Dania z ziemniaków Janka Kuronia

W kuchni Dzień Dobry TVN Janek Kuroń przygotował dania z ziemniaków: pikantną zupę ziemniaczaną, ziemniaczaną zapiekankę z łososiem i porem oraz pulpeciki ziemniaczane faszerowane kabanosem.

Pikantna zupa ziemniaczana (wersja wegańska)

Przepisy:

  • 3 łyżki oleju
    • 1 duża cebula pokrojona w piórka
      • 1 posiekana papryczka pepperoni
        • 3 posiekane ząbki czosnku
          • 2 marchewki posiekane w pół plastry
            • 1 pietruszka pokrojona w cienkie plasterki
              • 3 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
                • sól, pieprz
                  • 1 czubata łyżeczka słodkiej mielonej papryki
                    • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej kurkumy
                      • 2 litry bulionu warzywnego
                        • 200 ml „mleka” ryżowego, migdałowego lub owsianego
                          • posiekana kolendra lub szczypiorek do podania

                            Przygotowanie:

                            Na średnio rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj pepperoni oraz czosnek. Smaż 2–3 minuty na średnim gazie. Dodaj marchewkę z pietruszką i smaż, mieszając kolejne kilka minut. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, paprykę, kurkumę i zalej całość bulionem oraz warzywnym mlekiem. Gotuj na małym ogniu do miękkości składników.

                            Fot. Tomasz Urbanek / East News

                            Ziemniaczana zapiekanka z łososiem i porem

                            Składniki:

                            • 1 kg obranych ziemniaków (preferowane mączyste odmiany – B, a nawet C)
                              • 200 g miękkiego masła
                                • 2 duże posiekane pory
                                  • 200 g filetu z łososia
                                    • 200 g pokrojonego w kostkę łososia wędzonego
                                      • 300 ml śmietany 18 proc.
                                        • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
                                          • 75 g pikantnego sera żółtego startego
                                            • świeże zioła do dekoracji

                                              Przygotowanie:

                                              Ziemniaki ugotuj do miękkości. Odcedź, odparuj, porządnie ubij, połącz ze 100 g masła i odstaw przykryte w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzej do 160 st. C. Pozostałe masło rozpuść na małym ogniu, dodaj pory, duś kilka minut (nie powinny się zrumienić). Ułóż je na spodzie naczynia, w którym będziesz zapiekankę zapiekał. Łososia (surowego) upiecz do miękkości, mocno rozdrobnij. Piekarnik rozgrzej do 220 st. C z włączonym górnym rusztem. Wymieszaj upieczonego łososia z ziemniakami i wędzonym łososiem. Śmietanę podgrzej w rondlu razem z gałką muszkatołową, dodaj do poprzednich składników, wymieszaj i wyłóż je na warstwę pora. Całość zapiekaj kilka minut, do zrumienienia.

                                              Fot. Tomasz Urbanek / East News

                                              Krokiety / pulpeciki ziemniaczane faszerowane kabanosem

                                              Składniki:

                                              • 600 g ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie
                                                • sól, pieprz
                                                  • 100 g roztopionego gorącego masła
                                                    • 150 g startego pikantnego żółtego sera
                                                      • 100 g kabanosów pokrojonych w centymetrowe kawałki
                                                        • 1/2 l oleju rzepakowego do smażenia (6 cm wysokości)
                                                          • 50 g startego parmezanu do podania

                                                            Panierka:

                                                            • 1 szkl. mąki pszennej
                                                              • 3 jajka
                                                                • 2 szkl. bułki tartej

                                                                  Przygotowanie:

                                                                  Ziemniaki przeciśnij przez praskę jak najszybciej po ugotowaniu i połącz z masłem i startym serem. Dopraw solą oraz pieprzem. Na zimnej blasze do pieczenia rozłóż warstwę powstałej masy. Zakryj ją szczelnie folią i chłódź przez minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc. Do każdej kuleczki wkładaj kawałek kabanosa i zaklejaj, tak aby był na środku pulpecika. Przygotuj trzy miseczki z panierką (mąka, rozbełtane jajka, bułka tarta). Każdą kuleczkę obtaczaj w mące, nurzaj w jajku, a na koniec obtaczaj w bułce tartej. Smaż w oleju nagrzanym do 170 st. C przez około 3 minuty lub do odpowiedniego zezłocenia.

                                                                  Fot. Tomasz Urbanek / East News

                                                                  Zobacz także:

                                                                  Wariacje Polana na temat placków ziemniaczanych

                                                                  Mikołaj Rey. Co warto wiedzieć o ziemniakach?

                                                                  W kuchni królują ziemniaki!

                                                                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości