Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski przygotowali przepisy na dania ze szparag.Szparagi na wiosnę
Składniki:
pół pęczka zielonych szparagów
1 ziemniak pocięty w ósemkę pieczony
2 jaja przepiórcze
3 kapelusze pieczarek
kiełki brokuł i słonecznika
łyżka miodu spadziowego
łyżka oliwy dyniowej lub pistacjowej
4 łyżki oliwy z oliwek
po łyżce sosu sojowego i balsamico
pół ząbka czosnku
Przygotowanie:
Szparagi blanszujemy w wodzie 3 minuty, hartujemy w lodzie i grillujemy na chrupko razem z pieczarkami. Kiedy wystygną, kroimy na mniejsze cząstki. Jajeczka gotujemy ok. 2-3 min we wrzątku. Miód, oliwę, ocet i czosnek łączymy w wyśmienity dressing – doprawiamy pieprzem, czosnkiem i ewentualnie świeżą kolendrą. Wszystkie składniki rozrzucamy beztrosko po talerzu i obficie skrapiamy sosem.
Solos a szparagus
Składniki:
1 filet z soli
4 świeże szparagi
2 plastry dojrzewającej szynki (np. Parmeńska)
2-3 listki świeżej szałwii
10 dkg pistacji łuskanych
1 1/2 szklanki mleka niskokalorycznego
1 laska wanilii
olej z pestek dyni
6 dkg masła klarowanego
sól i pieprz
Przygotowanie:
Do gotującej wody, najlepiej w wysokim i wąskim garnku, dodajemy łyżkę cukru, pół szklanki mleka i kawałek masła. Wstawiamy do niego w pionie szparagi. Chwilę gotujemy i hartujemy w zimnej wodzie lub lodzie, by nie straciły koloru i wyglądu. Filet z soli myjemy i wycieramy papierowym ręcznikiem. Na solę kładziemy szparagi, listki szałwii i owijamy szynką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 10 – 15 min. W rondelku gotujemy mleko, pistacje i wanilię. Gotujemy aż mleko odparuje o ponad połowę. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i wciągamy środek. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Przelewamy do rondelka i dodajemy pozostałą część masła, najlepiej mocno schłodzonego. Na talerzu olejem z dyni robimy zygzak i układamy na nim solę, a następnie polewamy sosem.
Truskawkowe szparagi
Składniki:
tuzin szparag
10 dkg truskawek
6-7 pomidorków koktajlowych
5 dkg sera pleśniowego
ćwiartka awokado
kilka listków szczawiu
kilka listków bazylii
Sos:
100 ml oliwy z oliwek
2 łyżeczki miodu lawendowego
50 ml balsamico
garść rukoli
10 g orzeszków piniowych
Przygotowanie:
Szparagi gotujemy, jak w poprzednim przepisie i chłodzimy, kroimy na trzy i przekładamy do miski. Mieszamy z pokrojonymi truskawkami, pomidorkami koktajlowymi i awokado. Dodajemy pokruszony ser, porwany szczaw i bazylię. Składniki sosu miksujemy i polewamy nimi sałatkę.
Przepisy autorstwa Tomasza Jakubiaka i Grzegorza Łapanowskiego.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"