Daria Ładocha poleca szybkie i proste dania z makaronem. Palce lizać!

Danie z makaronem to najlepszy pomysł na szybki i prosty w wykonaniu obiad. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała: zapiekany makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym, makaron ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami, łazanki z kapustą, suszonymi pomidorami i oliwkami oraz makaron z łososiem, rukolą, kozim serem i orzechami włoskimi.

Zapiekany makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 200 g makaronu penne ugotowanego na sposób al dente
    • cebula
      • 2 ząbki czosnku
        • 200 g piersi z kurczaka
          • puszka pomidorów
            • 12 czarnych oliwek
              • 100 g boczku w plastrach
                • 200 g gorgonzoli
                  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, oregano
                    • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

                      Przygotowanie:

                      Kurczaka podsmaż na łyżce oliwy. W rondelku przygotuj sos. Podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj pomidory i wszystkie przyprawy. Gotuj przez 5 minut. Na osobnej patelni podsmaż plastry boczku aż wytopi się tłuszcz. Do naczynia żaroodpornego włóż makaron i mięso z kurczaka. Dodaj boczek i oliwki. Na wierzch dodaj sos pomidorowy i posyp całość gorgonzolą. Piecz w piekarniku przez 25 minut w 180 st. C.

                      Makaron ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami

                      Składniki:

                      • 200 g makaronu wstążki ugotowanego według instrukcji na opakowaniu
                        • 200 g szpinaku (może być mrożony)
                          • 150 sera feta
                            • 15 suszonych pomidorów
                              • sól, pieprz
                                • 3 ząbki czosnku
                                  • 3 łyżki oliwy z oliwek
                                    • 2 łyżki zielonego pesto - może być gotowe lub przygotuj samodzielnie
                                      • 250 g śmietanki 36 proc.

                                        Pesto:

                                        • doniczka bazylii
                                          • 20 g parmezanu
                                            • 30 g orzeszków pini
                                              • 2 ząbki czosnku
                                                • kilka łyżek oliwy z oliwek
                                                  • 2 łyżka pestek słonecznika

                                                    Przygotowanie:

                                                    Jeśli masz składniki na pesto i masz ochotę przygotować je samodzielnie, to zmiksuj wszystkie składniki w blenderze. Szpinak należy rozmrozić jeśli używasz mrożonego. Odciśnij z niego wodę. Jeśli masz świeże liście, to użyj świeżych. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj czosnek pokrojony w plasterki oraz szpinak. Następnie dodaj makaron oraz pesto i suszone pomidory pokrojone w paseczki. Dodaj śmietanę i całość wymieszaj. Udekoruj na koniec fetą i dodaj świeżo mielony pieprz.

                                                    Łazanki z kapustą i suszonymi pomidorami i oliwkami

                                                    Składniki:

                                                    • 500 g kiszonej kapusty wypłukanej i odciśniętej na sitku
                                                      • kilka suszonych grzybów namoczonych w gorącej wodzie
                                                        • 10 oliwek czarnych
                                                          • 10 suszonych pomidorów
                                                            • duża cebula pokrojona w kostkę
                                                              • 3 łyżki sosu sojowego
                                                                • szczypta majeranku
                                                                  • sól, pieprz
                                                                    • 200 g makaronu łazanki ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
                                                                      • 3 łyżki posiekanej pietruszki
                                                                        • 3 łyżki oliwy z oliwek

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          Grzyby namoczone w ciepłej wodzie podgotuj w rondelku przez 10 minut. Kapustę kiszoną pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę podsmaż na oliwie. Dodaj ugotowane i pokrojone grzyby. Następnie dodaj kapustę kiszoną. Dodaj wodę z grzybów i sos sojowy oraz przyprawy. Gotuj pod przykryciem 20 minut aż kapusta zmięknie. Następnie dodaj makaron łazanki, suszone pomidory pokrojone w paski i oliwki przekrojone na połówki. Całość wymieszaj i podawaj z zieloną pietruszką.

                                                                          Makaron z łososiem, rukolą, kozim serem i orzechami włoskimi

                                                                          Składniki:

                                                                          • 200 g makaronu pappardelle
                                                                            • 150 g łososia wędzonego
                                                                              • garść orzechów włoskich
                                                                                • garść rukoli
                                                                                  • świeżo mielony pieprz
                                                                                    • 50 g koziego twardego koziego sera
                                                                                      • skórka z cytryny starta na tarce o małych oczkach
                                                                                        • 200 g śmietany kremówki

                                                                                          Przygotowanie:

                                                                                          Gdy odcedzisz makaron zostaw kilka łyżek wody w którym się gotował. Makaron przerzuć do garnka, dodaj łososia i skórkę z cytryny. Wymieszaj całość i dopraw świeżo mielonym pieprzem. Dodaj rukolę i kozi ser. Przełóż na talerz i udekoruj orzechami.

                                                                                          Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                                          >>> Zobacz także:

                                                                                          Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                          Autor: Iza Dorf

                                                                                          Źródło: Daria Ładocha

                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości