Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN królował Piotr Kucharski, który specjalnie dla Was, przyrządził kilka potraw z warzyw strączkowych. Znacie te przepisy? Sałatka z soczewicy
Składniki:
500 g marchewki
250 g ugotowanej zielonej soczewicy
100 g sera feta
3 jajka ugotowane na miękko
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki kminu
1 czerwona cebula
1 łyżka miodu
sok wyciśnięty z połowy cytryny
sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Marchewkę pokroić w podłużne kawałki (około 4 cm). Ułożyć na blaszce do pieczenia, wymieszać z 2 łyżkami oliwy z oliwek, kminem i połową pokrojonej w piórka cebuli. Piec około 25 minut kilka razy mieszając. Po tym czasie dodać miód, wymieszać i piec kolejne 10 minut.
W tym czasie podgrzać soczewicę z drugą połówką cebuli i sokiem z cytryny. Upieczoną marchewkę wymieszać z soczewicą. Na wierzchu pokruszyć fetę i ułożyć przekrojone na połówki ugotowane jajka.
Humus w trzech smakach
Skadniki:
400 g ciecierzycy z puszki
3 łyżki oliwy
2 łyżki pasty tahini
1 ząbek czosnku
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Dodatki:
5 suszonych pomidorów
4 czarne oliwki
Przygotowanie:
Ciecierzycę odsączyć i opłukać. Razem z pozostałymi składnikami przełożyć do malaksera i zmiksować. Następnie podzielić na trzy części.
Do pierwszej dodać 5 suszonych pomidorów i ponownie zmiksować. Do drugiej części dodać oliwki i ponownie zmiksować. Trzecią cześć zostawić o naturalnym smaku.
Podawać z chlebkami pita.
Pasta tahini
Składniki:
10 łyżek sezamu
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Sezam podprażyć na patelni, często mieszając żeby się ogrzał, a nie przyrumienił. Przełożyć do malaksera zmiksować dodając stopniowo oliwę i olej sezamowy.
Kotlety z grochu z boczniakami
Składniki:
500 g boczniaków
150 g grochu
10 szt. krakersów
3 łyżki masła
2 szczypty mielonego kminku
2 łyżeczki majeranku
1 cebula
1 jajko
gałązka tymianku do smaku
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Groch namoczyć na noc. Odlać wodę, przepłukać groch i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie podsmażyć cebulę. I rozdrobnić krakersy. Groch odcedzić i wystudzić. Następnie zmiksować z cebulą, jajkiem i 3-4 łyżkami pokruszonych krakersów i przyprawami.
Formować kotleciki obtoczyć w pozostałych krakersach i smażyć na oliwie z oliwek z każdej strony na złoty kolor.
W tym czasie pokroić boczniaki na paski i podsmażyć na oliwie z oliwek z masłem. Doprawić solą i pieprzem oraz listkami tymianku. Smażyć około 10 minut. Kotleciki z fasoli podawać z boczniakami.
Pita
Składniki:
300 g mąki pszennej
300 ml letniej wody
150 g mąki pszennej razowej
20 g drożdży
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Drożdże i cukier wymieszać w wodzie. Dodać oba rodzaje mąki, sól i oliwę, następnie dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na lekko obsypaną stolnicę i wyrobić rękami na jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do dużej miski, posmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godz. - 1 godz. 30 min. lub do momentu, aż podwoi objętość. Ciasto przełożyć na posypany mąką blat, zagnieść i podzielić na 8 części, z każdej uformować kulę. Przykryć folią spożywczą lub ściereczką kuchenną i zostawić do wyrośnięcia na 30 min. Rozgrzać piekarnik do 240°C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą kulę ciasta rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok. 15 cm i grubości ok. 5 mm. Układać po 4 placki na blaszce, piec partiami 8 - 9 min (240°C).
Gulasz trzy fasole
Składniki:
300 g ugotowanej fasoli jaś
300 g łopatki wieprzowej
200 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
4 ząbki czosnku
3 ziarenka ziela angielskiego
2 puszki krojonych pomidorów
2 liście laurowe
2 marchewki
2 cebule
1 puszka czerwonej fasoli
0,5 łyżeczki sosu tabasco
olej do smażenia
sól i pieprz
Przygotowanie:
Łopatkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać posiekaną cebulę i całe ząbki czosnku. Smażyć razem przez chwilę. Następnie dodać pokrojone w talarki marchewki, ziele angielskie i liść laurowy. Dusić całość około 20 minut. Dodać wszystkie rodzaje fasoli i pomidory z puszki. Dusić całość aż mięso będzie miękkie. Pod koniec doprawić tabasco, solą i pieprzem.
„Więcej przepisów na Kulinarni.pl”
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"