Daria Ładocha i przepisy na: polską szakszukę, klopsiki cielęce ze szpinakiem i sałatkę z białą fasolą

Daria Ładocha przedstawia kuchnię izraelską. Zrób sałatkę z białą fasolą, granatem i sumakiem albo... polską wersję szakszuki! Oto przepisy.

SAŁATKA Z BIAŁĄ FASOLĄ, GRANATEM I SUMAKIEM

  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli
    • 1/2 granata
      • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
        • 2 łyżki posiekanej pietruszki
          • 2 łyżki posiekanej kolendry
            • 1 papryczka chili drobno posiekana
              • sok z 1 limonki
                • 2 łyżeczki przyprawy sumac
                  • 3 łyżki oliwy z oliwek
                    • sól, pieprz
                      • do podania: chlebki pita

                        Przygotowanie:

                        Sumak podsmaż na 1 łyżce oliwy z oliwek. Następnie połącz go z fasolą. Dodaj resztę składników, skrop sokiem z limonki oraz pozostałą oliwą. Podawaj z chlebkiem pita.

                        Więcej:

                        Kalafior z serem i boczkiem albo z palonym masłem! Kuchnia Andrzeja Polana

                        GULASZ Z CIECIORKI I BIAŁEJ RYBY

                        • 4 łyżki oliwy z oliwek
                          • 1 duża czerwona cebula drobno posiekana
                            • 3 ząbki czosnku
                              • 2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy
                                • szczypta szafranu
                                  • 500 ml wywaru z jarzyn
                                    • 400 g ugotowanej ciecierzycy
                                      • 1 kg polędwicy z dorsza
                                        • 1 łyżeczka chili w płatkach
                                          • 3 łyżeczki posiekanej kolendry
                                            • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
                                              • sól, pieprz
                                                • do podania : cienkie placki arabskie lub chlebki pita

                                                  Przygotowanie:

                                                  W dużym rondlu podgrzej oliwę z oliwek. Dodaj czosnek posiekany oraz cebulę. Dodaj kurkumę oraz kumin i smaż przez 1 minutę. Dodaj szafran oraz wywar i doprowadź do wrzenia. Dodaj ciecierzycę i gotuj na małym ogniu 6 minut. Następnie dodaj rybę pokrojoną na mniejsze kawałki (ale niezbyt małe) żeby się nie rozpadła, dodaj sól, pieprz i przykryj. Gotuj kilka minut. Następnie poprzewracaj rybę na drugą stronę i gotuj kolejne 5 minut. Podawaj mocno posypane kolendrą.

                                                  KLOPSIKI CIELĘCE ZE SZPINAKIEM PODANE Z KOMOSĄ RYŻOWĄ I ORZECHAMI PEKAN

                                                  • 2 szklanki liści szpinaku
                                                    • 700 g mielonej cielęciny
                                                      • 2 jajka
                                                        • 80 g bułki tartej
                                                          • 140 ml oliwy z oliwek
                                                            • 1 łyżeczka suszonej mięty
                                                              • 2 łyżeczki świeżej mięty posiekanej
                                                                • 1 duża czerwona cebula drobno posiekana
                                                                  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
                                                                    • 400 ml passaty pomidorowej
                                                                      • 1 łyżeczka chili w płatkach
                                                                        • 400 g świeżych pomidorów drobno posiekanych
                                                                          • 500 ml wywaru
                                                                            • 3 łyżki posiekanej kolendry
                                                                              • sól, pieprz

                                                                                Dodatkowo:

                                                                                • 2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej (najlepiej ciemnej)
                                                                                  • 50 g orzechów pekan
                                                                                    • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
                                                                                      • 50 g owczego sera
                                                                                        • 1 miękkie awokado
                                                                                          • 2 łyżeczki płatków migdałowych
                                                                                            • sok z limonki
                                                                                              • 1 łyżeczka miodu
                                                                                                • sól, pieprz

                                                                                                  Przygotowanie mięsa:

                                                                                                  Liście szpinaku sparz we wrzątku a następnie włóż do miski z zimną wodą i lodem. Następnie wysusz go i dokładnie odciśnij. Posiekaj go i dodaj do miski z mięsem. Najlepiej jak mięso ma temperaturę pokojową. Dodaj jajka, bułkę tartą i oliwę z oliwek (połowę). Dodaj suszoną miętę, sól oraz pieprz. Następnie wszystko wymieszaj i zrób z mięsa małe kulki. Następnie rozgrzej pozostały olej i podsmaż klopsiki z każdej ze stron około 2-3 minuty. Pamiętaj, by nie robić tego zbyt długo, gdyż klopsy “dojdą” w sosie. Odłóż je na ręcznik papierowy i pozostaw wytopiony sos na patelni.

                                                                                                  Następnie dodaj czosnek i cebulę. Poczekaj aż się zeszklą i dodaj passatę pomidorową oraz chili w płatkach. Dodaj pomidory i wywar i gotuj kilka minut aż sos odparuje. Dosłownie kilka minut. Następnie dodaj klopsiki i na małym ogniu podgrzewaj około 25 minut. Przed podaniem posyp świeżą miętą i kolendrą.

                                                                                                  By przygotować komosę to wymieszaj ją z orzechami, zieloną pietruszką, pokrojonym awokado. Dodaj migdały, owczy ser pokrojony na kawałki, sól, pieprz , sok z limonki i na wierzchu skrop miodem.

                                                                                                  Zobacz:

                                                                                                  Jak zrobić ciasto na pierogi? Przepisy na pierogi z rabarbarem, z truskawkami oraz z bobem i miętą

                                                                                                  POLSKA SZAKSZUKA

                                                                                                  • 4 jajka
                                                                                                    • 2 łyżki szczypiorku
                                                                                                      • 2 pomidory
                                                                                                        • 5 rzodkiewek
                                                                                                          • 2 ogórki małosolne
                                                                                                            • 1 cebula
                                                                                                              • 1 łyżka masła
                                                                                                                • sól, pieprz
                                                                                                                  • Dodatkowo do podania: pajda chleba na zakwasie, posiekana pietruszka

                                                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                                                    Rozgrzej masło na patelni. Podsmaż cebulę i pomidory. Gdy pomidory odparują dodaj jajka. Przykryj i dodaj soli oraz pieprzu. Gdy jajka się zetną dodaj rzodkiewkę, ogórki oraz szczypiorek. Przykryj i chwilę podsmażaj. Podawaj z pajdą chleba z masłem. Dodatkowo posyp zieloną pietruszką.

                                                                                                                    Zobacz też:

                                                                                                                    Zobacz film: Izraelska wyprawa kulinarna Darii Ładochy, źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                                                                    Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                    Pozostałe wiadomości