W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował dania, których głównym składnikiem była żurawina. Tarta z fety, żurawiny i z orzechów, karkówka z dynią i żurawiną, krem z buraka z żurawiną i jogurtem chrzanowym oraz ciastka kruche z żurawiną i cytryną. Smacznego!Tarta z fety, żurawiny i orzechów
Składniki:
120 g słonych krakersów
100 g masło
Przygotowanie:
Krakersy miksujemy łączymy z rozpuszczonym masłem. Wylepiamy dno tortownicy i wstawiamy do lodówki.
6 jajek
500 ml śmietany 36%
360 g feta twarda
100 g żurawiny suszonej
100 g orzechów laskowych
Cząber suszony
sól
pierz czarny
sałaty kolorowe
Przygotowanie:
Jajka ubijamy, dodajemy mąkę, śmietanę, pokruszoną fetę, doprawiamy cząbrem, delikatnie solą i pieprzem czarnym. Na koniec dodajemy żurawinę i orzechy. Masę przekładamy na spód z krakersów, pieczemy w piekarniku w temp. 170 stopni około 40 minut. Podajemy z sałatami.
Karkówka z dynią i żurawiną
Składniki:
1 szt karkówki
1 kg smalcu
kolendra
gorczyca
kminek
pieprz czarny
gruba sól morska
Przygotowanie:
Karkówkę marynujemy w plastrach cebuli czosnku, tymianku i pozostałych przyprawach przez 12 godzin. Po takim czasie gotujemy w smalcu, a prawidłowo nazywając konfitujemy około 2 godzin, piszę około bo trzeba sprawdzić czy 2 godziny wystarczy.
Składniki:
500 g dyni
400 g boczniaków
2 jabłka
2 zabki czosnku
1 pęczęk cebuli dymki
200 g żurawiny
100 g śliwki suszonej
2 łyżki miodu
2 łyżki bulionu grzybowego
olej do smażenia
Przygotowanie:
Boczniaki czyścimy, odkrawamy nóżki, kapelusze rwiemy na połówki. Na patelni przesmażamy boczniaki na złoto, dodajemy pokrojoną na połówki cebulę, ząbki czosnku, dynię pokrojoną w kostkę grubszą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, pomiędzy warzywa wciskamy spore kawałki naszej karkówki, połówki jabłek, posypujemy żurawiną, śliwkami. Całość podlewamy bulionem grzybowym i miodem. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
Krem z buraka z żurawiną i jogurtem chrzanowym
Składniki:
6 buraków
1 opakowanie żurawiny w słoiku
4 skrzydełka drobiowe
włoszczyzna
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz
sól
3 łyżki jogurtu
3 łyżki chrzanu
pieprz zielony w zalewie
szczypiorek
Wykonanie:
Buraki smarujemy olejem, posypujemy solą, pieprzem, kminkiem i wstawiamy do pieczenia. Ze skrzydełek, włoszczyzny i przypraw gotujemy bulion. Upieczone buraki miksujemy na krem, łączymy z cebulą przesmażoną na maśle, bulionem. Ponownie miksujemy na krem. Doprawiamy jeszcze do smaku. Jogurt łączymy z chrzanem. Krem z buraka podajemy z kleksem z jogurtu chrzanowego i posypujemy zielonym pieprzem i szczypiorkiem.
Ciastka kruche z żurawiną i cytryną
Składniki:
200 g mąki
50 g cukru
100 g masła
2 żółtka
2 łyżki wody
200 g żurawiny suszonej
skórka z 1 cytryny
200 ml soku jabłkowego
cukier puder
Wykonanie:
Z mąki, żółtek, cukru pudru, masła szczypty soli oraz wody zagniatamy ciasto, odstawiamy aby odpoczęło najlepiej owinięte w folię. Następnie rozwałkowujemy na cienki placek. Żurawinę zalewamy ciepłym sokiem jabłkowym, dodajemy skórkę z cytryny. Rozwałkowane ciasto kroimy w paski o szerokości 4 cm, na każdy nakładamy odciśniętą namoczoną żurawinę, zwijamy a następnie kroimy w 2 cm paski. Wstawiamy do pieczenia. Temp. 180 stopni, czas około 25 minut, posypujemy cukrem pudrem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"