Daria Ładocha i kuchenne przepisy z pięciu składników

Dziś Daria Ładocha postawiła na kuchenną prostotę. Zobaczcie jakie potrawy przyrządziła na bazie 5 składników. Co ugotowała dla Doroty Wellman i Marcina Prokopa?

Zobacz też:

7 pomysłów na szybkie i zdrowe śniadanie - przepisy Darii Ładochy

RAZOWE PENNE Z CUKINIĄ, CHEDDAREM I LIMONKĄ

Składniki:

  • 1.\u0009200 g makaronu razowego penne
    • 2.\u00091 duża cukinia
      • 3.\u0009pęczek świeżej mięty
        • 4.\u00092 limonki
          • 5.\u000950 g cheddara

            Przygotowanie:

            Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź pozostawiając trochę wody. Na patelni podsmaż cukinię poszatkowaną na mandolinie. Dodaj skórkę z limonki, sól, pieprz. Wymieszaj cukinię z makaronem oraz dodaj pozostałą wodę. Dodaj liście mięty i całość posyp tartym cheddarem. Dopraw do smaku jeśli to konieczne i skrop dodatkową oliwą.

            PĘCZAK Z ORZECHAMI, RUKOLĄ I OLIWKAMI

            Składniki:

            • 1.\u0009szklanka ugotowanego pęczaku
              • 2.\u000950 g orzechów włoskich
                • 3.\u00093 łyżki czarnych oliwek
                  • 4.\u0009garść rukoli
                    • 5.\u000910 suszonych pomidorów w oliwie

                      Przygotowanie:

                      Ugotowany pęczak dopraw solą i pieprzem. Dodaj oliwki, orzechy, rukolę i suszone pomidory pocięte na paseczki. Całość skrop olejem z suszonych pomidorów.

                      PIECZONE ZIEMNIAKI Z KMINEM RZYMSKIM I MIĘTOWYM JOGURTEM

                      Składniki:

                      • 1.\u000910 ziemniaków
                        • 2.\u0009główka czosnku
                          • 3.\u00091 łyżka kminu rzymskiego
                            • 4.\u00091 jogurt grecki
                              • 5.\u0009pęczek mięty

                                Przygotowanie:

                                Ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki. Podgotuj je 5 minut we wrzącej wodzie. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Ziemniaki ułóż na blaszce, skrop oliwą, dodaj sól oraz pieprz. Dokładnie posyp je kminem rzymskim. Obok na blaszce wyłóż również czosnek w łupinach. Piecz ziemniaki aż w środku będą miękkie a z zewnątrz chrupiące. Podawaj z sosem przygotowanym na bazie jogurtu z drobno posiekaną miętą.

                                SOCZEWICA Z WINEM I HARRISĄ

                                Składniki:

                                • 1.\u00091 szklanka ugotowanej soczewicy
                                  • 2.\u00091 łyżka pasty harrisa
                                    • 3.\u00091 szklanka wina
                                      • 4.\u0009opakowanie sera feta
                                        • 5.\u0009500 g pomidorków koktajlowych

                                          Przygotowanie:

                                          Pomidorki koktajlowe podduś na winie. Dodaj soczewicę i chwilę podsmażaj. Wyłóż na półmisek. Dodaj sól, pieprz i pastę harrisa i wymieszaj. Z wierzchu posyp serem feta.

                                          Zobacz też:

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości