i marmolad doskonale znają dereń jadalny. Owoce tego krzewu mają jednak szereg innych zastosowań. Zawierają wiele pierwiastków mineralnych i cenną witaminę C, owoce derenia stosuje się w leczeniu anemii, bezsenności i dolegliwości żołądkowych. Dereń jadalny ma więc liczne właściwości lecznicze i kulinarne, ponadto krzew może być ozdobą naszego ogrodu, zarówno podczas wiosennego kwitnienia, jak i jesienią, kiedy wydaje owoce.
  • Dereń jadalny – odmiany
    • Jak dbać o dereń jadalny? Sadzonki, cięcie i choroby
      • Dereń jadalny – właściwości lecznicze i kulinarne

        Dereń jadalny ( Cornus mas ) to niewielki krzew pochodzący ze środkowej i południowo-wschodniej Europy. Niewiele jest roślin o tak wszechstronnym zastosowaniu jak właśnie dereń jadalny. Nalewka wytwarzana z jego owoców zdaniem amatorów tego trunku nie ma sobie równych. Owoce derenia mają liczne zastosowanie w kuchni – można z nich wytwarzać soki, dżemy i marmolady o charakterystycznym, kwaskowym posmaku. Dereń znajdzie zastosowanie również w domowej apteczce. Jak dbać o dereń jadalny? Sadzonki , cięcie i rozmnażanie tego krzewu nie przynoszą trudu, z jego uprawą poradzą więc sobie doskonale nawet osoby początkujące.

        Dereń jadalny – odmiany

        Dereń jadalny uprawiany jest głównie ze względu na owoce, poszczególne odmiany różnią się więc głównie ich kształtem, kolorem, wielkością i smakiem. Do dyspozycji mamy liczne odmiany polskie i ukraińskie, każdy znajdzie pośród nich coś dla siebie. Oto niektóre odmiany derenia jadalnego:

        · Dereń jadalny szafer – polska odmiana łącząca w sobie wszystkie zalety, które ma w sobie dereń jadalny. Krzew tej odmiany ma jedne z najsmaczniejszych owoców, które charakteryzują się wyjątkowo wysoką zawartością witaminy C. W porównaniu do innych odmian szafer ma wyjątkowo długi czas zbiorów, który trwa aż półtora miesiąca.

        · Dereń jadalny jolico – odmiana austriacka posiadająca niezwykle duże owoce jak na dereń jadalny. Właściwości tej odmiany to głównie bardzo wczesny okres owocowania i dodatkowy atut w postaci pięknie przebarwiających się jesienią liści. Odmiana doskonale nadaje się do nalewek, dżemów i marynat. Nie ma dużych wymagań glebowych.

        · Dereń jadalny variegata – wyjątkowo pięknie ubarwiony krzew. Dereń jadalny odmiany variegata oprócz doskonałych owoców posiada dwukolorowe liście, które wspaniale prezentują się przez cały rok.

        · Dereń jadalny pioneer – bardzo popularna odmiana o gruszkowatych owocach, stosunkowo dużych jak na dereń jadalny. Szczepiony na pniu występuje również w formie małego drzewka.

        · Dereń jadalny, odmiany ukraińskie – jedną z najpopularniejszych ukraińskich odmian derenia jadalnego jest elegantnyj, charakteryzujący się wyjątkowo wczesnym okresem owocowania i niewielkiej sile wzrostu. Owoce odmiany elegantnyj idealnie nadają się na przetwory. Inną ukraińską odmianą derenia jest korałłowyj marka. Jedna z najsmaczniejszych odmian ukraińskich, owoce można spożywać bez wcześniejszego przetworzenia, świetnie sprawdzi się również w nalewkach.

        Jak dbać o dereń jadalny? Sadzonki, cięcie i choroby

        Kupując sadzonki derenia, pamiętajmy, aby wybrać sprawdzony sklep lub centrum ogrodnicze, które sprzeda nam odporną roślinę wysokiej jakości. Warto więc przed zakupem przeczytać opinie na temat sklepów. Zastanówmy się również, do jakich celów chcemy wykorzystać dereń jadalny. Uprawa towarowa będzie wymagała wyboru odmian o różnej porze owocowania, z kolei jeśli zależy nam na estetyce, warto zdecydować się na krzew o dużych, przebarwiających się jesienią liściach.

        Jak sadzić dereń jadalny? Krzew najlepiej udaje się na glebach obojętnych i lekko zasadowych. Najlepiej zasadzić go późną jesienią lub wiosną. Niewiele jest roślin tak prostych w uprawie jak dereń jadalny. Cięcie dotyczy głównie odmian ozdobnych takich jak dereń biały. Odmiany jadalne najczęściej prowadzą się same, cięcie można więc ograniczyć do usuwania pędów chorych i zniszczonych.

        Choroby i szkodniki również nieczęsto atakują dereń jadalny. Choroby , które najczęściej go dotykają, to mszyce i przędziorki, możemy się ich jednak łatwo pozbyć, stosując opryski lub domowe metody.

        Dereń jadalny – właściwości lecznicze i kulinarne

        Do czego wykorzystać dereń jadalny? Przetwory z owoców tej rośliny takie jak soki, dżemy i nalewki są ogólnie znane i cenione przez koneserów. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że dereniówka ma również zastosowanie lecznicze. Owoce derenia są niezwykle bogate w żelazo, dzięki czemu mogą być stosowane pomocniczo w leczeniu anemii. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu i ściągającemu owoce derenia są również wykorzystywane przy dolegliwościach żołądkowych, polecane są również osobom mającym problemy z nadwagą i złą przemianą materii.

        Dereń jadalny dzięki swojemu moczopędnemu działaniu bywa wykorzystywany w chorobach nerek, w postaci wywaru lub naparu.

        Zobacz film: Owoce i warzywa przeciw nowotworom, źródło: Dzień Dobry TVN

        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

        podziel się:

        Pozostałe wiadomości