Danie na śniadanie: kasza jaglana na mleku kokosowym

Pyszne i zdrowe śniadanie to dobry początek dnia każdego dziecka. Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN zaproponował kilka dań, które możemy przygotować dla naszych pociech każdego poranka. Były więc: bułki z ziarnami, kasza jaglana na mleku kokosowym z bakaliami, omlet z warzywami, owsianka zapiekana i bezglutenowe ciasto mandarynkowe.

Bułki z ziarnami

Składniki:

300 g mąki pszennej

200 g letniej wody

150 g mąki pszennej razowej

50 g ziaren oleistych np. słonecznika, dyni,

10 g drożdży

3 łyżki oleju

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

siemię lniane

Przygotowanie:

Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie, odstawiamy. W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę żytnią, mąkę pszenną, sól i nasiona, dodajemy rozczyn z drożdży i olej, dobrze wyrobiamy ręką. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Dzielimy ciasto na 10 równych części i formujemy bułki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 min. Wierzch smarujemy wodą i posypujemy ziarnami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 20-25 min.

Kasza jaglana na mleku kokosowym z bakaliami

Składniki:

300 ml wody

200 ml mleka kokosowego

100 g kaszy jaglanej

20 g rodzynek

20 g żurawiny

3 łyżki miodu lub syropu klonowego

2 figi suszone

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżka masła

0,5 łyżeczki cynamonu

0,5 łyżeczki imbiru

garść migdałów

Przygotowanie:

Figi, rodzynki i żurawinę moczymy w gorącej wodzie przez 15 min. Odsączamy, figi drobno kroimy. Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą a następnie przelewamy ciepłą wodą. Zalewamy wodą i mlekiem kokosowym, dodajemy bakalie i przyprawy oraz masło. Gotujemy 10 min. na wolnym ogniu. W tym czasie siekamy migdały. Po przełożeniu na talerze posypujemy posiekanymi migdałami. Ewentualnie dosładzamy do smaku.

Omlet z warzywami

Składniki:

100 ml mleka ryżowego

50 g twardego sera koziego

4 jajka

2 marchewki

1 korzeń pietruszki

1 ząbek czosnku

1 cebula

kawałek dyni

brokuły

oliwa z oliwek

sól i pieprz

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i startą na tarce marchewkę, dynię i pietruszkę. Dodajemy brokuł podzielony na małe różyczki. Smażymy kilka minut. Podlewamy odrobiną wody i dusimy aż warzywa będą miękkie. Jajka trzepiemy widelcem w misce. Dolewamy mleko, mieszamy. Mieszankę jajeczną wylewamy na patelnię, przyprawiamy pieprzem i solą, posypujemy startym serem. Patelnię przykrywamy pokrywką, zmniejszamy temperaturę pod patelnią. Gotujemy tak przez 5-6 min. Następnie wstawiamy na kolejne 5 min. do piekarnika z włączoną górną grzałką, na temperaturę 160º C.

Owsianka zapiekana (4-6 porcji)

Składniki:

500 ml mleka

200 g płatków owsianych

100 g suszonych śliwek, pokrojonych w paski

60 g posiekanych migdałów

2-3 banany, pokrojone w plastry

2 opakowania cukru waniliowego

1,5 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 duże jajko

0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

W misce mieszamy ze sobą płatki owsiane, połowę posiekanych migdałów, sól, cynamon i sodę. W drugiej misce mieszamy ze sobą mleko, rozpuszczone masło i jajko. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Układamy w nim warstwę bananów, a na nich warstwę pokrojonych śliwek (część zostawiamy do dekoracji). Na owoce wykładamy płatki owsiane z przyprawami. Zalewamy całość mieszanką mleczną. Na wierzch układamy pozostałe śliwki i migdały.

Tak przygotowaną owsiankę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy ok. 35 min., aż całość się przyrumieni.

Bezglutenowe ciasto mandarynkowe

Składniki:

220 g kaszki kukurydzianej

110 g masła

110 g cukru

3 jajka

2 mandarynki

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki aromatu waniliowego

szczypta soli

Syrop:

100 g cukru

6 mandarynek

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170º C. Jajka rozdzielamy, ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtka i ponownie ubijamy na sztywno. Masło rozpuszczamy i studzimy. Z mandarynek ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach, wyciskamy sok i mieszamy z ostudzonym masłem, pianą z jajek, kaszką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia, solą i aromatem waniliowym. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 Ø. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30-40 min.

Syrop:

Ścieramy skórkę z połowy mandarynek, wyciskamy sok z 6 mandarynek. Przekładamy razem z cukrem do rondelka. Gotujemy aż powstanie syrop.

Ciasto po wyjęciu nakłuwamy patyczkiem, polewamy syropem. Odstawiamy na chwilę aż syrop wsiąknie w ciasto.

Wykładamy z formy i odstawiamy do ostygnięcia.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości