Przepisy kulinarne

Dania z żurawiny. W sam raz na mróz

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował dania, których głównym składnikiem była żurawina. Tarta z fety, żurawiny i z orzechów, karkówka z dynią i żurawiną, krem z buraka z żurawiną i jogurtem chrzanowym oraz ciastka kruche z żurawiną i cytryną. Smacznego!

Tarta z fety, żurawiny i orzechów
Składniki:
120 g słonych krakersów        
100 g masło

Przygotowanie:
Krakersy miksujemy łączymy z rozpuszczonym masłem. Wylepiamy dno tortownicy i wstawiamy do lodówki.

6 jajek       
500 ml śmietany 36%       
360 g feta twarda                    
100 g żurawiny suszonej   
100 g orzechów laskowych
Cząber suszony
sól
pierz czarny
sałaty kolorowe

Przygotowanie:
Jajka ubijamy, dodajemy mąkę, śmietanę, pokruszoną fetę, doprawiamy cząbrem, delikatnie solą i pieprzem czarnym. Na koniec dodajemy żurawinę i orzechy. Masę przekładamy na spód z krakersów, pieczemy w piekarniku w temp. 170 stopni około 40 minut. Podajemy z sałatami.

Karkówka z dynią i żurawiną
Składniki:
1 szt karkówki
1 kg smalcu
kolendra
gorczyca
kminek
pieprz czarny
gruba sól morska

Przygotowanie:
Karkówkę marynujemy w plastrach cebuli czosnku, tymianku i pozostałych przyprawach przez 12 godzin. Po takim czasie gotujemy w smalcu, a prawidłowo nazywając konfitujemy około 2 godzin, piszę około bo trzeba sprawdzić czy 2 godziny wystarczy.

Składniki:
500 g dyni               
400 g boczniaków
2 jabłka                
2 zabki czosnku
1 pęczęk cebuli dymki
200 g żurawiny
100 g śliwki suszonej       
2 łyżki miodu       
2 łyżki bulionu grzybowego   
olej do smażenia

Przygotowanie:
Boczniaki czyścimy, odkrawamy nóżki, kapelusze rwiemy na połówki. Na patelni przesmażamy boczniaki na złoto, dodajemy pokrojoną na połówki cebulę, ząbki czosnku, dynię pokrojoną w kostkę grubszą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, pomiędzy warzywa wciskamy spore kawałki naszej karkówki, połówki jabłek, posypujemy żurawiną, śliwkami. Całość podlewamy bulionem grzybowym i miodem. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.

Krem z buraka z żurawiną i jogurtem chrzanowym
Składniki:
6 buraków
1 opakowanie żurawiny w słoiku   
4 skrzydełka drobiowe
włoszczyzna   
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz
sól
3 łyżki jogurtu
3 łyżki chrzanu       
pieprz zielony w zalewie
szczypiorek

Wykonanie:
Buraki smarujemy olejem, posypujemy solą, pieprzem, kminkiem i wstawiamy do pieczenia. Ze skrzydełek, włoszczyzny i przypraw gotujemy bulion. Upieczone buraki miksujemy na krem, łączymy z cebulą przesmażoną na maśle, bulionem. Ponownie miksujemy na krem. Doprawiamy jeszcze do smaku. Jogurt łączymy z chrzanem. Krem z buraka podajemy z kleksem z jogurtu chrzanowego i posypujemy zielonym pieprzem i szczypiorkiem.

Ciastka kruche z żurawiną i cytryną
Składniki:
200 g mąki       
50 g cukru       
100 g masła           
2 żółtka
2 łyżki wody          
200 g żurawiny suszonej
skórka z 1 cytryny
200 ml soku jabłkowego
cukier puder

Wykonanie:
Z mąki, żółtek, cukru pudru, masła szczypty soli oraz wody zagniatamy ciasto, odstawiamy aby odpoczęło najlepiej owinięte w folię. Następnie rozwałkowujemy na cienki placek. Żurawinę zalewamy ciepłym sokiem jabłkowym, dodajemy skórkę z cytryny. Rozwałkowane ciasto kroimy w paski o szerokości 4 cm, na każdy nakładamy odciśniętą namoczoną żurawinę, zwijamy a następnie kroimy w 2 cm paski. Wstawiamy do pieczenia. Temp. 180 stopni, czas około 25 minut, posypujemy cukrem pudrem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
94
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0