Przepisy kulinarne

Dania ze szparag

Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski przygotowali przepisy na dania ze szparag.

Szparagi na wiosnę

Składniki:


pół pęczka zielonych szparagów


1 ziemniak pocięty w ósemkę pieczony


2 jaja przepiórcze


3 kapelusze pieczarek


kiełki brokuł i słonecznika


łyżka miodu spadziowego


łyżka oliwy dyniowej lub pistacjowej


4 łyżki oliwy z oliwek


po łyżce sosu sojowego i balsamico


pół ząbka czosnku



Przygotowanie:

Szparagi blanszujemy w wodzie 3 minuty, hartujemy w lodzie i grillujemy na chrupko razem z pieczarkami. Kiedy wystygną, kroimy na mniejsze cząstki. Jajeczka gotujemy ok. 2-3 min we wrzątku. Miód, oliwę, ocet i czosnek łączymy w wyśmienity dressing – doprawiamy pieprzem, czosnkiem i ewentualnie świeżą kolendrą. Wszystkie składniki rozrzucamy beztrosko po talerzu i obficie skrapiamy sosem.



Solos a szparagus

Składniki:


1 filet z soli


4 świeże szparagi


2 plastry dojrzewającej szynki (np. Parmeńska)


2-3 listki świeżej szałwii


10 dkg pistacji łuskanych


1 1/2 szklanki mleka niskokalorycznego


1 laska wanilii


olej z pestek dyni


6 dkg masła klarowanego


sól i pieprz



Przygotowanie:

Do gotującej wody, najlepiej w wysokim i wąskim garnku, dodajemy łyżkę cukru, pół szklanki mleka i kawałek masła. Wstawiamy do niego w pionie szparagi. Chwilę gotujemy i hartujemy w zimnej wodzie lub lodzie, by nie straciły koloru i wyglądu. Filet z soli myjemy i wycieramy papierowym ręcznikiem. Na solę kładziemy szparagi, listki szałwii i owijamy szynką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 10 – 15 min. W rondelku gotujemy mleko, pistacje i wanilię. Gotujemy aż mleko odparuje o ponad połowę. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i wciągamy środek. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Przelewamy do rondelka i dodajemy pozostałą część masła, najlepiej mocno schłodzonego. Na talerzu olejem z dyni robimy zygzak i układamy na nim solę, a następnie polewamy sosem.



Truskawkowe szparagi

Składniki:


tuzin szparag


10 dkg truskawek


6-7 pomidorków koktajlowych


5 dkg sera pleśniowego


ćwiartka awokado


kilka listków szczawiu


kilka listków bazylii


Sos:


100 ml oliwy z oliwek


2 łyżeczki miodu lawendowego


50 ml balsamico


garść rukoli


10 g orzeszków piniowych



Przygotowanie:

Szparagi gotujemy, jak w poprzednim przepisie i chłodzimy, kroimy na trzy i przekładamy do miski. Mieszamy z pokrojonymi truskawkami, pomidorkami koktajlowymi i awokado. Dodajemy pokruszony ser, porwany szczaw i bazylię. Składniki sosu miksujemy i polewamy nimi sałatkę.



Przepisy autorstwa Tomasza Jakubiaka i Grzegorza Łapanowskiego.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
48
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0