Materiał promocyjny

David Gaboriaud i jego niebanalne przepisy. Jak przygotował stek, boczek i kabanosy?

Dania na każdą porę dnia
Szukasz inspiracji na ciekawy obiad lub smaczną przekąskę? David Gaobiaud proponuje steki, boczek, kabanosy, humus i pastę z suszonymi pomidorami w niebanalnym wydaniu. Skorzystaj z wyjątkowych przepisów francuskiego kucharza.

Stek z rostbefu, sos chimichurri

Składniki na stek z rostbefu

  • 500 g rostbefu
    • łyżka oleju
      • garść rukoli
        • szalotka
          • 10 listków mięty
            • świeża kolendra
              • świeża natka pietruszki
                • mała papryczka chili
                  • 5 łyżek oliwy z oliwek
                    • łyżka octu jabłkowego
                      • sól

                        Jak przygotować stek z rostbefu

                        Wszystkie zioła, szalotkę i papryczkę chilli drobno posiekaj, a następnie wymieszaj z oliwą i octem. Dopraw do smaku solą.

                        Rostbef pokrój na steki o grubości 2,5-3 cm. Posól i podsmaż na medium rare z obu stron na rozgrzanej patelni na oleju. Zdejmij z patelni, odłóż na talerz i odstaw na minutę, aby mięso odpoczęło. Pokrój steki na cienkie plastry i polej je sosem chimichurri. Serwuj z rukolą.

                        Tosty francuskie z boczkiem wędzonym i cynamonem

                        Składniki na tosty francuskie

                        • 4 kromki chałki
                          • jajko
                            • szklanka mleka
                              • 4 plastry wędzonego boczku
                                • syrop klonowy
                                  • 20 g masła
                                    • płaska łyżeczka cynamonu
                                      • masło klarowane do smażenia

                                        Jak przygotować tosty francuskie

                                        Na suchej patelni, na średnim ogniu, podsmażaj plastry boczku przez kilka minut z obu stron, aż będą chrupkie i złociste. Odsącz na ręczniku papierowym.

                                        Ubij jajka w głębokim talerzu, dodaj mleko i wymieszaj. Kromki chałki namocz szybko z obu stron i od razu połóż na rozgrzanej patelni. Smaż z obu stron na maśle klarowanym na złoty kolor. Gotowe tosty serwuj z boczkiem i masłem. Całość polej syropem klonowym i posyp cynamonem.

                                        Pita z humusem i pastą z suszonymi pomidorami, Coleslawem i smażonym bakłażanem

                                        Składniki na pitę z humusem i dodatkami

                                        Pita:

                                        • 500 g mąki pszennej typ 500
                                          • płaska łyżka soli
                                            • 250 ml letniej wody
                                              • saszetka suszonych drożdży instant
                                                • łyżka cukru
                                                  • 3 łyżki oliwy

                                                    Dodatki:

                                                    • kilka łyżek humusu
                                                      • kilka łyżek pasty z suszonymi pomidorami
                                                        • kawałek białej kapusty
                                                          • dymka
                                                            • marchewka
                                                              • bakłażan
                                                                • oliwa z oliwek
                                                                  • świeża mięta
                                                                    • 4 łyżki tahini
                                                                      • cytryna
                                                                        • płaska łyżka mielonego kuminu
                                                                          • ząbek czosnku

                                                                            Jak przygotować pitę z dodatkami

                                                                            Wymieszaj mąkę z solą. W oddzielnym naczyniu połącz letnią wodę z drożdżami i cukrem, a następnie wymieszaj z mąką i oliwą. Wyrabiaj ciasto kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw do ciepłego miejsca, aż podwoi swoją objętość. Gdy będzie gotowe podziel je na 6 do 8 porcji, uformuj kuleczki i każdą rozwałkuj na placki o średnicy ok 15 cm. Przykryj je i odstaw na 30 min do kolejnego wyrośnięcia.

                                                                            Następnie przełóż placki na rozgrzaną blachę do piekarnika i piecz w 200 st. C przez około 10-15 min lub do momentu, kiedy pity ładnie się zarumienią i "wybrzuszą".

                                                                            W międzyczasie, poszatkuj białą kapustę. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach. Dymkę posiekaj na ukos na cienkie plasterki. Warzywa wymieszaj solą i łyżką oliwy. Tahini wymieszaj z kilkoma łyżkami wody i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą i kuminem. Bakłażana pokrój i posól. Odstaw na 15 min., a następnie opłucz pod bieżącą wodą, wysusz i podsmażaj na oliwie, aż zmięknie.

                                                                            Ostudzone pity pokrój tak, aby stworzyć kieszonki. Część kieszonek wysmaruj pesto z suszonymi pomidorami, a resztę humusem. Nadziewaj surówką z kapustą, miętą i bakłażanem. Polej całość sosem tahini. Serwuj z resztą humusu i pesto z suszonymi pomidorami.

                                                                            Patatas bravas z podsmażonym kabanosem, podane z sosem z wędzonej papryki

                                                                            Składniki na patatas bravas z kabanosem

                                                                            • 1 kg ziemniaków
                                                                              • 2-3 kabanosy francuskie
                                                                                • oliwa do smażenia
                                                                                  • szczypiorek
                                                                                    • sól

                                                                                      Sos:

                                                                                      • 100 ml passaty pomidorowej
                                                                                        • łyżeczka wędzonej papryki
                                                                                          • pół łyżeczki pieprzu cayenne
                                                                                            • 2 łyżki oliwy z oliwek
                                                                                              • łyżka soku z cytryny
                                                                                                • sól

                                                                                                  Majonez:

                                                                                                  • żółtko
                                                                                                    • łyżeczka musztardy
                                                                                                      • olej
                                                                                                        • sok z cytryny
                                                                                                          • sól

                                                                                                            Jak przygotować patatas bravas z kabanosem

                                                                                                            Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Kabanosy pokrój w małe kawałki i podsmaż je na suchej patelni, odstaw. Ziemniaki podsmaż na oliwie. Dopraw solą i dolej kilka łyżek oliwy. Dalej smaż, aż ziemniaki będą miękkie i ładnie się skarmelizują. Odsącz ziemniaki na ręczniku papierowym i wymieszaj ze smażonym kabanosem.

                                                                                                            Sos: passatę wymieszaj z wędzoną papryką, pieprzem cayenne, oliwą i solą. Wlej na patelnię i redukuj sos przez kilka minut. Skrop cytryną do smaku.

                                                                                                            Majonez: żółtko, musztardę i łyżkę oleju wymieszaj. Następnie cienkim strumieniem lej olej cały czas mieszając, aż uzyskasz jednolitą, gładką masę. Skrop cytryną i dopraw solą do smaku.

                                                                                                            Ziemniaki i kabanosy polej majonezem i sosem pomidorowym. Posyp siekanym szczypiorkiem.

                                                                                                            Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                            Zobacz też:

                                                                                                            Ziemniaki na 5 sposobów. Przepyszne i sycące przepisy Jaśka Kuronia

                                                                                                            Najlepszy na świecie włoski szef kuchni w Dzień Dobry TVN! Sprawdź niezwykłe przepisy Enrico Derflinghera

                                                                                                            Pomysły na kapustę kiszoną, czyli samo zdrowie według przepisów Darii Ładochy

                                                                                                            Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                            Autor: Jola Marat

                                                                                                            Źródło: David Gaboriaud

                                                                                                            Materiał promocyjny
                                                                                                            podziel się:

                                                                                                            Pozostałe wiadomości