Materiał promocyjny

De Mono w stereo. Na wysokim C!

Na co dzień wyluzowani, w Dzień Dobry TVN założyli marynarki, białe koszule i muszki. Okazja ku temu jest wyjątkowa. De Mono obchodzi swoje dwudziestopięciolecie! Z tej okazji przygotowali dla swoich fanów nie lada gratkę, trasę koncertową, która przebiegać będzie przez największe polskie filharmonie aż do warszawskiej Sali Kongresowej. Dla Was przygotowali niespodziankę - specjalną, elegancką, wyśmienitą, kuchnię wiedeńską. Na wysokim C!

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Jajka po wiedeńsku

Składniki

jajka

masło

sól, pieprz

Przygotowanie

Umyte jajka wbijamy do szklanki, następnie solimy i pieprzymy. Nie mieszamy! Szklankę wstawiamy do garnuszka z wodą, a garnuszek stawiamy na kuchence. Dokładamy łyżeczkę masła kiedy białko zacznie się ścinać. Gotowe!

Inny sposób wykonania tej samej potrawy:

Gotujemy jajka na miękko, szybko wyjmujemy ze skorupki, dodajemy masło i przyprawy!

Uwaga!

Należy pamiętać o ogrzaniu szklanek!

Do tego potrzebujemy:

Kajzerki( koniecznie malutkie)

Dżem

Kawa

Sznycel wiedeński, Wiener Schnitzel

Składniki:

Kilogram wieprzowiny (schabu)

Jajka

Cebula

Mąka

Bułka tarta

Parmezan

Olej do smażenia

Rukola

Roszponka

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy na kilkucentymetrowe plastry. Następnie rozbijamy aż uzyska grubość około 4 mm. Następnie obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Kiedy będą już przyrumienione posypujemy obficie parmezanem oraz kładziemy na wierzch łyżeczkę masła. Podajemy z plasterkiem cytryny. Sznycle podajemy na dużym talerzu, na świeżej rukoli i roszponce. Dekorujemy plastrami cytryny.

Sałatka ziemniaczana

Składniki:

0,5 kg ziemniaków

1 czerwona cebula

pęczek mięty

pęczek pietruszki

2 łyżki octu jabłkowego

6 łyżek oleju z pestek dyni

sól

pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj, aż będą al.’dente. Następnie odstaw, aby ostygły, pokrój na 0,5cm ćwiartki i wrzuć do miski. Pokrój cebulę na bardzo cienkie pióra i wrzuć do ziemniaków. Dodaj posiekane zioła, wlej ocet i oliwę i wymieszaj sałatkę. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem i podawaj ze sznyclem wiedeńskim.

Strudel jabłkowy

Składniki:

300 g ciasta filo (ok. 10 płatów)

150 g masła

¾ szklanki cukru trzcinowego

6 jabłek

2 łyżeczki cynamonu

skórka z 1 pomarańczy

½ łyżeczki startego imbiru

100 g orzechów włoskich

100 g rodzynek

2 łyżki cukru pudru

200 ml sosu waniliowego

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C. Rozpuszczonym masłem posmaruj każdy płat ciasta filo, posyp również odrobiną cukru i następnie połóż jeden na drugim. Pokrój jabłka na cienkie plasterki, wymieszaj z cynamonem, pozostałym cukrem, zetrzyj sparzoną skórkę pomarańczy, dodaj imbir, pokruszone orzechy włoskie oraz rodzynki. Ułóż farsz z jabłek na początku ciasta i następnie zwiń w ciasny rulon. Na koniec wierzch posmaruj masłem, dzięki temu ciasto będzie chrupiące i złociste po upieczeniu. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną pergaminem i piecz przez 45 minut. Jeśli nie mieści się na blasze to zwiń w ślimaka.Po upieczeniu strudel posyp cukrem pudrem, podziel na porcje i podawaj polany sosem waniliowym.

Przepisy są autorskimi przepisami Tomka Woźniaka.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości